Reviews The Nile Hilton Incident

25 Σεπτεμβρίου 2017 |

0

The Nile Hilton Incident

Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ

Παίζουν: Φαρές Φαρές, Μαρί Μαλέκ

Διάρκεια: 106′

Στο λυκόφως της Αραβικής Άνοιξης του 2011, μια Σουδανή καμαριέρα του πολυτελούς Χίλτον του Κάιρο γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας, στην οποία εμπλέκεται ένα σημαίνον πρόσωπο της αιγυπτιακής πολιτικής ζωής. Ο αστυνόμος που αναλαμβάνει την υπόθεση αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων στη διαλεύκανσή της, από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς της αστυνομίας παράγοντες, που επιχειρούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του κραταιού πολιτικού. Παρά τα εμπόδια, το νήμα ξετυλίγεται και αποκαλύπτει σταδιακά την ατελείωτη σήψη της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η ταινία του Ταρίκ Σαλέχ, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς, δανείζεται στοιχεία από πολλά είδη. Πρώτο και κύριο, το φιλμ νουάρ. Ο πρωταγωνιστής ντετέκτιβ είναι βυθισμένος σε ένα πνιγηρό, φαταλιστικό σύμπαν, δίχως καμία ελπίδα διαφυγής. Το τέρας της διαφθοράς τον έχει κατατροπώσει προτού καν ξεκινήσει τον αγώνα του. Η εκ των προτέρων καταδικασμένη προσπάθειά του χαρίζει στην περσόνα του τραγικές διαστάσεις, ενώ η άρνησή του να συμβιβαστεί δεν χαρακτηρίζεται από μεγαλοστομίες και κηρύγματα περί δικαιοσύνης. Είναι σιωπηρή και ειλικρινής.

Ο ίδιος δεν παρουσιάζεται αγιοποιημένος. Είναι μέρος του σάπιου συστήματος. Ρέπει συχνά προς την κατάχρηση της εξουσίας. Έχει τις δικές του αδυναμίες, παλεύει και με τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες. Με άλλα λόγια, ανδρώθηκε μέσα στο καθεστώς και δεν το πολεμά συθέμελα, αλλά κάτι μέσα του δεν του επιτρέπει να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πραγματοποιεί τη δική του άηχη και εσωτερική επανάσταση.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής, όμως, είναι το περιβάλλον της προεπαναστατικής Αιγύπτου. Από τη μία, η διαφθορά που κυριαρχεί σε κάθε γωνιά της πόλης και φαντάζει ανίκητη. Από την άλλη, ο αναβρασμός ενός λαού που δε μπορεί να ανεχτεί άλλο την αδικία και απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη. Η αναπότρεπτη σύγκρουση των δύο μεγεθών, που παρασέρνει στο διάβα της δικαίους και αδίκους.

Το φιλμ του Σαλέχ είναι στην ουσία του ένα συμπαγές νεονουάρ ανατολίτικων αποχρώσεων, καμωμένο με σεβασμό προς την κοινωνία που σφαδάζει και ωρύεται. Χαρακτηρίζεται από ανατριχιαστική λεπτομέρεια και την ανατομική σκοπιά υπό την οποία παρατηρεί τις εξελίξεις. Αν όλος ο κόσμος ήξερε ότι κατά την Αραβική άνοιξη η Αίγυπτος ήταν ένα καζάνι που έβραζε, το The Nile Hilton Incident επιχειρεί να εξηγήσει τι ήταν αυτό που άναψε τη φωτιά που οδήγησε στο βρασμό του. Και χάρη στη ρεαλιστική και αναλυτική ματιά του σκηνοθέτη του, το καταφέρνει απόλυτα.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑