News Ένα χαμένο σενάριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σύντομα στη μεγάλη οθόνη!

28 Οκτωβρίου 2016 |

0

Ένα χαμένο σενάριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σύντομα στη μεγάλη οθόνη!

Το σεξ και ο ερωτισμός αποτελούσαν ανέκαθεν κομβικές έννοιες στη φιλμογραφία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ακόμη κι όταν δεν διατυπώνονταν με τρόπο σαφή και  ξεκάθαρο. To 1969, ο τότε 51χρονος Μπέργκμαν, επηρεασμένος και από το γενικότερο κλίμα σεξουαλικής απελευθέρωσης της εποχής, συνέγραψε ένα ιδιαίτερα τολμηρό σενάριο που επικεντρωνόταν σε ακριβώς αυτά τα θέματα.

bergman-2

Ο προσωρινός τίτλος που είχε δώσει σε αυτό το σενάριο ήταν Sixty-Four Minutes With Rebecka, ενώ σκοπός του ήταν να γυρίσει την ταινία στην αγγλική γλώσσα. Κεντρικό στόρι του συγκεκριμένου σεναρίου, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ήταν οι απόπειρες σεξουαλικής χειραφέτησης μίας εγκύου και συναισθηματικά απόμακρης καθηγήτριας κωφάλαλων παιδιών, η οποία αναζητά την ερωτική (και κατά βάση, κοινωνική) απελευθέρωση. Αναφέραμε πως ο τίτλος Sixty-Four Minutes With Rebecka ήταν προσωρινός διότι, σύμφωνα με το αρχειακό υλικό που βρέθηκε, ο Μπέργκμαν σκόπευε να μετονομάσει το πρότζεκτ, τιτλοφορώντας το The White Wall.

bergman-3

Οι συναρπαστικές λεπτομέρειες αυτού του χαμένου σεναρίου δεν σταματούν πάντως εδώ, καθώς ο Μπέργκμαν σκόπευε να συνεργαστεί σε αυτή την ταινία με τους Φεντερίκο Φελίνι και Ακίρα Κουροσάουα, τους οποίους και θαύμαζε απεριόριστα. Όσον αφορά δε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι είχε κατά νου την Κάθριν Ρος, η οποία βρισκόταν τότε στα ντουζένια της, έχοντας πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Ντάστιν Χόφμαν και της Αν Μπάνκροφτ στη θρυλική ταινία Ο Πρωτάρης (1967), του Μάικ Νίκολς.

bergman-4

Το Sixty-Four Minutes With Rebecka δεν ήρθε, όμως, απλώς στο φως, αλλά θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Προτού όμως συμβεί αυτό, θα παρουσιαστεί αρχικά ως (old school) ραδιοφωνικό θεατρικό έργο στη σουηδική κρατική ραδιοφωνία στις 6 Νοεμβρίου, ενώ η έξοδός του στις αίθουσες είναι προγραμματισμένη για το 2018, ούτως ώστε να συμπέσει με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του κολοσσιαίου Σουηδού σκηνοθέτη! Τέλος, να αναφέρουμε ότι η σκηνοθέτις Σουζάνε Όστεν είναι η εκλεκτή που θα καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, ενώ το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου θα συνεισφέρει μεγάλο μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της ταινίας.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑