Tributes 5+1 must see ταινίες για τη δημοσιογραφική έρευνα

1 Μαρτίου 2016 |

0

5+1 must see ταινίες για τη δημοσιογραφική έρευνα

Τέταρτη εξουσία, πυρήνας της δημοκρατίας και ταυτόχρονα από τις μεγάλες πληγές της. Μπορεί η δημοσιογραφία να βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ο θεωρητικός της σκοπός όμως δεν έχει αλλάξει, καθώς αποτελεί τον μοναδικό εκείνο διαμεσολαβητή μεταξύ εξουσίας και πολίτη σε καθεστώτα έμμεσης δημοκρατίας όπως αυτά του δυτικού κόσμου. Ο κινηματογράφος έχει ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές με ρεπόρτερς υπηρέτες του λειτουργήματός τους και εμείς θυμηθήκαμε λόγω Spotlight μια δυναμική πεντάδα ταινιών με θέμα τη δημοσιογραφική έρευνα, την οποία και σας παρουσιάζουμε.

1. State of Play (2009)

state-of-play

Υπέρλαμπρο καστ, ύποπτη δολοφονία και Γερουσιαστές. Η Κατάσταση των Πραγμάτων δεν διαθέτει κάτι το ξεχωριστό πέραν του βασικού της χαρακτήρα, ο οποίος έχει προσωπικό ενδιαφέρον στην υπόθεση που ερευνά το οποίο τον οδηγεί σε ηθικές συγκρούσεις και άξεστος ,ακούραστος και συνωμοσιολόγος καθώς είναι, τις αντιμετωπίζει με ενδιαφέροντα τρόπο. Ριμέικ της υπέροχης ομώνυμης (και πιο αξιόλογης μάλλον) βρετανικής μίνι σειράς του 2003, αξίζει την προσοχή γιατί μοιράζει σωστά το σασπένς και διαθέτει μια δυνατή κεντρική ερμηνεία από τον Ράσελ Κρόου.

2. Zodiac (2007)

zodiac-film

Σ’ αυτή την ταινία ο αξιολάτρευτος κύριος Ντέιβιντ Φίντσερ πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα ομοιογενές μείγμα με πολύ διαφορετικά υλικά. Χρησιμοποιώντας τους γνωστούς τόνους θρίλερ που χαρακτηρίζουν τη φιλμογραφία του, ο Φίντσερ επικεντρώνεται στους δημοσιογράφους πρωταγωνιστές του και παραθέτει ένα δράμα χαρακτήρων που ομοιάζει με αστυνομικό αλλά δεν είναι. Όλα αυτά ενώ περιγράφει την έρευνα πάνω σε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις serial killer στην Αμερική. Ο άνθρωπος είναι μάστορας.

3. The Insider (1999)

insider5

Ένας πρώην εργαζόμενος σε καπνοβιομηχανία αποφασίζει να δημοσιοποιήσει σε τηλεοπτική εκπομπή μια μεγάλη αμαρτία του εργοδότη του και όλου του αντίστοιχου κυκλώματος, ανοίγοντας έτσι πόλεμο με πολύ μεγαλύτερα ψάρια από τον ίδιο. Ένας μεγάλος μαέστρος του σινεμά στη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του. Standing ovation για έναν άνθρωπο που αποδεικνύει ότι ξέρει να συνδυάζει την αψεγάδιαστη αισθητική με την ορμή της ιστορίας που αφηγείται, δημιουργώντας μια ταινία σταθμό στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού σινεμά. Μάικλ Μαν, κυρίες και κύριοι.

4. All The President’s Men (1976)

Poster-All-the-Presidents-Men

Το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας και η ταινία που αφηγείται την περιπετειώδη έρευνα των δημοσιογράφων που το ξεσκέπασαν είναι το αρχέτυπο ταινίας του είδους. Πάνω στη βράση του σκανδάλου, ο Άλαν Πάκουλα επιστρατεύει τους υπέρλαμπρους τότε Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν, τους κάνει να συνεργαστούν άψογα και παραθέτει μια ταινία απόλυτο έμβλημα της εποχής της, γνήσιο τέκνο της πληγωμένης Αμερικής που έμαθε ότι ο πρόεδρός της παρακολουθούσε κρυφά και παράνομα τα γραφεία του αντίπαλου κόμματος.

5. Ace in the Hole (1951)

ace in the hole

Δίπλα στους δημοσιογραφικούς ήρωες που μεσουράνησαν στα κινηματογραφικά χρονικά στέκει ο Κερκ Ντάγκλας, που ενσάρκωσε στο Τελευταίο Ατού μια από τις πιο σκοτεινές φιγούρες της εποχής. Ο ήρωάς του είναι εκείνος ο δημοσιογράφος που όλοι σκέφτομαστε στο άκουσμα αυτής της λέξης, που δε διστάζει να εκμεταλλευτεί μια ιστορία ανθρώπινου πόνου έτσι ώστε να τον βολέψει στα σχέδια ανέλιξής του. Μένοντας μακριά από το μεσσιανισμό και την αυταπάρνηση, ο Μπίλι Ουάιλντερ καταδύεται στον ηθικό σκοταδισμό του τύπου και φωτίζει όλα εκείνα τα σκοτεινά σημεία του αδίστακτου Τύπου, που είναι πιο ανθρωποφάγος απ’ ότι κανείς μπορεί να διανοηθεί.

Αν πάλι όλα αυτά σας φαίνονται αδιάφορα ή ωραιοποιημένα και πιστεύετε ότι η δημοσιογραφική έρευνα μπορεί να αποδοθεί και με άλλο, πιο ελεύθερο τρόπο, υπάρχει ταινία για σας.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

fear-and-loathing-in-las-vegas

Ο Τέρι Γκίλιαμ σκηνοθετεί φαρσοκωμικά τον Μπενίσιο ντελ Τόρο και τον Τζόνι Ντεπ ενώ αυτοί πλέουν στο σύμπαν τον ναρκωτικών. Α, υποτίθεται ότι ερευνούν και κάτι. Μάλλον τα όρια της αλλοφροσύνης και της ψυχεδέλειας. ΠAOK, χάπια και σούζα με την πάπια.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑