Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (26-28 Μαρτίου)

Μετά τη βαρόνη του γαλλικού σινεμά Ιζαμπέλ Υπέρ, σειρά παίρνει ο διαπρεπέστερος Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, στα αφιερώματα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, από την Κυριακή 26 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο του μίνι αφιερώματος “Nuri Bilge CeylanTurkish Landscapes” θα προβληθούν οι ταινίες Μακριά (2002), Κλίματα Αγάπης (2006) και Κάποτε στην Ανατολία (2011).

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στην Αποθήκη Α, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 4 ευρώ (γενική είσοδος) και στα 3 ευρώ για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους της CineΚάρτας F. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις μέρες και ώρες προβολών θα πωλείται σε τιμή προσφοράς (5 ευρώ) η δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά) έκδοση Nuri Bilge Ceylan, που είχε συνοδεύσει το αφιέρωμα στον Τούρκο σκηνοθέτη στο 47ο ΦΚΘ. Ας δούμε, όμως, το πρόγραμμα προβολών:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 26/3

18:30 Μακριά

21:00 Κάποτε στην Ανατολία

Δευτέρα 27/3

18:30 Κλίματα αγάπης

21:00 Μακριά

Τρίτη 28/3

18:30 Κάποτε στην Ανατολία

21:15 Κλίματα αγάπης


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:

Μακριά (Distant / Uzak)

Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν

Με τους: Muzaffer Özdemir, Emin Toprak, Zuhal Gencer

Διάρκεια: 110΄

Η τρίτη ταινία του Τζεϊλάν, η οποία κέρδισε το Μέγα Ειδικό βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και τον καθιέρωσε σε διεθνές επίπεδο. Λιτό, δωρικό, συμπαγές και αυθεντικά συγκινητικό, αυτό το οδοιπορικό στην ανθρώπινη μοναξιά και τη δυσχέρεια της επικοινωνίας συνδυάζει την εικαστική τελειότητα με τη βαθιά ενσυναίσθηση. Το πρώτο ψήγμα ενός μεγάλου δημιουργού, που βρισκόταν ήδη σε διαδικασία εκκόλαψης.

Κλίματα αγάπης (Climates / Iklimler)

Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν

Με τους: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kesal

Διάρκεια: 101΄

Οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν με τις εποχές του χρόνου. Γνωρίζουν την άνθιση και τον μαρασμό, την κάψα και την ψυχρότητα. Από τα ηλιόλουστα παράλια της Ιωνίας ώς τα χιονισμένα απόκοσμα τοπία της Ανατολίας, με ενδιάμεσο σταθμό τη μελαγχολική φθινοπωρινή Κωνσταντινούπολη. Με αφηγηματικό μοιρογνωμόνιο και απολαυστική αφαιρετική διάθεση, ο Τζεϊλάν χαρτογραφεί τις μεταπτώσεις της ανθρώπινης καρδιάς και διάθεσης.

Κάποτε στην Ανατολία (Once Upon a Time in Anatolia / Bir Zamanlar Anadoluda)

Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν

Με τους: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan, Taner Birsel

Διάρκεια: 157΄

Ίσως η ομορφότερη ταινία σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του Τζεϊλάν, ένα μεθυστικό και υπνωτιστικό οδοιπορικό στην καρδιά της νύχτας, στα κατάβαθα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μία διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, που όσο περνά η ώρα, ολοένα απομακρύνεται από την οποιαδήποτε αναζήτηση της αλήθειας. Δεύτερη βράβευση στις Κάννες για τον Τζεϊλάν, και πάλι με το Grand Prix, μία πρόγευση του Χρυσού Φοίνικα που απέσπασε για τη Χειμερία Νάρκη, το 2014.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑