Κωνσταντίνος Κουλουζάκης: Το In-Edit είναι ένα πανέμορφο ταξίδι

– Κωνσταντίνε, κάνε μας μία μικρή εισαγωγή για το In-Edit, ως θεσμό παγκόσμιας κλίμακας και δυναμικής, για όσους τυχόν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του.

– Το In-Edit ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια στη Βαρκελώνη και πλέον φιλοξενείται σε 16 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ  των οποίων το Βερολίνο, το  Σαντιάγκο, το Σάο Πάολο, η Μπογκοτά και η Μαδρίτη. Σύντομα μάλιστα θα ενταχθούν στην οικογένεια του In-Edit το Λονδίνο και το Μιλάνο. Το In-Edit είναι επί της ουσίας το πάντρεμα της μουσικής και του σινεμά, των δύο μεγαλύτερων ατού της πολιτιστικής βιομηχανίας. Θεωρήσαμε λοιπόν από την πλευρά μας ότι αξίζει τον κόπο να πάρουμε το ρίσκο να πείσουμε τους ανθρώπους του In-Edit πως η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να στηρίξει ως αγορά αυτό τον θεσμό. Τα αποτελέσματα 3 ετών μας δικαιώνουν, όχι μόνο γιατί κατορθώσαμε να στήσουμε ένα βιώσιμο φεστιβάλ, αλλά γιατί είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε ολοένα και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους θεατές και να προσεγγίσουμε ένα νέο ακροατήριο, μέσω ενός συνδυασμού επικοινωνίας, συνεργείων και περιεχόμενου. Σκοπός μας είναι όχι να εκπαιδεύσουμε κόσμο ή να προσελκύσουμε αποκλειστικά τους σινεφίλ θεατές, αλλά να διασκεδάσουμε ένα ευρύ κοινό και να πετύχουμε τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή με τα όσα βλέπει στο πανί. Να δείξουμε αθέατες στιγμές μεγάλων μορφών της μουσικής και να μεταδώσουμε την ένταση και το πνεύμα με το οποίο έζησαν.

Mark Reeder

Τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και πριν από περίπου δύο μήνες, δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα. Θα θέλαμε μια κουβέντα για τις εντυπώσεις σου από το πρόσφατο φεστιβάλ στην Αθήνα, καθώς και για το πρόγραμμα της διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης.

– Πράγματι, είναι η τρίτη χρόνια του In-Edit στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στην Αθήνα. Στην πρόσφατη διοργάνωση στην Αθήνα, τα πράγματα κύλησαν πολύ όμορφα, με πολύ κόσμο και ωραίο κλίμα. Δύο χαριτωμένα περιστατικά που θα ήθελα να αναφέρω είναι το ότι δύο παιδιά παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ για τους Daft Punk με τα πασίγνωστα κράνη, ενώ μία γυναικοπαρέα βάλθηκε να χορεύει και να τραγουδά στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τον James Brown. Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη είναι ανανεωμένο και μεγαλύτερο από αυτό των Αθηνών και ξεκινά με μία ταινία που δεν προβλήθηκε στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ για τη θρυλική Νίνα Σιμόν. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα οπωσδήποτε να αναφερθώ στο ντοκιμαντέρ Alive Inside, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο εργασίας του παράλληλου προγράμματος In-Edit Κids. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εργάστηκαν περισσότεροι από 100 μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης. Με το βλέμμα στραμμένο στην υιοθέτηση σύγχρονων μορφών διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, οι μαθητές μυήθηκαν στη διαδικασία της οπτικοακουστικής μετάφρασης, υποτιτλίζοντας αποσπάσματα της ταινίας. Τους καρπούς της προσπάθειάς τους θα δουν από κοντά σε μία προβολή της ταινίας, το Σάββατο, στη μία το μεσημέρι.

Από εκεί και πέρα, είναι χαρά και τιμή μας το γεγονός ότι θα υποδεχτούμε τον μουσικό παραγωγό Mark Reeder, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ B-Movie: Lust & Sound in West Berlin 1979-1989. H άφιξη του Reeder, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις σε Q&A που θα ακολουθήσει την προβολή της ταινίας, τη Δευτέρα στις  20:30, συνδέεται με ένα ακόμη ξεχωριστό γεγονός της φετινής διοργάνωσης. Η συνεργασία μας με  το Φεστιβάλ Reworks σημαίνει πολλά για εμάς, καθώς θεωρούμε υπέροχο δύο φεστιβάλ που ξεπήδησαν από την ιδιωτική πρωτοβουλία να βρίσκονται σε στενή επαφή. Μετά την προβολή της ταινίας τη Δευτέρα, το Cocktail Bar θα φιλοξενήσει dj set από τον Reeder, ενώ τη σκυτάλη της βραδιάς θα αναλάβει ο ison, ένας από τους στυλοβάτες της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα και παράλληλα, μουσικός διευθυντής του Reworks.

H φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει επίσης 3 ελληνικές ταινίες, σε μία κίνηση που λειτουργεί περίπου ως προοίμιο της επιθυμίας μας για τη δημιουργία ενός ελληνικού τμήματος. Πρόθεσή μας είναι να απευθύνουμε κι ένα open call για την επόμενη χρονιά, ούτως ώστε να προσφέρουμε μία πλατφόρμα έκφρασης στους νέους Έλληνες δημιουργούς τόσο από μουσική όσο και από κινηματογραφική σκοπιά. Οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν είναι το Μια οικογενειακή υπόθεση, το οποίο έχει στο επίκεντρό του τις τρεις γενιές της οικογένειας Ξυλούρη, το ντοκιμαντέρ Ο φίλος μου ο Larry Gus, για τον γνωστό και ταλαντούχο μουσικό από τη Βέροια, καθώς και το Out of the norm, ένας 20λεπτος αυτοσχεδιασμός τζαζ μουσικών από όλο τον κόσμο. Αν έπρεπε πάντως να προτείνω 3 ντοκιμαντέρ από το φετινό πρόγραμμα, αυτά θα ήταν το They Will Have to Kill Us First: Malian Music in Exile, το LEMMY και το Cobain: Montage of Heck

Montage of Heck

Μιας που πιάσαμε το σκέλος των παράλληλων εκδηλώσεων, θα θέλαμε μία συνοπτική παρουσίαση των υπόλοιπων events που θα πλαισιώσουν το φετινό In-Edit Thessaloniki.

– Τα υπόλοιπα sidebar events περιλαμβάνουν το soundcheck party την Κυριακή 3 Απριλίου, καθώς σκοπός μας είναι η συνέντευξη τύπου που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα του φεστιβάλ να μετατραπεί σε πάρτυ, στο οποίο θα μοιραστούμε με φίλους και συνεργάτες τη χαρά μας για την έναρξη του φεστιβάλ. Οικοδεσπότης για μία ακόμη φορά το Cocktail Bar, το οποίο κάθε χρόνο είναι μεταξύ των In-Edit spots. Τη βραδιά θα ομορφύνει ο George Zervos με την μπάντα του, ενώ θα την κλείσει ιδανικά ο ChrisEx. Την Παρασκευή το βράδυ, υπάρχει το dj set του FLY 104 στο φουαγιέ του Ολύμπιον, ενώ την Κυριακή δεν πρέπει να χάσετε το Unplugged Aperitivo στην «Εφημερίδα», με απογευματινά κοκτέιλ, βινύλια και τις μουσικές των Balloοn Over Glascow. Την Τετάρτη 13/4, το φεστιβάλ θα μας αποχαιρετήσει με το πάρτυ λήξης στο Bord de l’eau. Αναλυτικότερες πληροφορίες για όλα τα sidebar events και τις εκδηλώσεις του φετινού In-Edit μπορείτε να βρείτε φυσικά στο site μας.

– Ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα θα ήταν αδύνατον να στηθεί χωρίς τις απαραίτητες συνεργασίες. Μίλησέ μας για αυτό το κομμάτι του φετινού In-Edit.

– Οι συνεργασίες και οι συνέργειες ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλο κεφάλαιο για εμάς, καθώς ήταν το στοιχείο που πρόσδωσε στο όλο πρότζεκτ τη μεγάλη του δυναμική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντώνη Κανάκη για την στήριξή του μέσω του ραδιοσταθμού Imagine, αλλά και γενικότερα. Μία στήριξη αυθόρμητη και άνευ όρων, με μεγάλη καταβολή χρόνου και εργασίας, χωρίς ανταποδοτικά κίνητρα. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα, δύο αληθινές ηρωίδες, τη Μαρία Πολυβίου και την Άννα Μιλόση, οι οποίες, πέρα από την επαγγελματική ευσυνειδησία που επέδειξαν, αντιμετώπισαν το In-Edit σαν δικό τους φεστιβάλ. Μεγάλη βοήθεια μας παρείχε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας στηρίζει έμπρακτα και μας δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη. Σίγουρα επίσης, οφείλω να κάνω μία ειδική μνεία στην μπύρα Sol, η οποία και φέτος θα στηρίξει το φεστιβάλ με θέρμη. Πέρα όμως από τους φορείς, υπάρχουν και πολλοί μεμονωμένοι άνθρωποι που μας στηρίζουν, επίσημα κι ανεπίσημα. Οι φίλοι που μας ανέχονται και κυρίως το κοινό της πόλης που αγκάλιασε αυτή τη νέα προσπάθεια. Να διευκρινίσω εδώ, πως το «νέο» δεν έχει σκοπό να διώξει οτιδήποτε «παλιό», αλλά θέλει απλώς να δώσει καινούργιες αφορμές για να βιώσουμε όμορφες εμπειρίες. Το φεστιβάλ του In-Edit και το μουσικό ντοκιμαντέρ γενικότερα είναι λοιπόν μία νέα πρόταση, μία νέα εμπειρία που συνιστούμε σε όλους.

They Will Have to Kill us First

– Ποια είναι η ομάδα πίσω από το In-Edit; Θα θέλαμε δυο λόγια για την Parenthesis, καθώς και για τα μελλοντικά σας σχέδια.

– Η Αθηνά, ο Μιχάλης, ο Χρήστος, ο Νικόλας κι εγώ μοιραζόμαστε εξ ολοκλήρου τις τύχες του φεστιβάλ. Είμαστε μία παρέα αποτελούμενη από νέους επαγγελματίες και επιστρέψαμε εν γνώσει μας στη Θεσσαλονίκη, ενώ βρισκόμασταν πρωτύτερα στο εξωτερικό. Σκοπός μας ήταν να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας, να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντα πρότζεκτ και να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Το βασικότερο όλων είναι ότι θέλαμε να μοιραστούμε μεταξύ μας, αλλά και με τον κόσμο, όλο αυτό το πανέμορφο ταξίδι του In-Edit. Ο Καβάφης έλεγε πως αυτό που μετράει είναι το ταξίδι, αλλά ίσως ακόμα περισσότερο από ταξίδι να μετρούν οι συνταξιδιώτες.

Επιθυμία μας είναι να καταστήσουμε σύντομα το In-Edit ένα πλήρες 360 γεγονός, το οποίο να εκτυλίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με events και προτάσεις μέσω κι έξω από τις αίθουσες και με συνεργασίες που να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά τα προσεχή πρότζεκτ, μία ανακοίνωση που θα γίνει και μέσω του In-Edit, είναι το Offside Festival, το οποίο επίσης ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη και το οποίο είναι τρόπον τινά το πνευματικό παιδί του Μιχάλη. Το εν λόγω φεστιβάλ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 25-27 Μαΐου, στις κινηματογραφικές αίθουσες του λιμανιού. Επιπλέον, το γνωστό και αγαπημένο Πικ Νικ είναι προγραμματισμένο για το τέλος Αυγούστου, το οποίο μάλιστα θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, με τις ημερομηνίες να μην είναι ακόμη καθορισμένες. Παράλληλα, να αναφέρω πως μεταξύ των στόχων του In-Edit είναι να ταξιδέψει και στην Κύπρο.

IN-EDIT GREECE Thessaloniki Edition 2016 | teaser from In Edit Greece on Vimeo.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑