Festivals 10 διαμαντάκια του Sundance!

1 Φεβρουαρίου 2016 |

0

10 διαμαντάκια του Sundance!

Το φεστιβάλ του Σάντανς είναι η Μέκκα του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, ενώ αρχίζει να μοιάζει και με κινηματογραφικό είδος. Είτε το θεωρεί κανείς το Όσκαρ του χίπστερ, είτε πραγματικά βλέπει την συνεισφορά του στον κόσμο των low budget ταινιών με καλό μάτι, δε μπορεί να αρνηθεί τη σημασία που έχει για μια ταινία η συμμετοχή της στο φεστιβάλ. Σάντανς σημαίνει συναγερμός για διαμαντάκι, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχθεί καίριος: Whiplash, Beasts of the Southern Wild, Little Miss Sunshine, Garden State είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικότερα φιλμ της λίστας και του κινηματογραφικού ύφους του Σάντανς, το οποίο πάντως έχει φιλοξενήσει και θρυλικές ταινίες όπως τα Reservoir Dogs, Usual Suspects και, φυσικά, τα έργα του άρχοντα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά Τζιμ Τζάρμους.

Φέτος λοιπόν, και ενώ όπως κάθε χρόνο η μεγαλύτερη μερίδα του κινηματογραφικού κόσμου τρέχει στην οσκαρική κούρσα, το Σάντανς πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και περιείχε αρκετές ταινίες που αξίζει να σημειωθούν στη σινεφίλ λίστα αναμονής μας. Εμείς διαλέξαμε 10, αλλά με μεγάλη δυσκολία.

10) Miles Ahead

Ο Ντον Τσιντλ σε συγγραφικό και σκηνοθετικό ντεμπούτο. Η ταινία αφορά τη ζωή και τη μουσική του λατρεμένου jazz hero Μάιλς Ντέιβις και αυτό από μόνο του αρκεί. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο ίδιος ο Τσιντλ, ενώ τον πλαισιώνουν ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και ο Κιθ Στάνφιλντ. Εμείς ελπίζουμε σ’ ένα biopic διαφορετικό από τα άλλα, όμως θα το δούμε σε κάθε περίπτωση γιατί το Kind of Blue είναι ο σημαντικότερος δίσκος που έχουμε στη συλλογή μας και ο Ντον Τσιντλ εν γένει ωραίος τύπος.

9) Under the Shadow

Το Σάντανς έχει και τη δική του παράδοση στα Horror movies, με τρανό πρόσφατο παράδειγμα το φοβερό Saw, πριν κανιβαλιστεί από τα σίκουελ, και το Babadook. Στην εν λόγω ταινία, πρώτη του Μπαμπάκ Άνβαρι, μεταφερόμαστε στην ταραγμένη Τεχεράνη του ’80 και μπαίνουμε σ’ ένα στοιχειωμένο σπίτι. Τα σχόλια μιλούν για μια ταινία που συνδυάζει τον τρόμο με το πολιτικό σχόλιο και εμείς ψάχνουμε ήδη εισιτήριο.

8) Love & Friendship

Ross McDonnell

Τζέιν Όστιν. Η Κέιτ Μπέκινσειλ ως όμορφη χήρα που την έχει φάει η τοπική κοινωνία με το κουτσομπολιό και ψάχνει νέο σύζυγο αλλά και σύντροφο για την τσαούσα κόρη της. Στην Βρετανία του 1790, με τα αντίστοιχα φορέματα υπερπαραγωγές. Τι άλλο χρειάζεται; Κάθε μεταφορά έργου της Όστιν έχει φανατικό κοινό. Εμείς είμαστε πάντα με τον κύριο Ντάρσι.

7) Captain Fantastic

MV5BMTY3Mzg2NjQ0OV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzAzMTM0NzE@._V1__SX1299_SY531_

Ο Βίγκο Μόρτενσεν είναι ο πατέρας έξι παιδιών και φροντίζει ώστε αυτά να μεγαλώσουν με τον πλέον αντισυμβατικό τρόπο. Εκτός των καπιταλιστικών προτύπων της μεγαλούπολης και των απάνθρωπων ρυθμών της, σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Επίσης, κυκλοφορεί με κόκκινο σακάκι και παντελόνι. Μια από τις πιο Σάντανς ταινίες του φεστιβάλ.

6) Agnus Dei

MV5BMjExOTE5NDY2NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjE3OTA1NzE@._V1__SX1299_SY531_

To φιλμ της Αν Φοντέιν (Coco Before Chanel) είναι ένα βαθύ, εσωτερικό δράμα χαρακτήρων (ή έτσι ελπίζουμε). Μια Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού έρχεται σε κρίση πίστης και συνείδησης όταν συναντά σ’ ένα μοναστήρι της αιμόφυρτης Πολωνίας του 1945, μια σειρά από μοναχές στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Από τις διαφορετικές πρεμιέρες του Σάντανς, εναλλακτικό στο εναλλακτικό, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

5) Frank and Lola

Αυτή η ταινία ίσως και να μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αλλά έχουμε και εμείς τις αδυναμίες μας. Ένα νουάρ διεστραμμένο ερωτικό θρίλερ που υπόσχεται να μας μιλήσει για τις ηγεμονικές τάσεις των δύο φύλων μέσα σε μια σχέση. Η παρουσία του γίγαντα Μάικλ Σάνον και της μελιστάλαχτης Ίμοτζεν Πουτς εντείνουν το δίχως άλλο τις προσδοκίες. Βασικά, η ταινία είναι στη λίστα επειδή παίζει η λατρεμένη αυτή δεσποσύνη, την οποία ακολουθούμε μανιωδώς από το Filth και μετά.

4) Life, Animated

Life-Animated-at-Sundance-Film-Festival-in-Ogden

Το ντοκιμαντέρ της λίστας μας παρουσιάζει τη συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης ενός αυτιστικού παιδιού που βάσισε την ομιλία του σε ταινίες της Ντίσνεϊ. Ένα μικρός φόρος τιμής σ’ ένα κολοσσό του σινεμά, αλλά και στην ίδια την 7η τέχνη, μέσα από μια ιστορία για τη δύναμη της ψυχής, που μπορεί να αντλήσει κανείς από τα πιο απρόσμενα μέρη. Φαίνεται για διαμάντι του χώρου των ντοκιμαντέρ από τον μυημένο Ρότζερ Ρος Ουίλιαμς και το περιμένουμε πώς και πώς.

3) Manchester by the Sea

MV5BMjAxODUxNjAzMl5BMl5BanBnXkFtZTgwNjg4OTA1NzE@._V1__SX1299_SY531_

H επιστροφή του Κένεθ Λόνεγκαν στο φεστιβάλ που τον βράβευσε για το πανέμορφο You Can Count on Me πριν 15 χρόνια.  Ένας σαραντάρης αναγκάζεται να φροντίσει τον έφηβο ανηψιό του όταν ο πατέρας του πεθαίνει. Αυτή η τόσο απλή ιστορία έκανε το κοινό του Σάντανς να παραληρεί και να μιλά για την απολύτως καλύτερη ερμηνεία του Κέισι Άφλεκ. Ευελπιστούμε ότι θα είναι μια ιστορία αυθεντικής ανθρωπιάς, γιατί κάτι τέτοιο δείχνει. Ίδωμεν.

2) Swiss Army Man

MV5BMTkwMzYxMTU1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTMzODkzNzE@._V1__SX1299_SY531_

Ένας αυτοκτονικός ναυαγός γίνεται φίλος με ένα πτώμα με στύση που πέρδεται ασυστόλως. Η απόλυτη «τι σκατά συμβαίνει» ιστορία στο φετινό Σάντανς. Η ταινία προφανώς δίχασε τους πάντες και απέκτησε φανατικούς οπαδούς που μιλάνε για ο,τι πιο καλτ έχει γνωρίσει το αμερικανικό φεστιβάλ. Παίζει ο Χάρι Πότερ και η πιο ισχυρή, ήρεμη και υποτιμημένη δύναμη του αμερικανικού σινεμά: Ο Πολ Ντέινο. Τουλάχιστον αξιοθέατη.

1) The Birth of a Nation

birht

Η πρώτη δουλειά του Νέιτ Πάρκερ σάρωσε τα βραβεία στο φεστιβάλ και προκάλεσε ήδη οσκαρικό θόρυβο. Δανείζεται τον τίτλο της από το ντροπιαστικά ρατσιστικό έπος του 1916 και μιλάει για το Νατ Τέρνερ, ηγέτη μιας επανάστασης σκλάβων μαύρων στην Αμερική του 1831. Τραχύ και με διάθεση πολεμική, έρχεται να δέσει τέλεια σε μια εποχή που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία βάλλεται έντονα για τις ρατσιστικές τις τάσεις. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μοιάζει καλύτερο από ο,τι είναι, αλλά σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον.

Honorable Mentions:

α) Christine: όπου γίνεται λόγος για ερμηνεία ζωής της λατρεμένης Ρεμπέκα Χολ.

β) Sing Street: Στα χνάρια του Once, ο Τζον Κάρνεϊ μας κάνει να κλαίμε και να τραγουδάμε.

γ) Belgica: σαν να λέμε στο κλίμα του Τhe Broken Circle Breakdown με άλλη θεματολογία και

δ) The Hollars: Τζον Κραζίνσκι και λευτεριά στα dramedies.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑