Offside Festival (26-28 Μαΐου / Θεσσαλονίκη): το σινεμά παίζει μπάλα!

Το Offside Festival ανοίγει για δεύτερη σερί χρονιά τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη (26-28 Μαΐου – Αποθήκη Α΄του Λιμανιού – Αίθουσες “Σταύρος Τορνές” και “Τζον Κασσαβέτης”), ενώνοντας τον βασιλιά των σπορ με την πιο λαοπρόβλητη τέχνη που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Σινεμά και ποδόσφαιρο, με 10 (+3 μικρού μήκους) ιστορίες θριάμβου και αποτυχίας, πίστης και ανιδιοτελούς αγάπης, πάθους και εξάρτησης. Μία σειρά από ντοκιμαντέρ που καθρεφτίζουν τη διασύνδεση της στρογγυλής θεάς με κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές προεκτάσεις και αποδεικνύουν περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Το CineDogs σας παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα:

Una Meravigliosa Stagione Fallimentare

Μία πόλη και μία ομάδα του φτωχού ιταλικού νότου, που στιγματίστηκαν ανεξίτηλα από τα σκάνδαλα που κατακρεούργησαν την ψυχή του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η Μπάρι βίωσε την οπαδική αφαίμαξη και την απόλυτη απαξίωση. Μέχρι που κάποιοι άνθρωποι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Μία υπέροχη ιστορία ανιδιοτελούς αγάπης και αναγέννησης, από αυτές που μόνο ο βασιλιάς των σπορ προσφέρει.

Προβολές: Παρασκευή 19.30 – Σταύρος Τορνές και Κυριακή 22.00 – Τζον Κασσαβέτης (θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταινία Lebanon Wins the World Cup)

Celtic Soul

Ένα συναρπαστικό και περιπετειώδες ταξίδι, με τελικό προορισμό τον “Παράδεισο”, σίγουρα ακούγεται υποσχόμενο. Ένας Καναδός κωμικός και ένας Ιρλανδός αθλητικογράφος ξεκινούν από τον Καναδά και με ενδιάμεσο σταθμό στην Ιρλανδία, φτάνουν στη Σκοτία και τη Γλασκώβη. Το τέλος της διαδρομής είναι η σέντρα του γηπέδου “Celtic Park”, ο “παράδεισος” δηλαδή για κάθε ψυχή που ζει και αναπνέει για τη  Σέλτικ.

Προβολή: Παρασκευή 22.00 – Τζον Κασσαβέτης (θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταινία World War Cup)

Les Bleus: Une Autre Histoire de France (1996-2016)

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τη διαδρομή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας, την τελευταία εικοσαετία. Μία τρανταχτή απόδειξη πως το ποδόσφαιρο λειτουργεί ως φορέας κοινωνικών εντάσεων, ως μέσο επίτευξης πολιτικών επιδιώξεων, ως απόλυτος καθρέφτης τάσεων, ιδεολογιών, προκαταλήψεων και παθών. Από τον θρίαμβο στην απαξίωση, από την εθνική συνοχή και ευφορία στην υπενθύμιση των διαφορών και των αποσχιστικών τάσεων εντός της γαλλικής κοινωνίας.

Προβολές: Παρασκευή 19.30 – Σταύρος Τορνές και Σάββατο 20.00 – Τζον Κασσαβέτης

90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον

Ο ξεριζωμός και η προσφυγιά. Το πρώτο γήπεδο στην Έκθεση, που χτίστηκε με τον κόπο και τον μόχθο των ίδιων των οπαδών του. Η δημιουργία της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του ’70. Ο μύθος της Τούμπας. Ο ψυχικός δεσμός μεταξύ οπαδών και ομάδος, που ξεπερνά τα παραδοσιακά στεγανά. Το κύκνειο άσμα του εκλιπόντος Νίκου Τριανταφυλλίδη, το ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της αγαπημένης του ομάδος.

Προβολή: Παρασκευή 20.00 – Τζον Κασσαβέτης

Έρικ

Ένα υπέροχο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τον “Καντονά της Θάσου”, γεμάτο χιούμορ, αλλά και υφέρπουσα θλίψη και μελαγχολία. Ο κόσμος των απατηλών ονείρων. Εκείνη η λεπτή γραμμή, στην οποία μπορούν να ισορροπήσουν, έστω για λίγο, η λάμψη και η γκλαμουριά του σύγχρονου ποδοσφαίρου με τις ψευδαισθήσεις της καθημερινότητας.

Προβολή: Σάββατο 22.00 – Τζον Κασσαβέτης

Get Shirty

Η ιστορία της ανόδου και της πτώσης της πάλαι ποτέ αυτοκράτειρας εταιρίας στον τομέα των ποδοσφαιρικών εμφανίσεων. Η Admiral είναι υπεύθυνη για ορισμένες από τις πιο θρυλικές φανέλες που έχουμε θαυμάσει, ήταν η πρώτη εταιρία που λάνσαρε παιδική σειρά ούτως ώστε τα παιδιά να φορούν τις στολές των ινδαλμάτων τους, αλλά ευθύνεται και για εξαμβλώματα, όπως η μυθικά αποτυχημένη καφέ φανέλα της αγγλικής Κόβεντρι. Μία πανέμορφη -και ολίγον διαφορετική- ιστορία ποδοσφαρικής δόξας και παρακμής.

Προβολή: Σάββατο 22.00 – Τζον Κασσαβέτης (θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταίνια Έρικ)

Inside a Volcano: The Rise of Icelandic Football

Μία από εκείνες τις ιστορίες που λατρεύουν όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η ιστορία ενός πατροπαράδοτου αουτσάιντερ, ενός φτωχού συγγενή που ποτέ δεν πίστευε ότι θα βρει θέση στην ελίτ των ισχυρών και δυνατών. Μία βήμα προς βήμα καταγραφή του ονείρου που έζησε μία χώρα 330.000 κατοίκων, καθοδόν τη Γη της Επαγγελίας, που ακούει στο Euro 2016. Το ισλανδικό θαύμα, μία ηφαιστειακή έκρηξη χαράς, ένα Βίκινγκ ξεφάντωμα εντός των 4 γραμμών του γηπέδου.

Προβολή: Σάββατο 21.30 – Σταύρος Τορνές

The Other Kids

Για εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, το ποδόσφαιρο είναι η μόνη ελπίδα διαφυγής και σωτηρίας από μία κόλαση που ζουν επί Γης. Η ιστορία του πιτσιρικά Mubiru Rigan, τον οποίο είχε εγκαταλείψει η μητέρα του σε ηλικία 3 ετών σε μία τοξική χωματερή. Ο Mubiru έχει πλέον ένα στόχο, ένα όνειρο: να σκοράρει το γκολ που θα οδηγήσει την Ουγκάντα για πρώτη φορά στην τελική φάση της διοργάνωσης του Κόπα Άφρικα. Φάρος και είδωλό του, ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Φερνάντο Τόρες.

Προβολή: Σάββατο 19.30 – Σταύρος Τορνές

Lobanovskiy Forever

Ο προφέσορας. Ο ειδήμων. Ο εγκέφαλος. Ο Βαλερί Λομπανόφσκι αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς, όσον αφορά τη θεωρητική προσέγγιση του ποδοσφαίρου. Ο προπονητής –  θρύλος της Ντιναμό Κιέβου, που την οδήγησε στον ευρωπαϊκό τίτλο, σηματοδοτώντας την πρώτη κολοσσιαία επιτυχία ομάδας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχει αφήσει μία τεράστια κληρονομιά και παρακαταθήκη στο δημοφιλέστερο σπορ της υφηλίου.

Προβολή: Κυριακή 19.30 – Σταύρος Τορνές

Win! The Birth of NYFC

Το έδαφος της Νέας Υόρκης είναι εύφορο για όλα τα άλλα σπορ, εκτός από το ποδόσφαιρο, που μοιάζει εξοβελισμένο στον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του soccer. Κι όμως, από το μηδέν μπορεί πάντα να γεννηθεί κάτι. Ο γίγαντας του μπέιζμπολ New York Yankees και η Manchester City δημιούργησαν την New York Football Club, προσέλκυσαν παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς, πάσχισαν να καθιερωθούν στον αμερικάνικο ποδοσφαρικό χάρτη και, πάνω απ’ όλα, δίνουν αγώνα για να κερδίσουν τις καρδιές των Νεοϋορκέζων.

Προβολή: Κυριακή 21.30 – Σταύρος Τορνές (θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταινία True Futbol)

Becoming Zlatan

Μιά διαδρομή ενηλικίωσης και υπέρβασης όλων των εμποδίων, με μόνο προορισμό το Έβερεστ. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο άνθρωπος που διέπρεψε σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της υφηλίου, ο απόλυτος ποδοσφαιρικός σταρ, πέρασε πολλά μέχρι να φτάσει στην κορυφή. Μία καταγραφή της πορείας του, από τα πρώτα χρόνια στη σουηδική Μάλμε και τον Άγιαξ, ώς την καθολική αναγνώριση μετά τη μεταγραφή στο Καμπιονάτο.

Προβολή: Κυριακή 20.00 – Τζον Κασσαβέτης

Χρήσιμες πληφορίες για το Offside Festival:
To site του Φεστιβάλ Offside Festival – Football Stories Re-told
Η σελίδα στο Facebook Offside Festival Greece
Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων, κάντε κλικ ΕΔΩ

 




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑