2ο Parthenώn Film Festival: Σινεμά στο χωριό (08-10/07/2016)

Η πρώτη χρονιά του Partheνώn Film Festival έχει την ατυχία να συμπέσει με το σαββατοκύριακο του δημοψηφίσματος, εντούτοις κατάφερε να θέσει τις βάσεις ενός εγχειρήματος που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός. Φέτος, το Parthenώn Film Festival επιστρέφει δριμύτερο και ανοίγει σήμερα τις πύλες του με ένα, άφθαρτο στον χρόνο, αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού. Ο Κλέφτης ποδηλάτων του Βιτόρια Ντε Σίκα δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα της δεύτερης χρονιάς ενός φεστιβάλ που φέρνει –όπως λέει κι ο επίσημος τίτλος του- το σινεμά στο χωριό.

"201111161757 ARCLLBGRNID provenienza CentroDocumentazione uiouo"

Ο Παρθενώνας είναι ένας ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 320 μέτρων στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Το συγκεκριμένο χωριό, για το οποίο οι πρώτες αναφορές σε ιστορικές πηγές ανατρέχουν στον 10ο μΧ αιώνα, βρέθηκε στο χείλος της εξαφάνισης στις αρχές της δεκαετίας του ’80, καθώς στην απογραφή του 1981 το κοντέρ του πληθυσμού άγγιξε μηδενικά νούμερα. Έκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Τα πέτρινα σπίτια αναστηλώθηκαν, τα αρχοντικά αναπαλαιώθηκαν, ξενώνες δημιουργήθηκαν και μέσα σε όλα αυτά, ξεφύτρωσε κι ένα πανέμορφο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Παρθενών 2

Πέντε νέοι άνθρωποι με καταγωγή από τον Παρθενώνα (Μάγδα Βλάχου, Στράτος Αλεξόπουλος, Χρήστος Πολίτης, Φώτης Πολίτης, Άγγελος Μαλλίνης) αποφάσισαν να δώσουν χρώμα και ζωή στις πρώτες κινηματογραφικές τους αναμνήσεις και να στήσουν το δικό τους Σινεμά ο παράδεισος. Από σήμερα, λοιπόν, και για τρεις μέρες η πλατεία του Παρθενώνα θα γεμίσει εικόνες και ήχους από μεγάλα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των προβολών:

Παρασκευή 8 Ιουλίου

21:30: Dream Toy, του Χρήστου Χουλιάρα (μικρού μήκους)

21:45: Κλέφτης ποδηλάτων, του Βιτόριο Ντε Σίκα

Σάββατο 9 Ιουλίου

21:30: Η βαλσαμωμένη γιαγιά, της Έφης Παππά (μικρού μήκους)

21:45: Το πάρτυ, του Μπλέικ Έντουαρντς

Κυριακή 10 Ιουλίου

21:30:  La Jetée, του Κρις Μάρκερ

22:00:  Σύντομη συνάντηση, του Ντέιβιντ Λιν




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑