Συνέντευξη τύπου, μετά την παγκόσμια “πρώτη” της ταινίας στις 06/02/14, στην 64η Μπερλινάλε
Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθησαν οι Γουές Άντερσον, Ριφ Φάινς, Τόνι Ρεβολόρι Έντουαρντ Νόρτον, Σίρσα Ρόναν, Τίλντα Σουίντον, Γουίλεμ Νταφόε και Τζεφ Γκόλντμπλουμ. Και φυσικά, ο Μπιλ Μάρεϊ. Ιδίως, ο Μπιλ Μάρεϊ. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εμφανίστηκε φορώντας ένα σκουφάκι που θύμισε Στιβ Ζισού, αλλά σε χρώμα σκούρο μπλε (μπορεί να ήταν και μαύρο, ήμουν κάπως μακριά είναι η αλήθεια). Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, ο Γουές Άντερσον μονοπώλησε σε μεγάλο βαθμό τις ερωτήσεις και ιδού τα σημαντικότερα των όσων απάντησε με ένα ελαφρύ αξιολάτρευτο τρακ. Ερωτηθείς αρχικά για την έμπνευση που άντλησε από τον Αυστριακό συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, δήλωσε πως ο Τσβάιχ είναι λίγο πολύ άγνωστος στην Αμερική, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου είναι πολύ-διαβασμένος. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις κύριες πηγές έμπνευσης από το έργο του, το μυθιστόρημα «Beware of pity» και την αυτοβιογραφία του, σημειώνοντας πως ο μόνος στόχος του ήταν να αναπλάσει την ατμόσφαιρα της γραφής του Τσβάιχ. Όσον αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των αναφορών του, ονομάτισε διάφορες παλιές ταινίες που έβλεπε μαζί με όλο το καστ, από τις οποίες αλίευε στοιχεία και εικόνες. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στις ταινίες «To be or Not To Be» του Έρνστ Λιούμπιτς, «Love me tonight» του Ρόμπερτ Μαμούλιαν, «The Good Fairy» του Πρέστον Στάρτζες, «The Mortal Storm» του Φρανκ Μπορζάγκι, αλλά και την μπεργκμανική «Σιωπή». Στο ίδιο πάντα μοτίβο των επιρροών, ερωτηθείς για κάποιες στιλιστικές αντιστοιχείς με ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, απάντησε αφοπλιστικά, λέγοντας πως ο Κιούμπρικ ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των σκηνοθετών από τους οποίους δεν χρειάζεται ηθελημένα κλέψει το οτιδήποτε. Το κάνει ούτως ή άλλως, ασυναίσθητα. Ως προς τον πρωταγωνιστικό ρόλο δε, σημείωσε πως αφενός ο ρόλος γράφτηκε με τον Ριφ Φάινς κατά νου, αφετέρου του έστειλε το σενάριο χωρίς να του συγκεκριμενοποιήσει για ποιο ρόλο τον ήθελε στο καστ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από την εμπειρία μου, όταν προτείνεις απευθείας ένα ρόλο στους ηθοποιούς, αυτοί με τη μία βρίσκουν υπέροχους όλους τους υπόλοιπους.»
Μιας που μιλάμε για ρόλους, υπήρξε εύλογα ερώτηση για την πρόκληση του χειρισμού ενός πολυπληθούς καστ αστέρων. Ο Γουές προσπάθησε να απαντήσει, αλλά τον λόγο πήρε αυτόκλητα ο Μπιλ Μάρεϊ και το τι ακολούθησε είναι μάλλον εύκολα αντιληπτό… «Το μυστικό είναι ότι μας αναγκάζει να δουλέψουμε πολλές ώρες με ελάχιστο μισθό» και έγινε το σώσε στην αίθουσα. Ακολούθησε μία ξεκαρδιστική κουβέντα μεταξύ των δύο, η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί επακριβώς στο πληκτρολόγιο σε δεύτερο χρόνο, με τον Μάρεϊ να γκρινιάζει ασταμάτητα για τις συνθήκες εργασίας στις ταινίες «Darjeeling Limited» και «Fantastic Mr. Fox», δηλώνοντας πως αναγκαζόταν να μπαινοβγαίνει σε αεροπλάνα για την Ινδία -για το «Darjeeling Limited»- για συνολική δουλειά λίγων ωρών. Σε ερώτηση που απευθύνθηκε στον ίδιο για το είδος της σχέσης που έχει αναπτύξει με τον Άντερσον, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες του, απάντησε «Well… the romance is gone…», προκαλώντας έκρηξη γέλιου στην αίθουσα. Απαντώντας πιο σοβαρά στη συνέχεια, δήλωσε πως θεωρεί εαυτόν βολικό για διάφορους ρόλους των ταινιών του Γουές, καθώς υποδύεται ένα βετεράνο της ζωής, ο οποίος όμως φέρεται σαν παιδί. Ολοκλήρωσε την απάντησή του, με την υπόθεση πως αυτού του είδους ο χαρακτήρας είναι είτε ο πατέρας που είχε ο Γουές, είτε ο πατέρας που θα ήθελε να γίνει…
Υγ: Ο Γουίλεμ Νταφόε έλαβε και το κομπλιμέντο του για το πόσο σέξι έδειχνε στην ταινία, υποδυόμενος ένα επαγγελματία ζωώδη δολοφόνο…