18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: 10 ταινίες που αξίζουν της προσοχής σας!

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανοίγει σήμερα τις πύλες του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σε πιο μικρή βερσιόν), μας κρατά συντροφιά ώς την Τετάρτη 29 Μαρτίου κι εμείς σας παρουσιάζουμε 10 ταινίες του προγράμματός του, τις οποίες δεν πρέπει να χάσετε!

Αχ, αυτά τα 40! (Rock’n Roll), του Γκιγιόμ Κανέ

Ο 43χρονος Γκιγιόμ Κανέ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του σε αυτό το pseudo-documentary (που δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το mockumentary) που είχε στα σκαριά εδώ και πάμπολλα χρόνια, βιώνει την κρίση ηλικίας των 40. Δεν νιώθει αγαπητός, δεν νιώθει είδωλο, δεν νιώθει ποθητός, νιώθει συμβιβασμένος στη συντροφική ζωή με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, νιώθει κορεσμένος ως ηθοποιός. Και πρέπει να βρει τρόπο να αλλάξει αυτό το συναίσθημα

Προβολές: Σάββατο 25 Μαρτίου: 22.00 – Δαναός 1 (Αθήνα) και Κυριακή 26 Μαρτίου: 19.45 – Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)

Μια για πάντα (À jamais), του Μπενουά Ζακό

H περφόρμερ Laura και ο σκηνοθέτης Rey μένουν σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα. Όταν ο Rey φεύγει από τη ζωή (με πιθανή αυτοχειρία), η Laura νιώθει μόνη και εγκαταλελειμμένη. Ο Rey, όμως, δεν θα την αφήσει ποτέ. Με τον υπέροχο Ματιέ Αμαλρίκ.

Προβολές: Πέμπτη 23 Μαρτίου: 18.00 – Άστορ (Αθήνα), Παρασκευή 24 Μαρτίου: 20.00 – Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη) και Τετάρτη 29 Μαρτίου: Δαναός 1 (Αθήνα)

Η ενοχή των αθώων (Les Innocentes), της Αν Φοντέν

Τον Δεκέμβρη του ’45, μία Γαλλίδα νοσοκόμα που φροντίζει τους Γάλλους τραυματίες, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από τον επαναπατρισμό τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σκληρή και αναπάντεχη κατάσταση, σε ένα πολωνικό μοναστήρι.

Προβολές: Παρασκευή 24 Μαρτίου: 19.45 – Δαναός 1 (Αθήνα)

Καμίλ Κλοντέλ (Camille Claudel, 1988), του Μπρούνο Νουιτέν

Η θρυλική ταινία για τη γλύπτρια Καμίγ (και όχι Καμίλ, όπως αναγράφεται στον επίσημο τίτλο) Κλοντέλ, η οποία υπήρξε μούσα – ερωμένη – μαθήτρια του Ωγκύστ Ροντάν, αλλά και μία αυτόφωτη καλλιτέχνις που κατέληξε κυνηγημένη από κάθε είδους δαίμονες. Με την πιο όμορφη και από οπτασία Ιζαμπέλ Ατζανί.

Προβολές: 24 Μαρτίου: 20.15 – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μάτια χωρίς πρόσωπο (Les yeux sans visage, 1960), του Ζωρζ Φρανζού

Μία ταινία – μύθος, η οποία θεωρείται το αριστούργημα της φιλμογραφίας του Φρανζού. Ένας χειρουργός που θέλει να αναπλάσει το πρόσωπο της κόρης του, που έχει παραμορφωθεί από ένα δυστύχημα και αφαιρεί δέρμα από νεαρές κοπέλες για να πετύχει τον σκοπό του.

Προβολές: Πέμπτη 23 Μαρτίου: 22.00 – Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη) και Δευτέρα 27 Μαρτίου: 20.45 – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μέσα στο δάσος (The End), του Γκιγιόμ Νικλού

 Ένα ανεπανάληπτο tour de force από τον κολοσσιαίο (από κάθε άποψη, πλέον) Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ένας μοναχικός κυνηγός που χάνεται σε ένα δάσος και πασχίζει απεγνωσμένα να βρει μία διέξοδο. Μία παραβολή για τη ζωή, τον θάνατο, τις εμμονές, τη συγχώρεση και τα λάθη.

Προβολές: Δευτέρα 27 Μαρτίου: 22.00 – Δαναός 1 (Αθήνα) και Τετάρτη 29 Μαρτίου: 22.00 – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ (Ma Loute), του Μπρούνο Ντιμόν

 Ο natural born provocateur Μπρούνο Ντιμόν, σε μία κωμωδία που υπόσχεται πως θα είναι σίγουρα διαφορετική από τον σωρό. Μία σειρά εξαφανίσεων στη γαλλική επαρχία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, το καλοκαίρι του 1910, και μία ανορθόδοξη αγάπη που αναδύεται στην επιφάνεια.

Προβολές: Σάββατο 25 Μαρτίου: 20.00 – Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη) και Σάββατο 25 Μαρτίου: 22.00 Άστορ (Αθήνα)

Παύσατε πυρ! (Cessez-le-feu), του Εμανουέλ Κορκόλ

Ένας παρασημοφορημένος ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποφασίζει να επιστρέψει στη Γαλλία από την Αφρική, όπου είχε καταφύγει για περίπου μία δεκαετία. Μία επώδυνη παλιννόστηση και μία μετωπική σύγκρουση με όλα τα τραύματα που είχε παλέψει να απωθήσει.

Προβολές: Πέμπτη 23 Μαρτίου: 20.00 – Δανός 1 (Αθήνα), Κυριακή 26 Μαρτίου: 22.00 – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Τετάρτη 29 Μαρτίου: 18.00 – Άστορ (Αθήνα)

Σε τέσσερις χρόνους (Orpheline), του Αρνό ντε Παγιέρ

Τέσσερις διαφορετικές φάσεις στη ζωή μίας γυναίκας, τέσσερις περίοδοι που τη σημάδεψαν, τέσσερις φορές που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη φρίκη σε παρόντα χρόνο, ως φυγή, ως ανάμνηση, ως απρόσκλητο φάντασμα από το παρελθόν. Με τις δύο υπέροχες Αντέλ, τις δεσποινίδες Ενέλ και Εξαρχόπουλος.

Προβολές: Δευτέρα 27 Μαρτίου: 20.00 – Άστορ (Αθήνα) και Δευτέρα 27 Μαρτίου: 22.00 – Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)

Σεζάρ και Ροζαλί (César et Rosalie, 1972), του Κλοντ Σοτέ

Δύο άνδρες που αγαπούν παθιασμένα και διεκδικούν την ίδια γυναίκα, και μέσω αυτού του κοινού πόθου, αναπτύσσουν σταδιακά ένα δυνατό δεσμό φιλίας. Ένα αφηγηματικό χάδι από τον Κλοντ Σοτέ, με τον Υβ Μοντάν και τη Ρόμι Σνάιντερ να καταπίνουν (προφανώς) την οθόνη!

Προβολές: Σάββατο 25 Μαρτίου: 18.00 – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑