News Πώς να κλέψετε μία καρέκλα: Αβάν Πρεμιέρ

3 Οκτωβρίου 2017 |

0

Πώς να κλέψετε μία καρέκλα: Αβάν Πρεμιέρ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα 52α Δημήτρια, προσκαλεί όλες τις ρομαντικές ψυχές της Θεσσαλονίκης σε μία ξεχωριστή αβάν πρεμιέρ. Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στις 20:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί στο Ολύμπιον το ντοκιμαντέρ Πώς να κλέψετε μια καρέκλα του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου.

Μία κατάθεση σεβασμού, ένας φόρος τιμής σε μία περσόνα αυθεντικά δονκιχωτική, σε έναν αθεράπευτο αισθηματία που έδωσε κάθε ικμάδα ενέργειας και ζήλου για να πραγματοποιήσει ένα ανέφικτο όνειρο. Ο συλλέκτης – designer Στέργιος Δελιαλής είναι πλέον αναγκασμένος να περιπλανιέται σαν σκιά ανάμεσα στα συντρίμμια του οράματός του. Το Μουσείο Design Θεσσαλονίκης, ένα στολίδι του βιομηχανικού design που αριθμούσε 3.000 εκθέματα, έμελλε να ταράξει τα νερά με το άνοιγμά του, αλλά και να υποστεί έναν αργό και επώδυνο μαρασμό στα τέλη της δεκαετία του ’90.

Η πάλαι ποτέ καρδιά και ψυχή του Μουσείου, τώρα παροπλισμένη σαν οδυνηρή θύμηση αλλοτινών μεγαλείων, εξακολουθεί να συντροφεύει τον εμπνευστή του, ο οποίος αρνείται πεισματικά να την αποχωριστεί. Η ταινία του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου, πέρα από την καταγραφή μίας προσωπικής ιστορίας γεμάτης πάθος και αυταπάρνηση, φωτίζει ένα σημείο τομής, καύσης και σύγκρουσης. Ανάμεσα στο όνειρο και τη ανελέητα χειροπιαστή διάσταση της πραγματικότητας. Ανάμεσα στις ουτοπικές επιθυμίες, τις τσακισμένες προσδοκίες και την ελπίδα που δεν λέει να σβήσει. Το λυκόφως μία εποχής υπερβάσεων και ονειροπολήσεων.

«Από χρόνια ήθελα να κάνω μια ταινία με θέμα τον Στέργιο Δελιαλή και το χαμένο του Μουσείο. Δεν ήθελα, όμως, απλά να αφηγηθώ ποιος έκανε τι (και ποιος φταίει). Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο Στέργιος ως στάση ζωής: ένας εμπνευσμένος, συγκεντρωτικός και ανένδοτος απόστολος του design, ο οποίος αδυνατεί να αποκλίνει από τις επιλογές του. Το όραμά μου ήταν να σκιαγραφήσω αυτό το ιδιαίτερο πνεύμα, ώστε να αποτυπώσω τη σημασία του έργου του Δελιαλή, Η αφορμή να αρχίσουν γυρίσματα δόθηκε το 2015, όταν η οικονομική πραγματικότητα και η συναισθηματική κατάσταση του Στέργιου μπήκαν σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης. Μέσα από το πρίσμα πολύχρονων σχέσεων, η ταινία παρακολουθεί το τελευταίο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας, ξετυλίγοντας παράλληλα το ψυχολογικό κουβάρι της γενιάς του ’60», σημειώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας Κωνσταντίνος Καμπούρογλου.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Γιάννη Μπουτάρη, Στέργιο Δελιαλή, Κωνσταντίνο Καμπούρογλου, Δημήτρη Φράγκο, Τέλλο Φίλη, σε συντονισμό του Άρη Δημοκίδη. Υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για την αβάν πρεμιέρ της ταινίας, η οποία θα προβληθεί και από την ερχόμενη Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑