Reviews Beastie Boys Story – Spike Jonze

28 Απριλίου 2020 |

0

Beastie Boys Story – Spike Jonze

Όσο πολυσχιδής, πολυεπίπεδη και μαζικά επιδραστική είναι η μπάντα των Beastie Boys, άλλα τόσα πράγματα είναι το ντοκυμαντέρ “Beastie Boys Story” του Spike Jonze, που εν προκειμένω ο ίδιος περισσότερο επιμελείται και λιγότερο κινηματογραφεί. Είναι ένα απλό ντοκουμέντο καταγραφής μιας εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του ίδιου του Jonze, στο οποίο ο Adam Horovitz (Ad-Rock) και ο Mike Diamond (Mike D) εναλλάσσονται στην αφήγηση της ιστορία της μουσικής τους ζωής, ζωντανά μπροστά σε κοινό έχοντας πίσω τους να προβάλλεται σε οθόνη, μεγάλο μέρος από το αρχείο τους με κλιπ και εικόνες από την απίστευτη πορεία των Beastie Boys. Είναι μια ταινία-παράσταση, μια βαρυσήμαντη δήλωση από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, ένα ζωντανό ενθύμιο σόου, που μάλλον σηματοδοτεί και τον κύκλο που κλείνει η απίθανη παρέα των Beasties σε μια ολόκληρη εποχή. Το “Beastie Boys Story” του Spike Jonze είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παρουσίαση της πορείας του θρυλικού γκρουπ της δυτικής ακτής. Είναι μια εύθυμη, “επιδημική” ιστορία της ανθρώπινης ικανότητας να αλλάζει προβάλλοντας την αξία της δημιουργικής ελευθερίας που καθοδηγεί αυτή την αλλαγή. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται υπό το βλέμμα του περισπούδαστου Adam Yauch (MCA), ο οποίος μπορεί να μας άφησε το 2012, αλλά σ’ αυτό το ντοκυμαντέρ αισθάνεται κανείς την παρουσία του, περισσότερο από την απουσία του. Όπως λένε και οι έταιροι Beasties, o Yauch επηρεάζει τους πάντες σ’ αυτό το δωμάτιο, από τους καλύτερους φίλους του στη σκηνή μέχρι τους οπαδούς του στο κοινό και τον σκηνοθέτη πίσω από την κάμερα.

Το “Beastie Boys Story” είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς το δημιουργικό πάθος και η έκφραση ζουν πέρα ​​από την αφετηρία μιας ιδέας ή την συνειδητοποίηση μιας ανάγκης, μιας επιθυμίας. Είναι ένα κολοσσιαίο κίνητρο, ικανό να σπρώξει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και για τις επόμενες γενιές. Tο “Beastie Boys Story”, είναι ένας ύμνος στο πάθος για ελεύθερη έκφραση και καλλιτεχνική δημιουργία, πέρα -και πολύ πιο πέρα- από τα όρια της σύλληψης του αρχικού οράματος, είναι ένα διαλεκτικό ταξίδι μέσα στην αλλαγή, που επιβεβαιώνει με bold γράμματα πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας.

Ο Ad-Rock και ο Mike D, κάνουν τον απολογισμό της πορείας της μπάντας, με αρκετά ισχυρές δόσεις χιούμορ, σάτιρας, αυτοσαρκασμού και κυρίως αυτοκριτικής. Υπάρχει μια στιγμή στο ντοκυμαντέρ, όπου ο Ad-Rock διαβάζει δειλά τους στίχους ενός τραγουδιού από το άλμπουμ-ντεμπούτο της μπάντας (License to Ill) με τίτλο “Girls”. Δεν υπάρχει μουσική επένδυση σ’ αυτή τη σκηνή, η κάμερα κάνει κοντινό κι ένας ελαφρύς προβολέας φωτίζει το πρόσωπο του Ad-Rock όταν αρχίζει να απαγγέλλει το απόσπασμα του “Girls”. Είναι μια από τις λίγες στιγμές σ’ αυτό το ενθύμιο υβριδικό ντοκυμαντέρ, όπου οι Ad-Rock και Mide D, παίρνουν σοβαρά τον ρόλο τους σ’ αυτό που λέγεται αποκατάσταση της πολιτικής ορθότητας, που οι ίδιοι έχουν παραβεί στην πρώτη νιότη τους. “I want to say a little something that’s long overdue / The disrespect to women has to got to be through / To all the mothers and sisters and the wives and friends / I want to offer my love and respect till the end”. Μ’ αυτά τα λόγια του Adam Yauch, οκτώ χρόνια μετά το “Girls”, οι Beastie Boys, αποκατέστησαν την εικόνα του γκρουπ, που έχει μπει πλέον στη νέα φάση της ιστορίας του, κλείνοντας και σφραγίζοντας άπαξ διά παντώς, οριστικά και αμετάκλητα, την πόρτα στην προηγούμενη χοντροκομμένη macho-bro εκδοχή του.

Το “Beastie Boys Story”, είναι η ζωντανή απόδειξη ενός εκ των πιο λαμπρών success story στην αμερικανική μουσική ιστορία, που ξεκινά με τρεις μπόμπιρες να κάνουν ένα τεράστιο εμπορικό μπαμ, το οποίο ήταν τόσο ηχηρό και τόσο ισχυρό ώστε να συμπαρασύρει και τους ίδιους σε χωράφια που ποτέ πριν δεν είχαν περπατήσει, ούτε καν είχαν φανταστεί. Κάπως έτσι είδαν αυτά τα παιδιά τον κόσμο, κάπως έτσι τον έζησαν και κάπως έτσι τον “ξέζησαν”. Οι ίδιοι, παραμένοντας μαζί, κατάφεραν να μεγαλώσουν, να ωριμάσουν πολιτικά και καλλιτεχνικά κρατώντας ζωντανή τη φλόγα της δημιουργίας. Αυτή τη φλόγα, έκανε φωτιά ο Adam Yauch, αυτό το ανήσυχο πνέυμα, που κράτησε ενωμένη την παρέα, επισκιάζοντας με την διευρυμένη προσωπικότητα και το εξάγωνο ταλέντο του, ολόκληρη την μουσική ατζέντα του χιπ χοπ -και όχι μόνο- εκείνης της ταραγμένης περιόδου, εξερευνώντας και ανοίγοντας νέους δρόμους στην καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, ενσωματώνοντας όλη αυτή την ανησυχία που φώλιαζε μέσα του, από την μηδενιστική περιόδο της νεότητάς του μέχρι και την μετάλλαξη προς την πνευματική ολοκλήρωση και τον καθολικό ουμανισμό της ύστερης ζωής του.

Ο Spike Jonze, συνεργάτης, φίλος και συνοδοιπόρος της μπάντας στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας τους ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει την τελευταία πράξη της τρελοπαρέας από την δυτική ακτή. Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 90 με το video clip του “Sure Shot” (1994) και το θρυλικό “Sabotage” (1995), κλείνει αισίως μια 25ετία, αν μη τι άλλο, πλούσια σε έργο, αλλά και σε επιτυχίες. Στο “Beastie Boys Story”, καταφέρνει να μείνει επιτυχώς στο παρασκήνιο, δίνοντας το βήμα, το μικρόφωνο, αλλά και τον λόγο, στους δυο εναπομείναντες Beasties, “οπτικοποιώντας” με απόλυτη επιτυχία το βιβλίο-κουρσούμι (592 σελ.) με τίτλο “Beastie Boys Book”, που κυκλοφόρησε το 2018 και συνυπογράφουν οι Mike Diamond και Adam Horowitz, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει τα πάντα για τον μύθο που έχτισε το πιο πετυχημένο white rap γκρουπ της Νέας Υόρκης.

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης!
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑