Στις 25 του Αυγούστου, σε μια τελετή που θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες και θα παρουσιάσει ο Seth Meyers, θα απονεμηθούν τα βραβεία Emmy για το 2014. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι υποψηφιότητες, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Ιούλιο, ξεσήκωσαν ουκ ολίγες αντιδράσεις και έδωσαν το έναυσμα για μια σειρά από συζητήσεις και κουτσομπολιά, γαρνιρισμένα με ένα πέπλο παραφιλολογίας για το κατά πόσον άξιζαν αυτοί που κέρδισαν μια υποψηφιότητα, ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι έμειναν έξω.
Αυτή η συζήτηση είναι μάλλον ατέλειωτη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, εντελώς υποκειμενική. Βαδίζοντας προς τα φετινά βραβεία, ξεκινάμε το αφιέρωμά μας στα φετινά Emmys από την κατηγορία Drama. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέρη (Comedy και Mini Series/Movie) καθώς δεν προτίθεμαι ιδιαίτερα να ασχοληθώ με Reality, λοιπά ψυχαγωγικά shows και κατηγορίες όπως για παράδειγμα Hairstyling. Θα μείνω λοιπόν στα βασικά, όχι ότι αυτά είναι λίγα μιας και μιλάμε, λίγο πολύ, για 26 κατηγορίες…
Σε κάθε κατηγορία θα αναφέρονται τα αυτονόητα: οι υποψήφιοι, η παραφιλολογία, η πρόβλεψη, το από μέρους μου Wishful Thinking για το ποιος θα ήθελα να κερδίσει καθώς και το Snub, αυτός/αυτή/αυτό δηλαδή που έμειναν εκτός, αποτυγχάνοντας να κερδίσουν μια υποψηφιότητα (εκτός από τις κατηγορίες Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, γιατί, εντάξει, κανείς δεν είναι τόσο καμένος). Είπαμε και πιο πάνω, σηκώνουν μεγάλη συζήτηση τα Emmys, αλλά αξίζει τον κόπο. Ξεκινάμε.
Καλύτερης σειράς (Drama)
Υποψηφιότητες
Breaking Bad (AMC)
Downton Abbey (PBS)
Game of Thrones (HBO)
House of Cards (Netflix)
Mad Men (AMC)
True Detective (HBO)
Αν όχι τώρα, πότε; Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν τα μεγάλα κεφάλια του HBO και κατέθεσαν το True Detective στην κατηγορία Drama αντί για Mini Series που περιμέναμε όλοι. Όσο κι αν η απόφαση δεν είναι τόσο αψυχολόγητη όσο φαίνεται (το βραβείο είναι μάλλον το πιο σημαντικό της βραδιάς και το HBO έχει να το κερδίσει από το 2007 και το Sopranos, οπότε είπε να παίξει το βαρύ του χαρτί), αυτό που κατάφερε το δίκτυο είναι να πετάξει το αριστούργημά του στο λάκκο με τα θηρία. Και όσο κι αν το House of Cards και το Downton Abbey είναι “λίγα” για τα κυβικά της κατηγορίας, ενώ το Mad Men θα πρέπει να περιμένει και πάλι τη σειρά του την επόμενη χρονιά και το Game of Thrones είναι υπερβολικά δημοφιλές για το καλό του, το Breaking Bad δεσπόζει. Η σειρά που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τηλεόραση τελείωσε και όλα δείχνουν ότι φέτος θα σαρώσει τα πάντα. Πιθανώς αν είναι να χάσει κάπου να είναι σε αυτήν την κατηγορία, μιας και το πήρε και πέρσι. Αλλά το κόβω δύσκολο.
The Snub: Hannibal και The Americans είχαν οπωσδήποτε θέση στην κατηγορία. Κι αν η gore ζωγραφιά του Bryan Fuller δεν είναι για όλους, το κατασκοπικό δράμα του FX είναι ασφαλώς ανώτερο από το παρακμάζον Downton Abbey. Α, και το Boardwalk Empire.
Πρόβλεψη: Breaking Bad. Είναι η χρονιά του, αν και το ενδεχόμενο να χάσει από το True Detective (αν και ισχνό) δεν θα είναι σκάνδαλο. Θα είναι αν χάσει από οτιδήποτε άλλο.
Wishful Thinking: Breaking Bad, διάβολε.
Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Drama)
Υποψηφιότητες
Bryan Cranston (Breaking Bad)
Jeff Daniels (The Newsroom)
Jon Hamm (Mad Men)
Woody Harrelson (True Detective)
Kevin Spacey (House of Cards)
Matthew McConaughey (True Detective)
Για να μην το πολυκουράζουμε, ισχύει ό, τι και παραπάνω. Το HBO γαντζώνεται στο άρμα της McConaissance και ελπίζει, όμως εδώ οι πιθανότητες είναι ακόμα λιγότερες. Θεωρώ αδύνατον να χάσει ο Cranston, ο οποίος δεν πήρε το βραβείο ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι, με την κοινή αίσθηση να είναι ότι θα το πάρει έτσι κι αλλιώς την τελευταία σεζόν της σειράς (οπότε ας το πάρει και κανένας άλλος). Για τους υπόλοιπους, ο Daniels έκανε το κομμάτι του (και με το παραπάνω) πέρσι και ο Hamm θα σπάσει τα κοντέρ κάνοντας φέτος το 0/7 (έχει 7 σερί υποψηφιότητες), θα το πάρει όμως του χρόνου. Harrelson και Spacey δεν έχουν καμία τύχη.
The Snub: Charlie Hunnam. Ξέρω, το Sons of Anarchy δεν πρόκειται ποτέ να πάρει υποψηφιότητα για καλύτερη σειρά, όσο κι αν αποτελεί υπόδειγμα σταθερής πόρωσης και αξιοπιστίας και ο Kurt Sutter δε μας απογοήτευσε ποτέ. Αν ωστόσο υπάρχει λίγη στοργή σε αυτόν τον κόσμο, ο Hunnam θα έπρεπε να πάρει μια υποψηφιότητα για το ρόλο του Jax Teller. Δεν θα κέρδιζε για κανένα λόγο, αλλά μικρή σημασία έχει. Αφήστε που ο τύπος έκανε και πίσω από το 50 Shades of Grey. Τι άλλο να κάνει για να τον αγαπήσετε;
Πρόβλεψη: Bryan Cranston. Ελάτε τώρα, ας είμαστε σοβαροί. Παιχτάρα ο Matthew, αλλά όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Say his Name.
Wishful Thinking: Cranston λέμε.
Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Drama)
Υποψηφιότητες
Claire Danes (Homeland)
Michelle Dockery (Downton Abbey)
Julianna Margulies (The Good Wife)
Kerry Washington (Scandal)
Robin Wright (House of Cards)
Lizzy Caplan (Masters of Sex)
Όσο κι αν μιλάμε για ανοιχτή σε προβλέψεις κατηγορία, φαβορί υπάρχει: η Robin Wright βρήκε πρόσφορο έδαφος στο πλευρό του Spacey και κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα στο House of Cards. Ήταν υποψήφια και πέρσι, έχασε, όμως φέτος έχει ήδη πάρει τη Χρυσή Σφαίρα και μοιάζει γκανιάν. Από κοντά η Julianna Margulies, η οποία είναι λογικά το αντίπαλο δέος. Η Clare Danes ήταν και πάλι καταπληκτική όμως το three peat το αποκλείω, γιατί θα πληρώσει το ανέκδοτο που λέγεται “τρίτη σεζόν του Homeland” . Λατρεύω την υποψηφιότητα – αναγνώριση της Caplan, την οποία θα ήθελα να κάνω γυναίκα μου, αλλά ρεαλιστικά δεν έχει τύχη για το βραβείο (ούτε και εγώ να την κάνω γυναίκα μου).
The Snub: Tatiana Maslany, ξεκάθαρα. Αν η νεαρή πρωταγωνίστρια του Orphan Black κατόρθωνε κάποια στιγμή να πείσει τα Emmys να της δώσουν μια υποψηφιότητα, θα γινόταν αυτόματα φαβορί και για το βραβείο, με μια ερμηνεία – ορχήστρα. Δυστυχώς, αυτός ο κόσμος είναι άδικος και η Maslany δεν θα πάρει ποτέ την ευκαιρία της, κάνοντας δράκους σε ένα show που παρακολουθεί 1 στους 1.000 Αμερικάνους. Επίσης, θα έπρεπε πιθανότατα να είναι υποψήφια και η Elizabeth Moss.
Πρόβλεψη: Robin Wright, είναι η ώρα σου.
Wishful Thinking: Lizzie Caplan. Κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, κανένας τρόπος να το δικαιολογήσω. “Virginia μ’ ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο Bill…“
Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Drama)
Υποψηφιότητες
Aaron Paul (Breaking Bad)
Jim Carter (Downton Abbey)
Peter Dinklage (Game of Thrones)
Mandy Patinkin (Homeland)
Josh Charles (The Good Wife)
Jon Voight (Ray Donovan)
Πολύ, πολύ ρευστή κατάσταση. Φαβορί λογικά πρέπει να θεωρείται ο Aaron Paul (είπαμε, το τσουνάμι του Breaking Bad, bitch) κι από κοντά ο Dinklage. Ωστόσο, έχουμε και Dark Horse τον Charles που λογικά έχει κάποια τύχη για το βραβείο, αν και μεταξύ μας οι πιθανότητές του είναι από χλωμές έως άσπρες. Η πλάκα είναι ότι ο Paul δεν είναι καν αυτός που θα έπρεπε να είναι εδώ από το Breaking Bad, ούτε και ο Dinklage, για να πάμε με τη λογική των Emmys, που το πήρε πέρσι και παίζει σε μια σειρά γεμάτη φανταστικούς “δεύτερους” χαρακτήρες.
The Snub: Και εξηγούμαι: Ναι, ο Paul ήταν ως συνήθως καταπληκτικός. Όμως εκείνος που κλέβει την παράσταση στην τελευταία σεζόν του Breaking Bad και θα έπρεπε να είναι στη θέση του δεν είναι άλλος από τον Dean Norris. Ο τύπος είναι φανταστικός από την αρχή μέχρι το τέλος, κι όμως δεν θα πάρει το παραμικρό. Όσο για το Game of Thrones, νομίζω ότι όλοι έχουμε ψιλοβαρεθεί να λέμε πόσο φοβερός είναι ο Dinklage, με έναν όμως άκρως αβανταδόρικο ρόλο. Για φέτος εγώ θα πήγαινα αλλού: Nikolaj Coster – Waldau και Charles Dance άξιζαν περισσότερα. It’s a Lannister thing, actually. Α ναι, πετάξτε μέσα και τον Mads Mikkelsen που στο Hannibal με έχει κάνει να ξεχάσω τον Anthony Hopkins και την επιτομή του cool, John Slattery του Mad Men, και αντιλαμβάνεται κανείς ότι ίσως θα έπρεπε σε αυτήν την κατηγορία να δίνουν 3-4 Emmys για να είμαστε ευχαριστημένοι…
Πρόβλεψη: Aaron Paul.
Wishful Thinking: Όλοι οι αγαπημένοι μου για φέτος πήγανε στα Snubs, ο Τύριον το πήρε πέρσι, ήταν και τελευταία σεζόν… Άντε, Aaron Paul, γιατί είσαι και τυπάρα.
Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Drama)
Υποψηφιότητες
Anna Gunn (Breaking Bad)
Maggie Smith (Downton Abbey)
Lena Headey (Game of Thrones)
Christine Baranski (The Good Wife)
Joanne Froggatt (Downton Abbey)
Christina Hendricks (Mad Men)
Μου αρέσει πολύ η υποψηφιότητα της Headey, σημάδι ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η φοβερή δουλειά που έχει κάνει με την περσόνα της Cersei Lannister. Η Christina Hendricks, από την άλλη, παίζει στα δάχτυλα τον πλέον, ίσως, απαιτητικό χαρακτήρα του Mad Men. Ωστόσο αμφότερες έχουν κι άλλα χρόνια μπροστά τους (ακόμα κι αν η Hendricks πάει για το 0/5, είπαμε, Mad Men είσαι), γιατί η Anna Gunn θα πρέπει να κάνει το repeat. Η σταρ του Breaking Bad κράτησε την καλύτερη ερμηνεία της για τον τελευταίο κύκλο και ήταν καθηλωτική, ενώ με δεδομένο ότι το πήρε πέρσι δεν βλέπω πώς μπορεί να το χάσει φέτος. Όχι κακό outsider η Baranski, ωστόσο θα είναι τρομερή έκπληξη αν πάρει το Emmy, ενώ οι δύο κυρίες του Downton Abbey θα πρέπει να είναι ευχαριστημένες με την υποψηφιότητα.
The Snub: Maggie Siff. Ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια με τον Hunnam. Η Siff ήταν εξαιρετική σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του Sons of Anarchy, όμως φέτος το τερμάτισε. Θα έπρεπε να είναι υποψήφια.
Πρόβλεψη: Τα λεφτά μου στην αχώνευτη. Anna Gunn.
Wishful Thinking: Anna Gunn, το αξίζει.
Guest Ανδρικού Ρόλου (Drama)
Υποψηφιότητες
Paul Giamatti (Downton Abbey)
Reg E. Cathey (House of Cards)
Beau Bridges (Masters of Sex)
Robert Morse (Mad Men)
Dylan Baker (The Good Wife)
Joe Morton (Scandal)
Έχοντας στο μυαλό το φανταστικό τελευταίο επεισόδιο του φετινού κύκλου του Mad Men, νομίζω ότι ο Morse θα πρέπει να θεωρείται φαβορί. Από κει και πέρα, σε μια κατηγορία που γενικά επηρεάζεται αρκετά από τον αντίκτυπο του ονόματος του guest και προσφέρεται για movie stars, θα στήριζα Giamatti (γιατί κάτι πρέπει να πάρει και το Downton Abbey) και τον Bridges, που είναι υπέροχος στο Masters of Sex. Αποκάλυψη είναι ο Cathey στο House of Cards, ωστόσο για τους παραπάνω λόγους δε νομίζω ότι έχει και μεγάλη τύχη.
The Snub: Walton Goggins. Ο άνθρωπος που πούλησε την ψυχή του στο Διάβολο και εξελίχθηκε από το αμήχανο γομάρι του Shield στον ασύλληπτα cool Boyd Crowder του Justified αξίζει όλο το σεβασμό του κόσμου. Το πέρασμά του από το Sons of Anarchy στο ρόλο της transexual Venus Van Dam (τι να λέμε τώρα…) θα έπρεπε να του έχει εξασφαλίσει μια θέση στην εξάδα. Αλλά είπαμε, Sons of Anarchy…
Πρόβλεψη: Ο Morse είναι πολύ, πολύ δύσκολο να χάσει, ακόμα κι αν αδυνατώ να αντιληφθώ το λόγο για τον οποίο η συμμετοχή του στο Mad Men θεωρείται guest…
Wishful Thinking: Θα ήθελα να δω τον Cathey να κερδίζει, θα ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή για έναν ηθοποιό που έχει κάνει φανταστικά πράγματα στην καριέρα του και δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που του αξίζει.
Guest Γυναικείου Ρόλου (Drama)
Υποψηφιότητες
Margo Martindale (The Americans)
Diana Rigg (Game of Thrones)
Allison Janney (Masters of Sex)
Kate Mara (House of Cards)
Jane Fonda (The Newsroom)
Kate Burton (Scandal)
Πάρα πολύ ανοιχτή κατηγορία, με ορισμένες εκπληκτικές ηθοποιούς. Η Mara πρέπει να είναι και η μόνη κάτω από 50 (μπορεί και 60, δεν το έχω ψάξει…) οπότε ας περιμένει τη σειρά της, μιλάει η πείρα. Ο θαυμασμός μου για την Janney είναι δεδομένος, ένα ασύλληπτο ταλέντο που χειρίζεται με εντυπωσιακή ευχέρεια δραματικούς και κωμικούς ρόλους. Η Fonda έπαιξε λίγο περισσότερο στη δεύτερη σεζόν του Newsroom, αλλά δε νομίζω ότι είναι αρκετό, ενώ φανταστικές ερμηνείες δίνουν και οι υπόλοιπες τρεις της λίστας. Οτιδήποτε εκτός από τη Mara δεν θα είναι έκπληξη.
The Snub: Φταίει και το ότι υπάρχει πάντα η συζήτηση περί του τι ορίζουμε ως “guest”, αλλά νομίζω ότι η λίστα είναι αρκετά καλή και όσες σκέφτηκα πως θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται δεν θα τις χαρακτήριζα guest (για παράδειγμα την Gretchen Mol του Boardwalk Empire ή τη Melissa McBride του Walking Dead). Έλα, ντάξει, καλά είμαστε.
Πρόβλεψη: Allison Janney.
Wishful Thinking: Margo Martindale, φοβερή όπου κι αν την έχω δει. Κι ας το έχει ξαναπάρει.
Σεναρίου (Drama)
Υποψηφιότητες
Moira Walley – Beckett (Breaking Bad, για το επεισόδιο “Ozymandias”)
Vince Gilligan (Breaking Bad, για το επεισόδιο “Felina”)
David Benioff/D. B. Weiss (Game of Thrones, για το επεισόδιο “The Children”)
Beau Willimon (House of Cards, για το επεισόδιο “Chapter 14”)
Nic Pizzolatto (True Detective, για το επεισόδιο “The Secret Fate of All Life”)
Ο Pizzolatto έχει γράψει ένα έπος, ωστόσο δεν ξέρω αν είναι αρκετό για να κερδίσει το ζευγάρι του Breaking Bad, μιας και τα συγκεκριμένα δύο επεισόδια έχουν περάσει στο μυαλό των Αμερικανών κριτικών στη σφαίρα του μύθου (και όχι άδικα). Ο Willimon ως όνομα και hype είναι way out of his league και μην αρχίσω καν για τα σενάρια του Game of Thrones.
Πρόβλεψη: Πιθανότατα η μπίλια θα κάτσει στο Breaking Bad, και στηρίζω Moira γιατί το Ozymandias παίζει και να είναι το καλύτερο επεισόδιο από καταβολής κόσμου (άντε, ισοπαλία με αυτό).
Wishful Thinking: Αν το πάρει ο Nic, δε θα με χαλάσει καθόλου.
Σκηνοθεσίας (Drama)
Υποψηφιότητες
Tim Van Patten (Boardwalk Empire, για το επεισόδιο “Farewell Daddy Blues”)
Vince Gilligan (Breaking Bad, για το επεισόδιο “Felina”)
David Evans (Downton Abbey, για το επεισόδιο “Episode 1”)
Neil Marshall (Game of Thrones, για το επεισόδιο “The Watchers on the Wall”)
Carl Franklin (House of Cards, για το επεισόδιο “Chapter 14”)
Cary Joji Fukunaga (True Detective, για το επεισόδιο “Who Goes There”)
Ο Marshall έχει κάνει φανταστική δουλειά με το υλικό που του δόθηκε (δεν ξέρω αν ο εκνευρισμός μου γίνεται αντιληπτός για το Game of Thrones, προσπαθώ να μη γίνω κουραστικός αλλά δεν τα πολυκαταφέρνω) και ο Van Patten παραμένει μεγάλος μάστορας. Νομίζω όμως ότι θα πάμε με το hype και το ζευγάρι της βραδιάς.
Πρόβλεψη: Vince Gilligan, σου αξίζει αγόρι μου ένα αγαλματάκι για τη σκηνοθεσία, μιας και δεν το έχεις πάρει και ποτέ.
Wishful Thinking: Fukunaga, μακάρι, χωρίς πολλά πολλά, για αυτό.
Pingback: CineDogs | Cine reviews