Πρόσφατα συνειδητοποίησα προς μεγάλη μου έκπληξη, πως γνωρίζω ένα μεγάλο μέρος από τους στίχους του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ ή κατά κόσμον Star Spangled Banner. Όχι πολύ περίεργο τελικά μιας και οι Αμερικάνοι (πέρα από το προφανές ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη αθλητική υπερδύναμη κι ότι όλοι έχουμε ακούσει τον ύμνο τους σε ουκ ολίγες τελετές απονομής) δεν χάνουν την ευκαιρία να μας τσαμπουνάνε τον εθνικό τους ύμνο με τη μορφή υπερθεάματος, αμπαλαρισμένο με ελικόπτερα, πυροτεχνήματα, ξυλοπόδαρους κι άλλα τέτοια. Αυτό που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα προκαλούσε αντιδράσεις για εθνικιστικό παροξυσμό και χλευασμό (φανταστείτε μόνο τη Στικούδη να τραγουδά τον ελληνικό εθνικό ύμνο σε τελικό για το ελληνικό κύπελλο), στις ΗΠΑ φαίνεται απλώς διασκεδαστικό, τη στιγμή που τα πρόσωπα των θεατών πλημμυρίζουν με περηφάνια! Το αληθινά περίεργο όμως είναι ότι στη μεγαλύτερη βιομηχανία θεάματος της χώρας, το σινεμά, η χρήση του εθνικού ύμνου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Το cinedogs.gr ξεχώρισε τις 5 κορυφαίες χρήσεις του ύμνου στην αστερόεσσα και σας τις παρουσιάζει!
1. To ευ αγωνίζεσθαι
Καμιά φορά στον αθλητισμό δεν έχει σημασία μόνο το να κερδίσεις (καλά για τη χαρά της συμμετοχής, δεν το συζητώ καν) αλλά και το να πονέσει ο αντίπαλος… Όλα μες το παιχνίδι είναι, αρκεί να τηρείται το πρωτόκολλο.
2. Η παγκόσμια απήχηση
Στην μέχρι εξάντλησης σάτιρα του αμερικάνικου τρόπου ζωής, ο Μπόρατ, αλλάζει τους στίχους του ύμνου προς τιμήν της πατρίδας του, το Καζακστάν, προκαλώντας την οργή των παρισταμένων. Βέβαια, οι παριστάμενοι είναι κάποιοι rednecks που μαζεύτηκαν να παρακολουθήσουν το ευγενές άθλημα του rodeo, οπότε, ε, μάλλον τους αξίζει…
3. Σταμάτα ό,τι κάνεις
Στη διάρκεια του αμερικάνικου εθνικού ύμνου, ΟΛΟΙ οφείλουν να σταματήσουν ό,τι κάνουν, ακόμα κι αν είσαι ο υπερ-κακοποιός Bane και σχεδιάζεις να καταστρέψεις ολόκληρο το Gotham City! Κι αν ο Bane θεωρεί ότι πρόκειται για μια αξιαγάπητη εκτέλεση, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε.
Με τον Βane φαίνεται να συμφωνεί και ο πολύ σκληρός για σκηνοθέτης, Σαμ Πέκινπα, ο οποίος σίγουρα ξέρει τι μπορεί να σταματήσει ένα καυγά σε κάποιο μπαρ της Αμερικής ή τον Στιβ Μακουίν απ’ το να ζευγαρώσει…
4. Play Ball!
O Τζον Χιουζ είναι ο άνθρωπος πίσω από μπόλικα αριστουργήματα των 80’s. Ανακαλύψαμε ότι έχει μια περίεργη εμμονή να προσθέσει έναν εξτρά στίχο στο τέλος του ύμνου. Είτε ως σκηνοθέτης του “Curly Sue” είτε ως σεναριογράφος του “Chistmas Vacation”.
5. Απλώς Λέσλι Νίλσεν
Αν κάποιος καλλιτέχνης πλέον κατακρεουργήσει τον εθνικό ύμνο, συνηθίζουν να λένε ότι τα κατάφερε χειρότερα κι από τον Enrico Pallazzo. O Λεσλι Νίλσεν είναι αστείος… Αφόρητα αστείος! Ωχ, δεν αντέχω, γελάω μόνος μου…
+1. Xαβάη 5-0
Γιατί τελικά δε γνωρίζουν όλοι τον αμερικάνικο εθνικό ύμνο…