“The Favourite”: η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!

Ο Γιώργος Λάνθιμος, προτού καλά καλά κοπάσει ο κουρνιαχτός από το βραβείο σεναρίου με το οποίο τιμήθηκε το The Killing of a Sacred Deer, στο πρόσφατο 70ο Φεστιβάλ των Καννών, θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα χάρη στη νέα του ταινία. Παράλληλα, και προτού υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες του The Favourite, να υπενθυμίσουμε ότι ο Λάνθιμος έχει στα σκαριά και δύο τηλεοπτικά πρότζεκτ: α) το On Becoming a God in Central Florida, με την Κίρστεν Ντανστ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και β) την -ακόμη- άτιτλη σειρά της Amazon, που θα έχει στο επίκεντρό της το διαβόητο σκάνδαλο “Iran-Contra affair”, που συντάραξε την πολιτική ζωή των ΗΠΑ στο δεύτερο μισό των 80s. Η συγκεκριμένη σειρά θα αποτελέσει την τρίτη συνεργασία μεταξύ του Λάνθιμου και του Κόλιν Φάρελ, μετά το The Klling of a Sacred Deer και το The Lobster.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο The Favourite, τα γυρίσματα του οποίου ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, που εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, στη περίοδο όπου η καταβεβλημένη και ασθενής Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στον αγγλικό θρόνο, αδυνατώντας να εκτελέσει τα καθήκοντά της με τον δέοντα τρόπο. Στην βασιλική Αυλή, λοιπόν, συναντούμε την Σάρα Τσόρτσιλ, Δούκισσα του Μάρλμπορο, και παράλληλα προτεζέ, εμπιστευόμενη και κρυφή ερωμένη της Βασίλισσας.

Η σημαντική θέση της Δούκισσας, όμως, θα κλονιστεί όταν θα εισέλθει στην Αυλή η ξαδέρφη της ονόματι Αμπιγκέιλ Μάρσαλ, η οποία, μαζί με την Αυλή, θα τρυπώσει και στο βασιλικό κρεβάτι, αποκτώντας από τη μία μέρα στην άλλη προνόμια, εύνοια και ισχύ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε την Ολίβια Κόλμαν (Βασίλισσα Άννα), τη Ρέιτσελ Βάις (Σάρα Τσόρτσιλ) και την Έμα Στόουν (Αμπιγκέιλ Μάρσαλ), ενώ τον κυριότερο ανδρικό ρόλο έχει καπαρώσει ο Νίκολας Χουλτ.

Η Ρέιτσελ Βάις, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ερωτηθείσα για τη δεύτερη συνεργασία της με τον Λάνθιμο, μετά το The Lobster, δήλωσε πως το The Favourite θα κινείται στα γνώριμα «λανθιμικά» μονοπάτια, που αναμειγνύουν τη δυστοπία με τη μαύρη κωμωδία, με τη μόνη διαφορά ότι ένα μεγάλο ποσοστό της πλοκής θα βασίζεται, αυτή τη φορά, σε πραγματικά γεγονότα. Επιπλέον, ανέφερε πως η διαμάχη μεταξύ της περσόνας που υποδύεται και αυτής που ενσαρκώνει η Έμα Στόουν θα θυμίζει ελαφρά τη μυθική ταινία Όλα για την Εύα (1951), που είχε αποσπάσει 14 οσκαρικές υποψηφιότητες και στην οποία οι Μπέτι Ντέιβις και Αν Μπάξτερ μπλέκουν σε ένα λυσσαλέο ανταγωνισμό.

Τα γυρίσματα του The Favourite αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης χρονιάς, ενώ αξίζει να αναφέρουμε δύο συμπληρωματικά ενδιαφέροντα στοιχεία: α) το γεγονός ότι η Ρέιτσελ Βάις αντικατέστησε την Κέιτ Γουίνσλετ, που υπήρξε η αρχική επιλογή του Λάνθιμου για τον ρόλο της Σάρα Τσόρτσιλ και β) το ότι το σενάριο της ταινίας δεν υπογράφεται από τον Ευθύμη Φιλίππου (Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα, το σεναριογραφικό δίδυμο της ταινίας), στοιχείο που μας κάνει να αδημονούμε για τα μονοπάτια στα οποία θα κινηθεί το The Favourite. Προς το παρόν, σας αποχαιρετούμε με την ομορφότερη σκηνή του The Lobster.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑