Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα “Το Cinéma στο Σινεμά!” (2-4 Απριλίου)

Αφιερωμάτων συνέχεια για την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, αφού μετά τη βαρόνη του γαλλικού σινεμά Ιζαμπέλ Υπέρ και τον Τούρκο auteur Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, έρχεται η σειρά του αφιερώματος «Το cinéma στο Σινεμά!», που περιλαμβάνει τρεις ταινίες σπουδαίων δημιουργών που μιλούν για την ίδια την 7η Τέχνη! Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ταινίες Όλα για πούλημα (1969) του Αντρέι Βάιντα, Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής (1979) του Κριστόφ Κισλόφσκι και Η κατάσταση των πραγμάτων (1982) του Βιμ Βέντερς.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 2 μέχρι την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πωλούνται σε προσφορά οι εκδόσεις Κrzysztof Κieślowski (3,00 €) και Wim Wenders (13,00 €). Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4 ευρώ (γενική είσοδος) και 3 ευρώ, για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 2/4

18:30  Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής του Κριστόφ Κισλόφσκι

21:00  Η κατάσταση των πραγμάτων του Βιμ Βέντερς

Δευτέρα 3/4

18:30  Όλα για πούλημα του Αντρέι Βάιντα

21:00  Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής του Κριστόφ Κισλόφσκι

Τρίτη 4/4

18:30  Η κατάσταση των πραγμάτων του Βιμ Βέντερς

21:00  Όλα για πούλημα του Αντρέι Βάιντα

Αναλυτικά οι ταινίες:

Όλα για πούλημα

Everything for Sale / Wszystko na sprzedaz

Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα

Με τους: Beata Tyszkiewicz, Elzbieta Czyzewska, Andrzej Lapick.

Διάρκεια:105’.

Τα γυρίσματα μια ταινίας είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, αλλά ο πρωταγωνιστής είναι άφαντος. Και δεν πρόκειται να εμφανιστεί, διότι σκοτώθηκε σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, ακριβώς όπως προβλεπόταν από το σενάριο της. Ο ηθοποιός Ζμπίγκνιου Τσιμπούλσκι, ο επονομαζόμενος και «Πολωνός Τζέιμς Ντιν», έγινε σταρ διεθνούς εμβέλειας, με τον ρόλο του στην τρίτη ταινία του συνεργάτη και φίλου του Αντρέι Βάιντα Στάχτες και διαμάντια (1958). Το 1967, ο Τσιμπούλσκι βρίσκεται στο Βρότσλαβ για τα γυρίσματα μιας ταινίας και θα φύγει από τη ζωή, σε ηλικία 40 μόλις ετών, με τραγικό τρόπο, καθώς θα χάσει τη ισορροπία του κατεβαίνοντας από ένα τραίνο εν κινήσει και θα πέσει στις γραμμές. Το Όλα για πούλημα γυρίστηκε ένα χρόνο και είναι μία ταινία γεμάτη πίκρα, αγιάτρευτη οδύνη και συμφιλίωσης με αυτή ακριβώς την πίκρα που δεν λέει να ξεφτίσει.

Προβολές: Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 18:30 και Τρίτη 4 Απριλίου, στις 21:00

Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής

Camera Buff / Amator

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι

Με τους: Jerzy Stuhr, Malgorzata Zabkowska, Ewa Pokas

Διάρκεια: 117’

Ο Φίλιπ Μοζ αγοράζει μια κάμερα 8mm για να κινηματογραφήσει τα πρώτα χρόνια του παιδιού του, καθώς και την οικογενειακή του ζωή, και καταλήγει να εθίζεται στο καινούριο μέσο, το οποίο τον απορροφά ολοένα και περισσότερο. Οι ταινίες του καταγράφουν την καθημερινότητα στο εργοστάσιο όπου δουλεύει, κερδίζουν βραβεία σε ερασιτεχνικούς διαγωνισμούς, δυναμώνουν την επιθυμία του να αποτυπώσει την πραγματικότητα όπως είναι, και όχι όπως θέλουν να την παρουσιάζουν οι αρχές, τον κυριεύουν ολοκληρωτικά και αδιαπραγμάτευτα. Το σινεμά τον απελευθερώνει, αλλά και τον αποκόπτει από την πραγματικότητα. Το σινεμά ως απόλυτη λύτρωση, ως φορέας μιας απόρρητης αλήθειας, ως βόμβα που εκρήγνυται ασταμάτητα στα χέρια αυτού που τολμά να την κρατήσει.

Προβολές: Κυριακή 2 Απριλίου, στις 18:30 και Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 21:00


Η κατάσταση των πραγμάτων

The state of things / Der Stand der Dinge

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς

Με τους: Allen Garfield, Samuel Fuller, Isabelle Weingarten.

Διάρκεια: 121’

Η Κατάσταση των πραγμάτων αποτυπώνει τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε ο Βιμ Βέντερς, στη διάρκεια των γυρισμάτων του Hammet (1980-1982), όταν μετά από αγεφύρωτες διαφωνίες με τον παραγωγό Φράνσις Φορντ Κόπολα, εγκαταλείπει την Καλιφόρνια, παρατώντας την ταινία στη μέση, και επιστρέφει στην Ευρώπη (και μάλιστα στην Πορτογαλία, το κοντινότερο δηλαδή προς την Αμερική σημείο της Ευρώπης) για να γυρίσει, σε ελάχιστο χρόνο, «μια ταινία που μιλά για την αδυναμία να διηγηθείς ιστορίες στο σινεμά». Μία ταινία για τον εγγενή θάνατο που κρύβει μέσα της η 7η τέχνη, για την αδυναμία ολοκλήρωσης κάθε μεγάλου πάθους, για τη σκοτεινή δίνη στην οποία βυθίζεται ο οραματιστής σκηνοθέτης, για τον πανέμορφο και πνιγηρό δαίδαλο της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Προβολές: Κυριακή 2 Απριλίου, στις 21:00 και Τρίτη 4 Απριλίου, στις 18:30




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑