News Ο Oliver Stone εναντίον του Breaking Bad!

9 Οκτωβρίου 2013 |

0

Ο Oliver Stone εναντίον του Breaking Bad!

Ας πούμε κατ’αρχάς, έτσι για να είμαστε τυπικοί, ότι το κείμενο που ακολουθεί περιέχει spoilers για το τελευταίο επεισόδιο του Breaking Bad. Γνώμη μου είναι ότι με 10 μέρες να έχουν μεσολαβήσει από την προβολή του επεισοδίου, spoilers δεν υπάρχουν, αλλά για εσάς που δεν έχετε δει ακόμα και σκοπεύετε να δείτε κάποια στιγμή, να ξέρετε ότι μπορεί να μάθετε κάνα δυο πραγματάκια που καλό θα ήταν να μην ξέρετε. Πώς γίνεται τώρα να ζείτε σε αυτόν τον πλανήτη και να μην έχετε μάθει τίποτα από τον παγκόσμιο παροξυσμό με το φινάλε της καλύτερης σειράς στον κόσμο την τελευταία πενταετία, δεν ξέρω, υποθέτω πως μπορεί και να γίνεται.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την προώθηση της νέας του σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Untold History of the United Statesγια λογαριασμό του Showtime, o Oliver Stone, σκηνοθέτης τεράστιων επιτυχιών (Platoon, Born on the Fourth of July, Natural Born Killers), καταφέρθηκε εναντίον της σκηνής που “έκλεισε” ουσιαστικά τη σειρά, όταν στο τελευταίο τέταρτο του επεισοδίου “Felina” (επεισόδιο που έσπασε κάθε ρεκόρ για το Breaking Bad, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια τηλεθεατές να το παρακολουθούν στις Η.Π.Α.) ο Walter White (Bryan Cranston) εξολοθρεύει με τη βοήθεια ενός πολυβόλου που έχει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του τη συμμορία των νεοναζί (επίκαιρος ο Gilligan…) και δίνει ένα τέλος στην ομηρία του Jesse (Aaron Paul) και στην προσωπική του ιστορία.

STONE

“Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παρακολουθήσει και πάρα πολύ τη σειρά, αλλά είδα το τελευταίο επεισόδιο και έγινα μάρτυρας 15 εξαιρετικά γελοίων λεπτών μιας κακής κινηματογραφικής ταινίας δράσης, την οποία το κοινό σε έναν κινηματογράφο θα υποδεχόταν με γέλια. Κανείς δεν μπορεί να παρκάρει ακριβώς στο σωστό σημείο το αυτοκίνητό του και ολα να πάνε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο, το πολυβόλο να δουλέψει ιδανικά και να σκοτώσει με τη μία όλους τους “κακούς”! Αυτό είναι ανέκδοτο, είναι για γέλια! Μόνο στις ταινίες βλέπεις τόσο βουτηγμένη στη φαντασία βία. Κι αυτό είναι που έχει μολύνει την αμερικανική κουλτούρα, όλοι εσείς οι νέοι που βλέπετε και πιστεύετε τέτοιες σαχλαμάρες. Μπάτμαν, Σούπερμαν, έχετε χάσει το μυαλό σας και δεν το έχετε καταλάβει! Τουλάχιστον σεβαστείτε τη βία. Δε λέω να μην προβάλλεται η βία, αλλά να προβάλλεται με αυθεντικότητα…”, σχολίασε ο Stone.

Ρίχνοντας μια ματιά στα σχόλια του κατά τα άλλα μεγάλου σκηνοθέτη, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω τα εξής : όταν το Breaking Bad κατηγορείται για σκηνές που “βλέπουμε μόνο στις ταινίες”, προφανώς είναι ό, τι καλύτερο υπάρχει στις οθόνες όλου του σύμπαντος, καθώς ο Oliver Stone το εκλαμβάνει και το κρίνει σαν να είναι κάτι πραγματικό και όχι fictional. Ίσως φταίει το ότι κρίνει ενώ “δεν το έχει παρακολουθήσει και πολύ”. Ή αυτό, ή ο Stone το έχει χάσει το παιχνίδι της ζωής. Η δεύτερη εναλλακτική φαντάζει πιο πιστευτή, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνεχίζει χρεώνοντας τις παθογένειες της αμερικανικής κουλτούρας στον Μπάτμαν και το Σούπερμαν, καθώς και τις “μη ρεαλιστικές” σκηνές βίας… Πόσο μάλλον όταν αυτό προέρχεται από έναν σκηνοθέτη που στις ταινίες του έχει “σκοτώσει” περισσότερους χαρακτήρες από τη χολέρα στο Μεσαίωνα, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Φαίνεται πως ακόμα και μεγέθη όπως ο Stone χρειάζονται καμιά φορά την προσοχή του κοινού εν όψει μιας νέας δουλειάς, και τι πιο άμεσο από το να προκαλέσεις το κοινό “ξεφωνίζοντας” την πιο critically acclaimed σειρά της εποχής μας. Δεν ξέρω, βέβαια, κατά πόσον είναι χαρούμενοι με αυτή την κίνηση οι τύποι στο Showtime




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑