Το Taratsa Film Festival για τρίτη σερί χρονιά θα γεμίσει τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με κινηματογραφικές εικόνες, με το περιεκτικότερο και πληρέστερο πρόγραμμα της ώς τώρα διαδρομής του, με πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, από 37 χώρες! Ξεκινώντας, ας γνωρίσουμε τις 7 ταράτσες της Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση, αφού πρώτα επισημάνουμε ότι στις Ταράτσες 1-4 θα προβάλλεται το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, ενώ στις Ταράτσες 5-7 θα διεξαχθεί το Τμήμα των Παράλληλων Προβολών. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το φετινό Taratsa Film Festival ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία την Κυριακή 28 Αυγούστου.
Tαράτσα 1: ΕΒΕΘ (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) – Διεύθυνση: Τσιμισκή 29 – Χωρητικότητα: 120
Tαράτσα 2: ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης) – Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 5 – Χωρητικότητα: 50
Tαράτσα 3: ΔΕΘ-HELEXPO (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) – Διεύθυνση: Εγνατία 154 – Χωρητικότητα: 200
Tαράτσα 4: ΔΣΘ (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) – Διεύθυνση: Τσιμισκή 103 & Βύρωνος (είσοδος από την οδό Ισαύρων) – Χωρητικότητα: 50
Tαράτσα 5: Secret Terrace Lounge (Anatolia Hotel) – Διεύθυνση: Λαγκαδά 13
Tαράτσα 6: Urania Bar – Διεύθυνση: Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7 (είσοδος από την οδό Πάικου)
Tαράτσα 7: Καντίνα Τροπικάνα – Διεύθυνση: Εγνατία 31
Προχωρώντας στο κυρίως πιάτο του φετινού φεστιβάλ, θα ξεψαχνίσουμε το λαχταριστό κυρίως πιάτο των παράλληλων προβολών που περιλαμβάνουν ατελείωτα καλούδια. Ξεκίνημα με τη συνεργασία του Taratsa Film Festival με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία θα λάβει σάρκα και οστά μέσα από 10 εξαιρετικές επιλογές ταινιών. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δώσει το συναρπαστικό θρίλερ The Babadook (2014) της Τζένιφερ Κεντ (περισσότερες λεπτομέρειες, λίγο πιο κάτω), ενώ οι υπόλοιπες 9 ταινίες είναι οι εξής: 1) η μαύρη κωμωδία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Ποιος σκότωσε τον Χάρι; (The Trouble with Harry, 1955), 2) το παραγνωρισμένο διαμαντάκι του Γούντι Άλεν Ζέλιγκ (Zelig, 1983), 3) η λατρεμένη Μέρα της μαρμότας (Groundhog Day, 1993), του Χάρολντ Ράμις, 4) το απολαυστικό Αγόρι συναντά κορίτσι (Boy Meets Girl, 1984), της εκκεντρικής ιδιοφυΐας που ακούει στο όνομα Λέος Καράξ, 5) ο απίστευτα τρυφερός, μέσα από τη σκληρότητά του, Τυραννόσαυρος (Tyrannosaur, 2011), του Πάντι Κονσιντάιν, με τον φοβερό Πίτερ Μάλαν, 6) το συγκινητικότατο και πανέμορφο Μυθικά πλάσματα του νότου (Beasts of the Southern Wild, 2012), του Μπεν Ζάιτλιν, 7) η καταγραφή της Ιστορίας από την πλευρά των ηττημένων, στην ταινία Τα παιδιά του πολέμου (Lore, 2012), της Κέιτ Σόρτλαντ, 8) το as hipster as it gets Frances Ha (2012), του Νόα Μπάουμπακ και 9) το τραχύ και αφτιασίδωτο Αγοροκόριτσο (Tomboy, 2011), της Σελίν Σιαμά.
Οι συνεργασίες του 3ου Taratsa Film Festival δεν περιορίζονται, όμως, μόνο στην προαναφερθείσα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν τόσο οι ταινίες που ξεχώρισαν στο 12ο Φεστιβάλ της Νάουσας όσο ένα ωριαίο πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων από το φεστιβάλ Animasyros, με τον τίτλο Animapride 2016. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στο Τμήμα Παράλληλων Προβολών, θα σταθούμε στους Έλληνες δημιουργούς, καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους. Η ενότητα Faith on Film / Greek New Wave φιλοξενεί δημιουργίες Ελλήνων σκηνοθετών, ενώ το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ γιορτάζει τα 11 του χρόνια, μέσα από μία επιλογή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους των φοιτητών και απόφοιτών του. Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του μέγιστου Κριστόφ Κισλόφσκι, το Taratsa Film Festival θα προβάλλει μία επιλογή από ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του σκηνοθέτη, με τίτλο 20 χρόνια χωρίς, σε συνεργασία με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Ινστιτούτο της Πολωνίας.
Μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, την Τρίτη 23 Αυγούστου και ώρα 21:15, θα πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη πρεμιέρα, με την προβολή του συναρπαστικού θρίλερ The Babadook, στην Ταράτσα 1 (σε περίπτωση βροχής, θα ενεργοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΘ). Πριν την προβολή, στις 20:30, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, θα μας εξηγήσει πώς συνδέονται οι ταινίες σπλάτερ, το ιταλικό giallo και οι ταινίες με ζόμπι με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια και τη λαϊκή θυμοσοφία, σε μία παρουσίαση που αναμένεται ξεχωριστή κι εξόχως ενδιαφέρουσα, μόνο και μόνο από τον τίτλο της: «Η μάνα η φόνισσα και τα σπλάτερ παιδιά της»… Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, μπορείτε να ανατρέξετε ΕΔΩ. Καλές προβολές, αγκαλιά με τα αστέρια!