Tributes Christopher Lee : A Tribute

7 Ιουνίου 2018 |

0

Christopher Lee : A Tribute

Η 7η Ιουνίου 2015 πέρασε στην κινηματογραφική ιστορία ως η μέρα στην οποία έσβησε για πάντα μια από τις πιο ισχυρές φλόγες στην ιστορία του σινεμά. Ο Σερ Κρίστοφερ Λι πρόλαβε σε 93 μόλις χρόνια ζωής να εμφανιστεί σε σχεδόν 200 ταινίες, να ηχογραφήσει 4 metal δίσκους και μερικά metal covers χριστουγεννιάτικων κομματιών (!) και να πολεμήσει στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Φινλανδών, πριν καταταγεί στη Βρετανική αεροπορία. Το 2009 χρίστηκε Ιππότης από για τις υπηρεσίες του στο δράμα και το 2010 έλαβε το βραβείο «Spirit of Metal». Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε τη ζωή του πραγματικά με τον δικό του τρόπο.

Η αριστοκρατική του καταγωγή τού εγγυόταν μια καριέρα πολύ πιο ασφαλή από αυτή του κινηματογραφικού σταρ, όμως ο Λι δε μπορούσε να περάσει τη ζωή του στα γραφεία ενός ναυτιλιακού κολοσσού. Το 1947 αποφασίζει ότι θέλει να ενταχθεί στην κινηματογραφική βιομηχανία και επί μια δεκαετία τα καταφέρνει με δυσκολία, δουλεύοντας ακατάπαυστα στο θέατρο, το ραδιόφωνο και το σινεμά, με μικρούς ρόλους δίπλα σε θρύλους της εποχής όπως ο Λόρενς Ολίβιε.  Ώσπου το 1957 εγκαινιάζει τη νέα και πιο χαρακτηριστική εποχή της καριέρας του. Η σπουδαία Hammer Productions, μητέρα των περισσότερων αγαπημένων βρετανικών ταινιών τρόμου, τον εμπιστεύεται για την «Κατάρα του  Φρανκενστάιν» και την επόμενη χρονιά για το ρόλο που έμελλε να καθορίσει την κινηματογραφική του σταδιοδρομία. Κάπως έτσι ο Κρίστοφερ Λι εισήλθε στην κινηματογραφική πραγματικότητα ως ο απόλυτος «Κόμης Δράκουλας».

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Κρίστοφερ Λι έγινε η προσωποποίηση του Κακού στα θρίλερ, με αμέτρητα σίκουελ του Δράκουλα, μια «Μούμια» αλλά και εμφανίσεις ως Σέρλοκ Χολμς. Ερμηνευτικό του ζενίθ πάντως αποτελεί το εξαίσιο «The Wicker Man» του 1973, αλλά και η θρυλική πια εμφάνιση του στο ρόλο του φονικού Φρανσίσκο Σκαραμαγκά στο 9ο επεισόδιο της σειράς Τζέιμς Μποντ, «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι». Στη συνέχεια, ο γιγαντόσωμος Λι μετακόμισε στην Αμερική, όπου βίωσε και την αναγέννησή του, αρχικά ως Σάρουμαν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», έπειτα ως Κόμης Ντούκου στο «Star Wars» και τέλος ως αγαπημένος συνεργάτης του Τιμ Μπάρτον, αφήνοντας έτσι το στίγμα του και στον 21ο αιώνα και αποχωριζόμενος εν μέρει την εικόνα του Δράκουλα.

Lee1970_3337516b

Ο Κρίστοφερ Λι υπήρξε κάτι πολύ παραπάνω από κακός μάγος και Κόμης Δράκουλας. Υπήρξε ένας έμβιος λόγος να αγαπήσει κανείς τον κινηματογράφο. Αυτός, ο απόλυτος κακός με τα παιδικά μάτια και το πιο γλυκό χαμόγελο, ήταν μέχρι πέρυσι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας, ένας σπουδαίος παππούς για κάθε σινεφίλ 25άρη και ένας παλιός φίλος για κάθε μεγαλύτερο. Ένας εραστής της 7ης τέχνης και ένας ακούραστος υπηρέτης αυτής. Ποτέ δε χρειάστηκε κάποιο σκάνδαλο για να ασχοληθούμε μαζί του, η όρεξη του για δημιουργία έφτανε και περίσσευε. Παρότι έφυγε πλήρης ημερών και έχοντας ζήσει όσα άλλοι δε θα κατάφερναν σε 10 ζωές, μας λείπει πολύ, αφού προσέφερε μέχρι το τέλος.

christopher-lee

Ας θυμηθούμε 5+1 στιγμές του Κρίστοφερ Λι στις οποίες αξίζει να ανατρέξουμε, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που μπορούσε να εξηγήσει με τους μορφασμούς του προσώπου του γιατί ο τρόμος είναι ένα τόσο αγαπημένο κινηματογραφικό είδος.

1) Dracula (1958)

ch lee1

Ο ρόλος που τον σημάδεψε και αποτέλεσε συνάμα την κατάρα του. Αμφίβολο το αν μπόρεσε ποτέ πραγματικά να ξεφύγει από αυτόν. Μπορεί όχι ο πρώτος, σίγουρα όμως ο πιο χαρακτηριστικός Κόμης Δράκουλας της ιστορίας.

2) The Wicker Man (1973)

'The Wicker Man' film - 1973

Ένα σπουδαίο σενάριο του Πίτερ Σάφερ, ένα μουσταρδί ζιβάγκο και μια ερμηνεία μεγατόνων συνθέτουν την πιο σημαντική κινηματογραφική στιγμή του Κρίστοφερ Λι. Η ταινία στην οποία ξέφυγε από τα στενά όρια του τρόμου, που υπέστη κι ένα κάκιστο ριμέικ με το Νίκολας Κέιτζ.

3) The Man with the Golden Gun (1974)

ch lee3

Οι διετίες 1957-58 και 1973-74 υπήρξαν για τον Λι κορυφαίες. Εδώ, ως επιτομή του στυλ σε κακό ταινίας Μποντ, ενσαρκώνει τον θρυλικό Σκαραμαγκά που καταδιώκει τον ξανθομπάμπουρα Ρότζερ Μουρ και καταφέρνει να πάρει όλο το κοινό με μέρος του. Οι κωμικές λεπτομέρειες στην προσέγγιση του απογειώνουν τον χαρακτήρα, που είναι ίσως ο πρώτος των πρώτων από τους κακούς εχθρούς του 007.

4) Jinnah (1998)

ch lee4

Αυτή είναι η αγαπημένη ερμηνεία του ίδιου του Λι. Εδώ, πρωταγωνιστεί ως Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ηγέτης, ιδρυτής και πατέρας του σημερινού Πακιστάν. Ο Κρίστοφερ Λι όσο πιο μακριά από το Δράκουλα έφτασε ποτέ.

5) Lord of the Rings Trilogy (2001-2003)

ch lee5

Παρότι είχε νεανικό όνειρο να ερμηνεύσει κάποτε τον Γκάνταλφ, παραδέχτηκε ότι ήταν ήδη πολύ μεγάλος για το ρόλο. Ως Σάρουμαν λοιπόν, σε ηλικία 79 ετών, αγαπήθηκε απεριόριστα από μια καινούρια ηλικιακή ομάδα στην οποία ήταν κατά κανόνα άγνωστος και αγκάλιασε πια όλο το φάσμα του φιλοθεάμονος κοινού. Όπως ακριβώς του άξιζε.

Για το τέλος, κρατήσαμε το μεγάλο του όπλο. Αν πρέπει να βρούμε ένα μόνο πράγμα που τον έκανε να ξεχωρίζει, αυτό είναι η μνημειώδης φωνή. Όταν διαβάζει Έντγκαρ Άλαν Πόε, το πράγμα απογειώνεται.

Στις 7 Ιουνίου 2015 αποχαιρετήσαμε έναν αληθινό μεγάλο κύριο του σινεμά, όχι έναν ηθοποιό. Ο, τι πέτυχε ο Κρίστοφερ Λι ήταν απόλυτα δικό του και κάθε επευφημία από μας του αξίζει. Έτσι, για να θυμηθούμε εκείνο το ταπεινό ύφος που ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό του κάθε φορά που εισέπραττε την αγάπη του κόσμου. Η προσφορά του θα είναι για πάντα ανεκτίμητη.

ch lee6




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑