Festivals Piazza Vittorio

8 Μαρτίου 2018 |

0

Piazza Vittorio

Αν κάθε πόλη διαθέτει μερικά σημεία στα οποία μπορεί κάποιος να ανασάνει το πνεύμα της, η Πιάτσα Βιτόριο αποτελεί ένα από αυτά για την ιταλική πρωτεύουσα. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Έιμπελ Φεράρα, ο οποίος φόρτωσε μια κάμερα στον ώμο, πήρε ένα ολιγομελές συνεργείο και αποφάσισε να γυρίσει ένα φιλμ που θα χαρίσει στο θεατή μια κλεφτή ματιά σε ο, τι συνιστά το πνεύμα της ρωμαϊκής πλατείας.

Από τα πρώτα λεπτά γίνεται σαφές ότι ο Φεράρα επενδύει στην αμεσότητα του εγχειρήματος. Προσπαθεί να εγκαταστήσει κλίμα οικειότητας, να μετατρέψει τον θεατή σε διαβάτη. Ζητά και δέχεται τις γνώμες όλων των πιθανών «ενοίκων» της πλατείας. Από την οθόνη περνούν πρόσφυγες, μετανάστες, υπερήλικες Ιταλοί, μέχρι και ο Γουίλεμ Νταφό. Η βόλτα του Φεράρα στην Πιάτσα Βιτόριο στην ουσία είναι ο τρόπος του να αιχμαλωτίσει τον παλμό της. Αντιλαμβάνεται ότι στην πλατεία χωρούν όλοι, και αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή.

Παράλληλα, ο Ιταλομερικανός δημιουργός, που δε διστάζει να αυτοαποκαλείται στο έργο μετανάστης, χρησιμοποιεί έξυπνα την έννοια της παρελθούσας αίγλης της πλατείας. Δεν αναλώνεται στην ιστορική της πορεία, αλλά ενδιαφέρεται για τη μεταστροφή που υπέστη ο χαρακτήρας της στο πέρασμα των χρόνων. Τα σιντριβάνια και η υπαίθρια αγορά που φιλοξενούσε, τα οποία οι άνθρωποι θυμούνται με μία δόση εξωραϊσμού των περασμένων, έδωσαν τη θέση τους στην πολυπολιτισμικότητα, που τρομάζει πολλούς, αλλά γεννά ανεξάντλητες δυναμικές για την ίδια την πλατεία. Για τον Φεράρα, η Πιάτσα Βιτόριο είναι ένα σύμβολο της αλλαγής των κοινωνικών συσχετισμών στη Ρώμη του εικοστού πρώτου αιώνα.

Με ύφος γλαφυρό, ζεστό και ρομαντικά ερασιτεχνικό, η ταινία του Φεράρα είναι μια ειλικρινής και τρυφερή καταγραφή της ζωής στη μεγαλύτερη πλατεία της αιώνιας πόλης. Είναι γεμάτη με αστείες στιγμές και διαθέτει μια ακατανίκητη αυθεντικότητα που την καθιστά το λιγότερο γοητευτική. Δεν εμβαθύνει και σίγουρα δεν παραθέτει ένα πλήρες και τεκμηριωμένο μάθημα οποιασδήποτε φύσεως. Σε κανένα όμως σημείο αυτό δεν εμποδίζει τη θετική διάθεση και αύρα του τεχνίτη δημιουργού να επιτελέσει τον σκοπό της.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑