Shallow Grave

Σινεφίλ Τετάρτες – Νοέμβριος 2013

Και συ τέκνον Βρούτε – Stabbing in the back

Τετάρτη 13/11: “Shallow Grave” – “Μικρά Εγκλήματα μεταξύ φίλων” (1994),

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ

Παίζουν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κρίστοφερ Έκλεστον, Κέρι Φοξ

Διάρκεια: 94′

 

«Όταν σηκώνεσαι το πρωί, πώς αποφασίζεις ποια απόχρωση του μαύρου να φορέσεις;»

 

Το 1994 σκάνε δυο αγγλόφωνα μπαμ στο κινηματογραφικό στερέωμα. Στις Η.Π.Α. ο Κουέντιν Ταραντίνο ανακατεύει την τράπουλα με το «Pulp Fiction» και φτιάχνει ό,τι πιο κουλ και μαστ κυκλοφορεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Στη Μεγάλη Βρετανία ο Ντάνι Μπόιλ σκηνοθετεί την πρώτη του κινηματογραφική ταινία και φωνάζει πως υπάρχει στιλ και στην Ευρώπη. Μαύρο στιλ, κατάμαυρο, βίαιο, γρήγορο, σαρκαστικό, κυνικό, αφοπλιστικό και δροσερό.

Τρεις συγκάτοικοι, δυο άντρες και μια γυναίκα, όλοι υπερόπτες με το δικό τους τρόπο, θα πέσουν πάνω σ’ ένα πτώμα και μια βαλίτσα τίγκα στα χρήματα και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν το δρόμο της υπακοής στο σύστημα ή αν θα αποτολμήσουν το μεγάλο κόλπο: να κάνουν την πάπια, να θάψουν το πτώμα και να κάνουν τη μεγάλη ζωή. Φυσικά, έχουμε εμπεδώσει για τα καλά στον κινηματογράφο πως αν δεν παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ο κύκλος αίματος δύσκολα κλείνει και πως όπου υπάρχει αίμα, θα υπάρξει και άλλο και άλλο και άλλο, μέχρι όλοι να πνιγούν σε μια λίμνη αίματος (που λέει ο λόγος). Οι τρεις φίλοι, που ίσως τελικά και να μην είναι τόσο φίλοι όσο θα ήθελαν να πιστεύουν, θα τα βρουν σκούρα και οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν με τρόπο που ούτε καν θα μπορούσαν να φανταστούν.

Χαμηλός προϋπολογισμός, νεανική αυθάδεια, πνευματώδεις ατάκες που διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμούς ντόμινο, στιλιζαρισμένα πλάνα που δίνουν το στίγμα της δεκαετίας, που λειαίνουν το έδαφος για την επόμενη ταινία του Μπόιλ (βλέπε «Trainspotting») και που θα δημιουργήσουν ρεύμα. Ένα ρεύμα ποπ, καταιγιστικών αναφορών, πολύχρωμης αισθητικής, γρήγορου μοντάζ, ερωτικής διάθεσης, αέναου φλερτ με το θάνατο και μουσικού ρυθμού. Ένα ρεύμα που ο Ντάνι Μπόιλ θα υπερασπιστεί σε όλες τις επόμενες ταινίες του, άλλες φορές με απόλυτη επιτυχία (βλέπε «28 μέρες μετά») και άλλοτε με επιφανειακή αυνανιστική διάθεση (βλέπε «Trance»).

Η ταινία «Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων» η οποία παίρνει το βραβείο της πιο ευφάνταστης απόδοσης στα ελληνικά αγγλικού τίτλου πρωτοκυκλοφόρησε πριν 19 χρόνια για να υποδείξει το κινηματογραφικό μέλλον, δηλαδή το δικό μας παρόν. Και αν κάτι πρέπει σώνει και καλά να σας μείνει, αυτό είναι το εξής: ποτέ μην μπλέξεις με νεκρούς και βαλίτσες με λεφτά.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑