Festivals Πικ-Νικ Urban Festival 2019

26 Σεπτεμβρίου 2019 |

0

Πικ-Νικ Urban Festival 2019

Η ευχή «να κρατούσε το καλοκαίρι λίγο ακόμα» φέτος πραγματοποιείται. Το πιο ξεχωριστό ραντεβού της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο τέλος του Σεπτέμβρη, για έβδομη φορά, στη Ρωμαϊκή Αγορά και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης για τρεις μέρες, από τις 27 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου, ανοίγει, γεμίζει καλαθάκια και καρό τραπεζομάντιλα και υποδέχεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Μουσική και σινεμά, στη διάρκεια ενός μεγάλου πικ-νικ, αυτή είναι η «καρδιά» του προγράμματος του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival 2019, το οποίο, όπως κάθε χρόνο επιφυλάσσει εκπλήξεις!

Από το πρόγραμμα του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival 2019 δε λείπει βέβαια, ούτε φέτος, η ενότητα των ταινιών μικρού μήκους. Το Animasyros, το διεθνές φεστιβάλ ταινιών animation της Σύρου, συμπλήρωσε φέτος δώδεκα χρόνια, έρχεται στη Ρωμαϊκή Αγορά και φέρνει μαζί του κάποιες από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάστηκαν στη φετινή διοργάνωση. Το ΠΙΚ-ΝΙΚ πέρα από τα άλλα, είναι και το πιο ξεχωριστό θερινό σινεμά της πόλης. Φέτος, στην μεγάλη οθόνη του παρουσιάζονται τρεις ταινίες των τελευταίων χρόνων που απέσπασαν πληθώρα βραβείων και απογειώθηκαν εισπρακτικά. Την Παρασκευή 27/9, το πρόγραμμα του ΠΙΚ-ΝΙΚ ανοίγει το The Favourite (H Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου, τη σκυτάλη παίρνει το Bohemian Rhapsody του Bryan Singer το Σάββατο 28/9, ενώ την Κυριακή 29/09 τον επίλογο του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival 2019 θα γράψει το Βlackkklansman (η Παρείσφρηση) του Σπάικ Λι!

Παρασκευή 27/9: The Favourite 

Ο Γιώργος Λάνθιμος συνθέτει την ταινία του στη βάση ενός σκαληνού τριγώνου γυναικείων ψυχισμών με διαφορετικές αφετηρίες και κατευθύνσεις που αναπόδραστα τέμνονται. Διατηρεί μαεστρικά την ισορροπία ανάμεσά τους, δημιουργώντας ουσιαστικά τρεις αυτοτελείς και πλήρης πρωταγωνίστριες, κάθε μία εκ των οποίων διαθέτει τη δικής της καρδιά εντός του έργου και την προσωπική της οπτική γωνία.Δημιουργεί ένα φιλμ που μοιάζει με απολαυστική σεξπηρική φάρσα, έμπλεο μισανθρωπισμού, αλλά ποτέ απάνθρωπο. Αναζητά την αγάπη ως παρηγοριά -περίπου από εκεί που την άφησε με τον Αστακό– σε έναν κόσμο φαιδρό και ολότελα πλαστό, γεμάτο κανιβαλιστικές προθέσεις και σαχλές ατελείωτες περιδιαβάσεις σε διαδρόμους που μοιάζουν αδιέξοδοι. Περιφρονεί τους χαρακτήρες του, αλλά περισσότερο τους λυπάται, γιατί μέσα στα μεγαλεία και τα προ πολλού λυμένα προβλήματά τους καιροφυλακτεί η αβάσταχτη μοναξιά.

Η Ευνοούμενη διαθέτει μία αυθεντική σαρκαστική διάθεση απέναντι σε όσα εκθέτει, δίχως όμως να λησμονεί την ανθρώπινη διάστασή τους.επειδή αγκαλιάζει το γκροτέσκο στοιχείο της περιόδου χωρίς να εγκλωβίζεται σε αυτό. Σατιρίζει ανηλεώς την ιστορική περίοδο, δίχως να επενδύει αποκλειστικά σε αυτό. Δίνει τον πρώτο λόγο στη γυναικεία φωνή, περιορίζοντας τους ανδρικούς χαρακτήρες σε ρόλους κομπάρσων και αντιστρέφοντας τη συνήθη απεικόνιση των φύλων σε ταινίες αντίστοιχου περιεχομένου. Ωστόσο, το βιτριολικό σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα οριοθετεί τρεις βαθύτατα προβληματικές γυναίκες. Παρότι ξεπερνούν με άνεση τους διακοσμητικούς άνδρες στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον τους, αδυνατούν να υπερβούν τα δικά τους συμπλέγματα και καταναλώνονται, οι μεν ανταγωνίστριες για την εύνοια της βασίλισσας από τις αδηφάγες διαθέσεις τους και το λυσσώδες κυνήγι της εξουσίας, η δε βασίλισσα από την αδυναμία της να αυτοκαθοριστεί.

Σάββατο 28/9: Bohemian Rapsody

Η βιογραφική μεταμόρφωση του ινδικής καταγωγής Ζανζιβαριανού Φαρούκ Μπουλσάρα στον Φρέντι Μέρκιουρι, που έλαμψε με τις υψηλές φωνητικές επιδόσεις και τις αξέχαστες εκκεντρικότητες ως frontman των Queen αντλεί το όνομά της από το 6λεπτο συμπίλημα οπερατικών στοιχείων, μεγαλοπιασμένων στοιχείων, μπαλάντας και βαβουριάρικης ροκ, σε μία από τις καλύτερες περφόρμανς που έχει δώσει ροκ συγκρότημα.

Η ταινία επιλέγει να κοιτάξει τον bigger than life ήρωά του ως έναν άνθρωπο που προσπαθεί μια ζωή να ταιριάξει τις δύο εικόνες του. Την πιο λαμπερή, αυτήν του γεννημένου σόουμαν, και την πιο τσαλακωμένη, εκείνη του «περιθωριακού» που αναζητά να γίνει αποδεκτός γι’ αυτό που είναι αληθινά. Η συναρπαστική διαδρομή μέχρι την πλήρη ταύτισή τους περιλαμβάνει ανόδους και πτώσεις, καλλιτεχνικά ρίσκα, επώδυνες συνειδητοποιήσεις και την διαρκή αναζήτηση μιας οικογένειας, μέχρι την ημέρα της ιστορικής συναυλίας του Live Aid (13/7/1985), όπου ο Μέρκιουρι βρίσκει επί σκηνής και μπροστά σε 1,5 δισ. τηλεθεατές τον πραγματικό, ολοκληρωμένο εαυτό του.

Κυριακή 29/9: Blackkklansman

ΗΠΑ, αρχές της δεκαετίας του ’70. Mια περίοδος έντονης κοινωνικής αναταραχής στην Αμερική, ο πόλεμος στο Βιετνάμ μαίνεται και ο αγώνας για να κερδίσουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα οι μαύροι είναι συνεχής, με καθημερινές, μικρές κατακτήσεις. Ο Ron Stallworth είναι ένας Αφροαμερικάνος που θέλει να γίνει αστυνομικός. Και πετυχαίνει το στόχο του: γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικάνος αστυνομικός στην ιστορία του Κολοράντο Σπρινγκς. Αφού περάσει από διάφορα τμήματα, στα οποία βαριέται και δέχεται μονίμως προσβολές από πολλούς λευκούς συναδέλφους του, τον μεταφέρουν τελικά στο τμήμα πληροφοριών. Μια μέρα ο Ron βλέπει μια διαφήμιση της Κου Κλουξ Κλαν σε μια εφημερίδα, μέσω της οποίας αναζητά νέα μέλη. Κι εντελώς αυθόρμητα τηλεφωνεί σχηματίζοντας το νούμερο που βλέπει στη διαφήμιση.

Αρχικά, απαντά αυτόματος τηλεφωνητής. Προς μεγάλη του έκπληξη, λίγο μετά, ένας από τους πιο σημαντικούς ρατσιστές της πόλης, του τηλεφωνεί. Αγνοεί ότι είναι μαύρος. Δεν τον βλέπει εξάλλου: μόνον τον ακούει. Και τον καλεί να περάσει από τα γραφεία της Οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζει την ΚΚΚ! Ο Ron εννοείται ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί. Τη θέση του παίρνει ο Flip Zimmerman, λευκός Εβραίος, που εισχωρεί στα άδυτα της Οργάνωσης, υποδυόμενος δια ζώσης τον Ron. Αστυνομικός κι αυτός, κατορθώνει να προσεγγίσει τα ανώτερα στρώματα των ρατσιστών, που θέλουν μια Λευκή Αμερική, απαλλαγμένη από μαύρους και Εβραίους. Η αστυνομική επιχείρηση έχει ως στόχο να εξαρθρωθεί η τοπική οργάνωση. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ron ερωτεύεται μια παθιασμένη συντρόφισσα – μέλος των «Μαύρων Πάνθηρων»…

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Για κάθε ημέρα του φεστιβάλ το εισιτήριο κοστίζει 5€

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Παρασκευή 27/9

18.30 Divarco & The Swingville Band

19.30 Teeto

20.30 Ταινίες μικρού μήκους [Animasyros]

21.00 The Favourite, H Ευνοούμενη (2018)

Σάββατο 28/9

18.30 Christos El. Papadopoulos quintet

19.30 The Sailing Tomatoes

20.30 Ταινίες μικρού μήκους[Animasyros]

21.00 Bohemian rhapsody

Κυριακή 29/9

18.30 Ιnner Sail

19.30 Balloon Over Glasgow Solo

20.30 Ταινίες μικρού μήκους[Animasyros]

21.00 Blackkklansman (Η Παρείσφρηση)

Για περισσότερες πληροφορίες: www.urbanpicnic.grFacebook Event / Facebook page / Διοργάνωση: Parenthesis)




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑