The Dark Knight Rises

Μεταφρασμένος τίτλος: «Ο σκοτεινός ιππότης: η επιστροφή»

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν

Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Τομ Χάρντι, Αν Χάθαγουεϊ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Γκάρι Όλντμαν, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μάικλ Κέιν, Μόργκαν Φρίμαν

Διάρκεια: 164΄

Ο Μπρους Γουέιν και κατ’ επέκταση ο Μπάτμαν, ο άνθρωπος νυχτερίδα, βρίσκεται σε αδράνεια για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Η παρανομία, μια μάστιγα σαν την πανούκλα, θερίζει την πόλη και μια νέα μορφή αναδύεται από τους υπονόμους, αυτή του Μπέιν, ενός γιγαντιαίου άντρα που φοράει στο πρόσωπο δεμένη με λουριά μια γκροτέσκο αναπνευστική μάσκα. Ο Μπρους Γουέιν θα αναγκαστεί ή ακόμα καλύτερα θα θελήσει να πιστέψει πως αναγκάζεται για ακόμα μια φορά να φορέσει την εντυπωσιακή του στολή, για να αποτρέψει το μοιραίο. Σύμμαχοί του ένας νεαρός αστυνομικός με το όνομα… Ρόμπιν (Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ), μια άκρως αισθησιακή γυναίκα με αμφιλεγόμενη κοσμοθεωρία που τρυπώνει παντού σαν… γάτα, η Σελίνα (άψογη η Αν Χάθαγουεϊ) και η φαινομενικά φιλεύσπλαχνη Μιράντα (η εκθαμβωτική Μαριόν Κοτιγιάρ).

Ο Μπάτμαν είναι ο τιμωρός εκδικητής που αντλεί όλη τη δύναμή του από την οργή. Κάθε γροθιά του, κάθε κλοτσιά είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσει το προσωπικό του δράμα, το θάνατο των γονιών του. Και φυσικά αυτή η απλοϊκή ψυχαναλυτική εξήγηση των κινήτρων του δεν είναι ο λόγος για τον οποίο λατρεύεται τόσο πολύ. Πρώτον, είναι η σκοτεινή του πλευρά, καθώς εμφανίζεται τη νύχτα σαν αρπακτικό, φοράει μαύρα κι έχει σύμβολό του ένα ποντίκι με φτερά που στη συνείδηση μας θρέφεται με αίμα κι έχει συνδυαστεί με το θάνατο και τον τρόμο. Καμία σχέση με το ατσαλάκωτο προφίλ του πατριώτη Σούπερμαν, δηλαδή. Δεύτερον, σε αντίθεση με τους άλλους υπερήρωες, ο Μπάτμαν είναι ο πιο ευάλωτος απ’ όλους διότι είναι άνθρωπος, ένας ψυχωτικός βαθιά δυστυχισμένος μεγιστάνας που προσπαθεί εμμονικά να καταπολεμήσει την κατάθλιψή του βοηθώντας όλους τους αδικημένους της εξίσου σκοτεινής Γκόθαμ Σίτι.

Οι ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν, σε αντίθεση με την πιο κόμικ χροιά των ταινιών του Μπάρτον, επενδύουν στην ανθρώπινη διάσταση του χαρακτήρα και διεισδύουν στο νευρωτικό του κόσμο. Η πόλη της Γκόθαμ, τα χρώματα, η πλοκή, οι σύμμαχοι και αντίπαλοί του δίνουν την προέκταση της ψυχοσύνθεσής του. Είναι ένα σύμπαν πλασμένο σύμφωνα με τη γοητευτικά διεστραμμένη περσόνα του Μπρους Γουέιν. Τούτη τη φορά, όμως, ο Κρίστοφερ Νόλαν τραβάει το σχοινί και κοντεύει να το σπάσει. Η περιπέτεια του Μπάτμαν αποκτά βιβλική χροιά και ο βασικός του αντίπαλος, ο τρομακτικός Μπέιν (ο Τομ Χάρντι εξελίσσεται πολύ γρήγορα στο νέο καυτό αστέρι του Χόλιγουντ) είναι η θεϊκή Νέμεση, μια εκδικητική δύναμη που θέλει να ισοπεδώσει τα Σόδομα και Γόμορρα με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο, με φωτιά και λάβα, τιμωρώντας όλους τους πολίτες για τα χρόνια ασυδοσίας κι έκλυτης ζωής, αφού όλοι είναι ένοχοι, είτε μέσω της παρανομίας είτε μέσω της ανοχής της. Η Γκόθαμ έχει φτάσει στο απόλυτο τέλμα ακολασίας και ο Μπάτμαν καλείται να αποτρέψει τη βιβλική καταστροφή. Η καταστροφολογία, λοιπόν, φτάνει στην απόλυτη κορύφωση θρέφοντας το τέρας που κρύβεται μέσα μας, αυτό που διψάει για αίμα κι εκδίκηση, αυτό που κατά βάθος ελπίζει ενδόμυχα η απόλυτη καταστροφή, η στιγμή της αποκάλυψης, να έρθει στο πανί και να είναι τόσο μεγαλειώδης όσο τη φανταζόμαστε.

Η ματαίωση των ενδόμυχων προσδοκιών μας για την απόλυτη καταστροφή είναι προφανώς μια βεβαιότητα, αλλά το νοσηρό ταξίδι παρέα με τον άνθρωπο νυχτερίδα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Ο Κρίστοφερ Νόλαν ανεβάζει τον πήχη του θεάματος σε δυσθεώρητα ύψη, έστω κι αν εγώ, ρομαντικός και νοσταλγικός, πιστεύω πως η απλότητα και ο υπαρξιακός προβληματισμός του ιδιοφυούς «Memento» είναι ο αληθινός πήχης του σκηνοθέτη, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί…

Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος

sotirisdog@gmail.com

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας:




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑