Tributes Oscar 2013 : Προβλέψεις

23 Φεβρουαρίου 2013 |

0

Oscar 2013 : Προβλέψεις

Kαλύτερη Ταινία

Δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως το Όσκαρ καλύτερης ταινίας θα πάει στο πολύ μέτριο «Lincoln» του Σπίλμπεργκ, διότι τα μέλη θα νιώθουν πως αν δεν ψηφίσουν αυτήν την υπερπαραγωγή με έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς μας στο ρόλο του θρυλικού προέδρου, θα είναι σαν να προδίδουν την πατρίδα.

Από εκεί και πέρα ναι, οι παραγωγοί του «Silver Linings Playbook» ακόμα θα τρίβουν τα μάτια τους που η συμπαθής ταινία τους βρέθηκε με τόσες υποψηφιότητες, αλλά μέχρι εκεί. Καλοί και «Οι Άθλιοι», αλλά δεν ποντάρω στο τραγούδι. Ο Χάνεκε θα αρκεστεί στο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, κι εξάλλου κατ εμέ το «Amour» δεν ήταν και η καλύτερη ταινία του τρομερού σκηνοθέτη. Όσο για το «Argo» του Μπεν Άφλεκ, εκτιμώ τον Μπεν ως σκηνοθέτη, η ταινία του «Gone Baby Gone» ήταν μια διαμαντένια έκπληξη, αλλά δεν θέλω να τον συμπεριλάβω στις επιλογές μου, διότι ήδη τοποθετώντας τον Σπίλμπεργκ στην πρώτη θέση, νομίζω ότι έβαλα πάρα πολύ νερό στο κρασί μου. Το ίδιο ισχύει και για το «Life of Pi» του Ανγκ Λι. Καλό και χρυσό αλλά όχι.

Οπότε:

1) «Lincoln», του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Τι να κάνω; Θέλω τους τρεις πόντους.

2) «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο. Σε τεράστια φόρμα ο τύπος, μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Υψηλές επιδόσεις σ’ όλους τους τομείς, κι όσοι την βάζουν στο ίδιο τσουβάλι πατριωτισμού με τις ταινίες «Lincoln», «Argo» και «Zero Dark Thirty», δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα.

3) «Beasts of the Southern Wild», του Μπεν Τσάιτλιν. Θαυμάσια ταινία, ονειρεμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο. Θα έβγαζα το καπέλο στα μέλη της Ακαδημίας αν της έδιναν το μεγάλο βραβείο.

 Και για να μην ξεχνιόμαστε… Αν πάρει το Όσκαρ η Κάθριν Μπίγκελοου για το «Zero Dark Thirty» θα σκίσω την αφίσα «Blade Runner» στο σαλόνι μου.

Α΄ Ανδρικός Ρόλος

Εδώ νομίζω πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Ντένζελ Ουάσινγκτον και Χιου Τζάκμαν απλώς έχουν τον άχαρο ρόλο να συμπληρώνουν την πεντάδα. Κάποιοι έπρεπε να το κάνουν κι αυτό… Ποντάρω στα φαβορί:

1) Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ασχέτως αν εμένα μου φάνηκε μέχρι κι εκνευριστικός. Δεν παύει να είναι ο Ντάνιελ και δεν παύει να υποδύεται τον Αβραάμ.

2) Χοακίν Φίνιξ. Είτε άρεσε είτε δεν άρεσε το «The Master», όλοι έβγαλαν το καπέλο στον Χοακίν Φίνιξ. Μακάρι να το πάρει.

Α΄ Γυναικείος Ρόλος

Η Ναόμι Γουότς μου την έδωσε στα νεύρα και η ταινία «The Impossible» ήταν απίθανα κακή. Αρνούμαι να ψηφίσω τη Ναόμι, όσο κι αν τη συμπαθώ. Η Τζένιφερ Λόρενς έχει πάρα πολύ ταλέντο και το στιλ της γράφει υπέροχα στο φακό, αλλά δεν νομίζω πως ήρθε η ώρα της. Όσο για την Τζέσικα Τσάστεϊν… τι να πω… Ό,τι σχετίζεται με τις ταινίες «The Hurt Locker» και «Zero Dark Thirty» μου προκαλεί ναυτία. Για μένα το Όσκαρ πάει ξεκάθαρα στην:

1) Εμανουέλ Ριβά για το ρόλο της στην ταινία «Amour». Σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο. Συγκλονιστική. Ανθρώπινη.

2) Μπορεί να είναι μόνο 6 χρονών, αλλά η Κουβενζάνε Γουόλις είναι θηρίο ανήμερο. Ό,τι πρέπει για το ρόλο της στην ταινία «Beasts of the Southern Wild»

Β΄ Ανδρικός Ρόλος

Θα είμαι σύντομος.

1) Τόμι Λι Τζόουνς, για το «Lincoln». Σε μια ταινία που όλα τα φώτα πέφτουν στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, καταφέρνει με μια λιτή και περιεκτική ερμηνεία να συγκινήσει το κοινό.

2) Κριστόφ Βαλτς, για το «Django Unchained». Πιο κουλ πεθαίνεις. Παρόλα αυτά θα ήθελα να δώσω το Όσκαρ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο κι ας μην είναι καν υποψήφιος.

Β΄ Γυναικείος Ρόλος

Το ίδιο κι εδώ.

1) Τζάκι Γουίβερ. Ήταν φοβερή και τρομερή πριν δυο χρόνια στο «Animal Kingdom» («Το χρίσμα»). Δεν πήρε το Όσκαρ τότε και της το χρωστάνε.

2) Αν Χάθαγουεϊ. Αν και βάζω στην πρώτη θέση την Τζάκι, ξέρω κατά βάθος πως το Όσκαρ θα πάει στην Αν Χάθαγουεϊ αν και ο ρόλος της παραήταν μικρός. Πρόλαβε μέσα σε λίγα λεπτά να κλάψει, να ουρλιάξει, να τραγουδήσει, να ονειρευτεί και να πεθάνει. Ούτε λιβελούλα να ήταν.

Σκηνοθεσία

Μπορεί ο Χάνεκε να τους τρώει όλους για πρωινό, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει το Όσκαρ. Νομίζω πως πάλι βάζοντας νερό στο κρασί μου θα πρέπει να αποδεχτώ πως το Όσκαρ σκηνοθεσίας θα πάει στον…

1) Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι ταινίες του αθροιστικά έχουν προταθεί για περισσότερα από 120 Όσκαρ…

2) Μπεν Τσάιτλιν. Τι σημασία έχει αν είναι πρωτοεμφανιζόμενος κι αν θα μπορέσει να ξανακάνει τέτοια ταινία; Δυνατό αουτσάιντερ.

Σενάριο

Ο Χάνεκε θα φύγει με άδεια χέρια. Το «Flight» επίσης και για το «Zero Dark Thirty» τα είπαμε κι ας μην τα ξαναλέμε. Βασικά η επιλογή είναι μία, αλλά θα βάλω και μια δεύτερη για το ευ αγωνίζεσθαι.

1) Κουέντιν Ταραντίνο για το «Django Unchained». Δικό του. Όλο δικό του. Μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές πένες.

2) Γουές Άντερσον και Ρόμαν Κόπολα για το «Moonrise Kingdom». Αγαπάω τον Γουές Άντερσον, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως δεν πείστηκα από την τελευταία του ταινία…




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑