The Journey
Σκηνοθεσία: Λανς Νίλσεν (Lance Nielsen)
Παίζουν: Τζέισον Φλέμινγκ (Jason Flemming), Ντάνκαν Πάου (Duncan Pow), Λίντσεϊ Κόλσον (Lindsey Coulson), Σιρίν Γιουσεφιάν (Shirin Youssefian), Τάσος Νούσιας, Στέλιος Καλαϊτζής, Λένα Καλουτσάκη
H απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Ιωάννα Πετειναράκη, συμμετέχει στην παραγωγή της ταινίας «The Journey» του Βρετανού σκηνοθέτη Λανς Νίλσεν, η οποία θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.cinedogs.gr μας μιλά για τη γέννηση της αρχικής ιδέας, τους συντελεστές της ταινίας, καθώς και για τη μέθοδο του crowd-funding και τις low budget παραγωγές στην Ελλάδα.
– Ιωάννα, πες μας αρχικά πώς και πότε υπήρξε η αρχική σπίθα για τη δημιουργία της ταινίας.
– Η ιστορία της ταινίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012, στο σεμινάριο που είχε οργανώσει ο Κρις Τζόουνς (Chris Jones) στο Λονδίνο, με τον τίτλο «Guerilla Filmmaking Masterclass». Θέμα του σεμιναρίου, το οποίο παρακολουθήσαμε εγώ όσο και άλλες δύο κοπέλες από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, η Κυριακή Φωτιάδου και η Αγγελική Αγγελίδη, ήταν η παραγωγή ταινιών με low ή ακόμη και no budget. Κάποια στιγμή, πήρε τον λόγο ο σκηνοθέτης της ταινίας, Λανς Νίλσεν (Lance Nielsen), εκθέτοντας τα σχέδιά του για το γύρισμα μίας κινηματογραφικής ταινίας στην Ελλάδα. Ακούγοντας το πλάνο του, οι τρεις μας, καθώς και δύο ακόμη κοπέλες που έχουν σπουδάσει κινηματογράφο και διαμένουν στο Λονδίνο, η Ίρια Πιζάνια και η Κάρμεν Ζωγράφου, ήρθαμε σε επαφή μαζί του, εκδηλώνοντάς την προθυμία μας να συμμετάσχουμε στην παραγωγή του project. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, λάβαμε και οι πέντε ένα mail με ένα πρώτο draft του σεναρίου. Ξεκινήσαμε λοιπόν δουλειά τον Ιούλιο και μέχρι τον Απρίλιο εργαστήκαμε για την προ-παραγωγή και την εύρεση χρηματοδότησης του project.
– Θα θέλαμε και μία συνοπτική περιγραφή του θέματος που πραγματεύεται η ταινία, καθώς και δυο λόγια για τον σκηνοθέτη της.
– Η ταινία βασίζεται σε προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη, ο οποίος μετά τον χαμό μίας φίλης του, είχε έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να αλλάξει παραστάσεις και να ξεφύγει από όλα όσα τον έπνιγαν. Η παραμονή του στη χώρα μας τον στιγμάτισε θετικά και θέλησε να αποτυπώσει τις εμπειρίες του σε μία κινηματογραφική ταινία. Ο βασικός πυρήνας της πλοκής λοιπόν είναι ο ερχομός ενός Βρετανού ταξιδιώτη στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να συμφιλιωθεί με μία μεγάλη απώλεια. Ταυτόχρονα,είναι μία απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο ένας τόπος μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά και σωτήρια. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λανς Νίλσεν, ο οποίος έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στα θεατρικά δρώμενα του Λονδίνου, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως σκηνοθέτης. Πλέον, είχε φτάσει η στιγμή να στραφεί στη μεγάλη του αγάπη, το σινεμά.
– Μίλησε μας για την crowd-funding καμπάνια που έχετε ξεκινήσει.
– Tον περασμένο Μάιο γυρίσαμε αρχικά ένα promo στην Αίγινα, ούτως ώστε να έχουμε υλικό προκειμένου να προωθήσουμε το όλο εγχείρημα. Η crowd-funding καμπάνια μας ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, πρόκειται να διαρκέσει ένα μήνα και ο στόχος μας είναι τα 45.000 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου για την παραγωγή του κυρίως μέρους της ταινίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αίγινα, καθώς και στην Κέα. Πιστεύω ακράδαντα πως η διαδικασία του crowd-funding είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή για ένα νέο Έλληνα κινηματογραφιστή να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να γυρίσει ταινίες, τώρα που διατίθενται ελάχιστα χρήματα τόσο για τον κινηματογράφο ειδικότερα όσο και για τις τέχνες γενικότερα.
– Ποια είναι η συνολική προσέγγισή σας (συνεργασίες, συντελεστές) στο εγχείρημα αυτό και ποια τα πλάνα σας για την ταινία μόλις αυτή ολοκληρωθεί;
– Όσον αφορά τη μέθοδο εργασίας που ακολουθήσαμε, είχαμε ως προτεραιότητα τη συνεργασία με άτομα που είχαν παρακολουθήσει το σεμινάριο του Κρις Τζόουνς που ανέφερα αρχικά. Η σκέψη μας ήταν πως όσοι παρευρέθησαν στον εν λόγω σεμινάριο, αντιμετωπίζουν πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα και έχουν επίσης ως στόχο τις low budget παραγωγές. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής φωτογραφίας και οι μοντέρ μας ήταν άτομα από το σεμινάριο, ενώ παράλληλα θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε φοιτητές και τελειόφοιτους του Τμήματος Κινηματογράφου να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας. Επιπλέον, έχουμε ως στόχο τη συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων και επιχειρήσεων από τις τοπικές κοινωνίες των τοποθεσιών όπου θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ταινίας. Οφείλω μάλιστα να τονίσω πως μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη βοήθεια από άποψη χορηγιών και στήριξης, την έχουμε λάβει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επ’ ευκαιρίας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Δήμους Αίγινας και Κέας, καθώς και στο ξενοδοχείο Kavos Bay στην Αίγινα. Κλείνοντας, να αναφέρω πως με την ολοκλήρωση της ταινίας, την οποία τοποθετούμε και υπολογίζουμε κατά την άνοιξη του 2014, ευελπιστούμε τόσο σε μία φεστιβαλική πορεία όσο φυσικά και στη διανομή και προβολή της ταινίας στους αγγλικούς και ελληνικούς κινηματογράφους.
Η σελίδα της ταινίας στο facebook : www.facebook.com/GreeceTheMovie
Και η σελίδα της στο indiegogo : www.indiegogo.com/projects/the-journey–13