Series Εκείνο το τραγούδι στην οθόνη

13 Απριλίου 2013 |

0

Εκείνο το τραγούδι στην οθόνη

Εν αρχή ην η εικόνα. Έπειτα, η μελωδία. Όταν προστέθηκε η φωνή των πρωταγωνιστών γεννήθηκε ο κινηματογράφος, αλλά και η τηλεόραση, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Με τα χρόνια αρχίσαμε να εστιάζουμε στις ιστορίες και η μουσική να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, κυρίως με ορχηστρικά κομμάτια να συνοδεύουν τα δρώμενα και να προκαλούν το επιθυμητό συναίσθημα στο θεατή. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η μουσική είναι και πάλι πρωταγωνίστρια. Τραγούδια γνωστά που αγκαλιάζουν τις σκηνές, ή ακόμα καλύτερα, άγνωστα που δένουν τόσο αρμονικά με τη σκηνή και μας «αναγκάζουν» να τα γνωρίσουμε. Τόσο στη μεγάλη, αλλά πολύ περισσότερο πλέον στη μικρή οθόνη. Η τηλεόραση διαθέτει μεγάλα περιθώρια χρόνου, άφθονα επεισόδια και συνέχειες, πολλές σκηνές και αμέτρητες ευκαιρίες. Όταν οι παραγωγοί λοιπόν έχουν τη γνώση και την καύ… εχμ, το μεράκι, ψάχνουν, βρίσκουν και μας συστήνουν νέους καλλιτέχνες. Πόσες φορές είδες την αγαπημένη σου σειρά και σκάλωσες με ένα κομμάτι που άκουγες σε μια σημαντική σκηνή; Όλοι το έχουμε πάθει, και όλοι έχουμε ψάξει. Win – win situation, τόσο για την τηλεόραση (εν προκειμένω) όσο και για τη μουσική. Ιδού λοιπόν 10 τρομερές σκηνές που δε θα ήταν ποτέ ίδιες χωρίς τη συντροφιά ενός τραγουδιού. Εκείνου του τραγουδιού στην οθόνη.

10. Nashville – If I didn’t know better (Clare Bowen & Sam Palladio)

Ίδιον της μέτριας πλην αξιοπρεπούς σειράς του ABC είναι το ότι το καστ μπορεί να τραγουδήσει. Σοβαρά όμως. Ο γοητευτικός Gunnar καλεί στη σκηνή την ντροπαλή Scarlett και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Η Bowen και ο Palladio διασκευάζουν άψογα το εξαιρετικό κομμάτι των Civil Wars, η σειρά ακολουθεί τους λοιπούς πρωταγωνιστές στο φόντο καθώς το τραγούδι ξετυλίγεται και εμείς για αυτούς δε δίνουμε δεκάρα και κρεμόμαστε από τα χείλη της Scarlett.

9. Banshee – Fifth of Whiskey (Verse and Bishop)

Η σειρά – αποκάλυψη της Midseason σε πιάνει από το λαιμό με το ξεκίνημα. Η εναρκτήρια σκηνή δεν ασχολείται με λόγια (υπερεκτιμημένα γαρ) και ακολουθεί τα βήματα του ήρωα μας από την αποφυλάκιση καρφί σε ένα μπαρ, στην αποθήκη του μπαρ με την μπαργούμαν, στο δανεισμό ενός αυτοκινήτου με πολλά γκάζια και την αλληγορική διαδρομή μέσα από το τούνελ στο φως και πίσω στη μεγάλη πόλη, όλα αυτά υπό τους σκληρούς ήχους των δύο διαταραγμένων Καναδών. Anthony Starr, you dog.

Ο φίλος Jeremy αποφάσισε για κάποιο λόγο να “πειράξει” τη σκηνή. Χάλια τα πήγε, αλλά από την άλλη αυτό είναι το μόνο βίντεο που υπάρχει, οπότε ίσως πρέπει να τον ευγνωμονούμε κιόλας

8. Grey’s Anatomy – Chasing Cars (Snow Patrol)

Κράξτε με όσο θέλετε, αλλά η σειρά είναι η καλύτερη σαπουνόπερα της γενιάς μας και η Shonda Rhimes μας γλεντάει ήδη για 9 σεζόν. Η βραδιά στραβώνει και το πάρτι δεν κρατάει πολύ για την κατά τα άλλα αχώνευτη Kathrine Heigl, γιατί ο Deny φεύγει από το μάταιο τούτο κόσμο. Ο υπέροχος Jeffrey Dean Morgan γλιτώνει οριστικά από την Heigl και η σειρά βάζει στο χάρτη τους Snow Patrol, μετατρέποντας το Chasing Cars σε παγκόσμιο φαινόμενο και ύμνο για κάθε χαμένη ευκαιρία, κάθε χαμένη αγάπη. Εμείς οι αληθινοί άντρες, τα μπήξαμε λιγουλάκι.

7. Californication – 3 Rounds and a Sound (Blind Pilot)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορούσα να φτιάξω μια ολόκληρη λίστα αποκλειστικά από το Soundtrack του Californication, αλλά επιλέγω αυτή τη σκηνή γιατί ο θείος Hank κλέβει από το σύμπαν λίγα λεπτά απόλυτης ευτυχίας. Α ναι, και γιατί μου σύστησε τους Blind Pilot. Ο πιο cool χαρακτήρας της τηλεόρασης γυρίζει σπίτι μετά από μια ακόμα νύχτα κραιπάλης, με τρόπαιο ένα τατουάζ με το όνομα της γυναίκας και της κόρης του στην πλάτη και παίρνει από την Karen τη μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης :  ένα πρωινό. Ναι ρε Hank, they’re playing our song.

6. Hell on Wheels – Timshel (Mumford & Sons)

Μια από τις πλέον υποτιμημένες όσον αφορά την απήχησή της στο ελληνικό κοινό σειρές μας προσφέρει μια από τις πλέον ποιητικές σκηνές μάχης στην ιστορία της τηλεόρασης. Η ώρα έφτασε, και οι άνθρωποι του σιδηροδρόμου έρχονται πια αντιμέτωποι σε ένα ηλιόλουστο και ολάνθιστο λιβάδι με τους Ινδιάνους. As brothers we will stand and we’ll hold your hand, τραγουδάει ο Marcus Mumford. Υπέροχο.

5. Sons of Anarchy – The Matador (The White Buffalo)

Θα έχω για πάντα να υπερηφανεύομαι πως αγάπησα τον White Buffalo πριν καν βγάλει cd στην Αμερική. Όλο αυτό προσφορά του Kurt Sutter, δημιουργού της σειράς που δε μας απογοήτευσε ποτέ. Οι Sons διαθέτουν ένα από τα πλουσιότερα Soundtrack, αν όχι το πλουσιότερο και είναι μια κατηγορία μόνοι τους  λόγω του Sutter, ανθρώπου με γλυκιά εμμονή με τους νέους, άγνωστους καλλιτέχνες. Ο White Buffalo θα έπρεπε στις μέρες μας να είναι ο Vedder στη θέση του Vedder και όσοι βιάζεστε να μιλήσετε για ιεροσυλία ψαχτείτε λίγο με τον ευτραφή μουσάτο κύριο για τον οποίο σας μιλάω.  Το συγκεκριμένο κομμάτι υπογράφει εμβληματικά και ανατριχιαστικά το φινάλε μιας εξαιρετικής τρίτης σεζόν και, ακόμα και μετά από 3.000 ακροάσεις, με ψαρώνει από τις πρώτες νότες.

Δυστυχώς βίντεο δεν υπάρχει. Αρκεστείτε στο πραγματικά υπέροχο αυτό κομμάτι

4. Mad Men – Don’t think twice, it’s all right (Bob Dylan)

Η καταπληκτική σειρά του AMC που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή να τρέχει την 6η της σεζόν, διακρίνεται για τις εκκωφαντικές σιωπές της. Σκηνές που στην κάμερα μένει μόνος και εκτεθειμένος ένας χαρακτήρας, τσακισμένος από την απώλεια, ένα συνεχές μοτίβο της σειράς, ή τις ενοχές και τους δαίμονες που συνοδεύουν την προσπάθεια να επιπλεύσει στον αμείλικτο ρυθμό που κινείται ο κόσμος γύρω του. Το τέλος της πρώτης σεζόν βρίσκει τον Don Draper να επιστρέφει σε ένα σπίτι άδειο, με μόνη συντροφιά τις αυταπάτες ενός παρελθόντος που γέννησε ευτυχισμένες, μεγάλες προσδοκίες. Κάθεται στα σκαλιά σκεπτικός, για πρώτη φορά αδύναμος μπροστά στο φακό, όμως τέτοιες σκέψεις δεν βοηθάνε, δεν αλλάζουν τίποτα. Ο μεγάλος Dylan συμφωνεί. Bonus trivia, το συγκεκριμένο βίντεο είναι το μοναδικό στο ίντερνετ με την αυθεντική εκτέλεση του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ αυτού τραγουδιού. We never did much talkin’ anyway, so don’t think twice, it’s all right…

3. Person of Interest – When Things Explode (UNKLE feat. Ian Astbury)

Άλλη μια εξαιρετική σειρά με μηδενική απήχηση καθ’ ημάς και μια σκηνή που αξίζει κάθε θαυμασμό και έπαινο. Ο τυπάρας Jim Caviezel υποδύεται τον ακόμα πιο τυπάρα John Reese, που εν προκειμένω εμπιστεύεται τον λάθος άνθρωπο. Εκείνη, με τη σειρά της, διαπράττει το ίδιο σφάλμα και οδηγεί εν αγνοία της τον Reese στο θάνατό του. Τα πράγματα ξεφεύγουν, σφαίρες χορεύουν και το μόνο που ξεπερνά μια άρτια σκηνοθετημένη στιγμή είναι το επικό τραγούδι των UNKLE με την οριακά μεθυσμένη φωνή του Astbury να οραματίζεται έναν γλυκό εφιάλτη. I saw my fears in your eyes, you saw your fear in mine… We watched it burn together…

2. Scrubs – The Book of Love (Peter Gabriel)

Το απόλυτα γλυκόπικρο φινάλε μιας από τις κορυφαίες κωμικές σειρές όλων των εποχών, έρχεται από αυτό που μόνο λόγω της πενίας του παγκόσμιου λεξιλογίου μπορεί απλοϊκά να περιγραφεί ως «φωνή» του Peter Gabriel. O J. D. περνά για τελευταία φορά το κατώφλι του νοσοκομείου όπου έζησε και εργάστηκε για 8 ολόκληρα χρόνια, και στο πανί απέναντί του βλέπει βουρκωμένος να προβάλλεται η ζωή που τον περιμένει. Τα λόγια βγαίνουν από τα χείλη του μεγάλου Άγγλου καλλιτέχνη, λυγίζουν και τεντώνονται, μπαίνουν μέσα μας και δένουν το στομάχι μας κόμπο για να αναβλύσουν ως δάκρυα χαράς από τα μάτια μας. Gets me every fuckin’ time.

1. Breaking Bad – If I had a Heart (Fever Ray)

Αριστούργημα. Είναι μια λέξη μικρή για να περιγράψει τη συγκεκριμένη σκηνή της αρτιότερης σειράς όλων των εποχών. Όσο ο Walter White μεταμορφώνεται στο κτήνος του Heisenberg, ο Jesse νιώθει στην πλάτη του όλο το βάρος του κόσμου. Και λυγίζει. Ο Aaron Paul συγκλονίζει καθώς ο Jesse παραδίδεται σε ένα ανεπανάληπτο trip, κουλουριασμένος στην απόκοσμη ερμηνεία του Σουηδού Fever Ray. Η σκηνή κατορθώνει να φορτίσει με απόγνωση ακόμα και μια κούρσα go – kart, ενώ ο Jesse παρακολουθεί απαθής τον κόσμο του να καταρρέει, επιστρέφοντας σε ένα σπίτι όπου άγνωστοι ανταλλάζουν γροθιές, λεηλατούν, επιδίδονται σε σεξουαλικά όργια,  κάνουν χρήση ναρκωτικών και ζωγραφίζουν στους τοίχους. Εκείνος ανάβει ένα τσιγάρο και αφήνεται, κλειδώνοντας για λίγο έξω το χάος που τον τυλίγει. Λύτρωση πια δεν υπάρχει, μόνο μια στιγμή ιδρωμένης ηρεμίας μέσα στην καταιγίδα.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑