Emmys 2014: Υποψηφιότητες, φαβορί και παραλείψεις (Mini Series/Movie)

Κλείνουμε το αφιέρωμά μας στα φετινά Emmys, τα οποία θα λάβουν χώρα σε λίγες ώρες στο Los Angeles, με τις υποψηφιότητες που αφορούν τις Μίνι Σειρές και τις ταινίες που δημιουργήθηκαν και προβλήθηκαν στην μικρή οθόνη. Ασφαλώς, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες, η δεξαμενή από όπου προκύπτουν οι υποψηφιότητες είναι εδώ εμφανώς μικρότερη, δε λείπουν όμως εξαιρετικές παραγωγές και μεγάλα ονόματα.

Φαβορί, ασφαλώς, υπάρχουν και εδώ, με την κατηγορία να διαφοροποιείται αισθητά φέτος με την αλλαγή που έγινε και έχει να κάνει με το βασικό βραβείο: έχουμε διαφορετικό Emmy για καλύτερη Μίνι Σειρά και για Ταινία για πρώτη φορά μετά το 2010, κάτι που δεν ισχύει πάντως για τα βραβεία των ερμηνειών. Έτσι, το American Horror Story, για παράδειγμα, που έχει χάσει δύο συνεχόμενες χρονιές από τηλεταινίες, μπορεί φέτος να ελπίζει ότι η τρίτη θα είναι και φαρμακερή (που δεν θα είναι). Μεγάλα ονόματα στην κατηγορία δεν είναι άλλα από το Fargo και το Normal Heart, που αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Καλύτερης Μίνι Σειράς

Καταγραφή

Υποψηφιότητες:

American Horror Story: Coven (FX Networks)

Bonnie & Clyde (Lifetime)

Fargo (FX Networks)

Luther (BBC America)

The White Queen (Starz)

Treme (HBO)

Αυτό που οφείλω να αναφέρω εξαρχής, είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία σηκώνει ακόμα συζήτηση (όπως και μερικές κατηγορίες ακόμα…) απλά και μόνο λόγω της απόφασης του HBO να καταθέσει το True Detective στην κατηγορία Drama. Αν το αριστούργημα του HBO ήταν εδώ, θα σάρωνε τα πάντα. Προσωπική εκτίμηση και συνεχίζουμε, ξεκινώντας από το τέλος. To White Queen ήταν μάλλον συμπαθές, αλλά θα μπορούσε να το δει κανείς μόνο ως Tudors των (πολύ) φτωχών. Το Bonnie & Clyde ήταν απογοητευτικό σε ουκ ολίγα επίπεδα, ενώ επιβεβαίωσε το φόβο μου ότι ο Emile Hirsch, παρά την εξαιρετική ερμηνευτική του γκάμα, αδυνατεί λόγω φυσιογνωμίας να πείσει σε (ενήλικους) ανδρικούς ρόλους και παίζει να είναι καταδικασμένος να παίζει το αγόρι μέχρι τα γεράματα. Το Luther είναι μια σταθερά εξαιρετική σειρά, αλλά όπως και να ‘χει δεν είχε και την πιο δυνατή σεζόν του, κάτι που δεν ισχύει για το American Horror Story, με το Coven να είναι ασφαλώς η καλύτερη από τις τρεις μέχρι τώρα ιστορίες του, πολύ δύσκολα όμως να αποφύγει την τρίτη συνεχόμενη ήττα. Το Fargo είναι το κλασικό παράδειγμα μιας πολύ κακής έμπνευσης που τελικά δουλεύει απροσδόκητα καλά, αφού στα χαρτιά το εγχείρημα της μεταφοράς της ταινίας των Coen, χωρίς μάλιστα την εμπλοκή των ίδιων, στη μικρή οθόνη, έμοιαζε επιεικώς αμήχανο, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε πανηγυρικά το FX και το project είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Απειλείται, έστω και ελάχιστα, μόνο από το εξαιρετικό και αδιανόητα υποτιμημένο στην Ελλάδα Treme, ένα ακόμα κόσμημα στο στέμμα του HBO, που φέτος μάλιστα ολοκληρώθηκε μετά από 4 (3μιση) σεζόν.

The Snub: Το λονδρέζικο jazz χρονογράφημα Dancing on the Edge με το εκπληκτικό cast (Chiwetel Ejiofor, Matthew Goode, John Goodman, Jacqueline Bisset) άξιζε να είναι υποψήφιο. Το White Queen, πάλι, όχι.

Πρόβλεψη: Fargo

Wishful Thinking: Treme

Καλύτερης Ταινίας

538745_orig

Υποψηφιότητες:

Killing Kennedy (National Geographic Channel)

Muhammad Ali’s Greatest Fight (HBO)

Sherlock: His Last Vow (PBS)

The Normal Heart (HBO)

The Trip to Bountiful (Lifetime)

Not even a contest, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το Normal Heart έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το έχριζαν φαβορί ακόμα και για τα Όσκαρ: δυνατό στόρυ, ποιοτική παραγωγή, εκπληκτικό καστ, στιβαρές ερμηνείες. Σημαντικό αντίπαλο δεν νομίζω ότι έχει, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεύτερο σε πιθανότητες έρχεται το τρίτο μέρος της τρίτης σεζόν του Sherlock, που για κάποιο λόγο εξακολουθεί να θεωρείται ταινία και όχι Μίνι Σειρά. Δε λέω, πολύ καλή δουλειά και ιδανικό φινάλε για μια σεζόν που ξεκίνησε όχι απλά χλιαρά, αλλά μάλλον απογοητευτικά, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν έχει το ειδικό βάρος για να χτυπήσει το προϊόν του HBO. Η δικαστική διαμάχη πίσω από την υπόθεση Ali, αξίζει τον κόπο αλλά ίσως αποζημιωθεί σε άλλη κατηγορία, ενώ το Killing Kennedy και το Trip to Bountiful αξίζουν την υποψηφιότητα, αλλά μέχρι εκεί.

The Snub: Το Flowers in the Attic με τη φανταστική Ellen Burstyn.

Πρόβλεψη: The Normal Heart, περπατητά.

Wishful Thinking: The Normal Heart.

Α’ Ανδρικού Ρόλου (Mini Series/Movie)

khbkkbkbkj

Υποψηφιότητες:

Chiwetel Ejiofor (Dancing on the Edge)

Billy Bob Thornton (Fargo)

Bennedict Cumberbatch (Sherlock: His Last Vow)

Martin Freeman (Fargo)

Idris Elba (Luther)

Mark Ruffalo (The Normal Heart)

Εδώ ναι, εδώ σηκώνει πολλή κουβέντα η κατάσταση. Πιθανότατα η μόνη κατηγορία στα τρία μέρη του αφιερώματος που δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που θα προτιμούσα να είναι υποψήφιος στη θέση κάποιου από αυτούς που είναι. Έξι φανταστικές ερμηνείες από ισάριθμους εξαιρετικούς ηθοποιούς, με δύο μεγάλα φαβορί: Ruffalo και Thornton δείχνουν ένα μήκος σώματος μπροστά από τους υπόλοιπους, κυρίως λόγω του μεγέθους του project για το οποίο είναι υποψήφιοι. Είπαμε, Fargo και Normal Heart είναι εξαρχής τα μεγάλα αφεντικά της κατηγορίας.  Τιμή και δόξα στους άλλους τέσσερις, αλλά ουσιαστικά είναι κούρσα για δύο και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Πολλοί πιστεύουν ότι μεταξύ των δύο ο Ruffalo είναι ξεκάθαρο φαβορί, εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Ήταν τόσο ανεπιτήδευτα cool, σκοτεινή και εθιστική η ερμηνεία του Thornton στο Fargo που εμένα με αναγκάζει να ποντάρω τα λεφτά μου πάνω στο αυτάρεσκο, αντιπαθητικό του χαμόγελο.

The Snub: Έλα ποιο snub τώρα, οι τύποι που είναι υποψήφιοι είναι τέρατα. Έτσι για το τυπικό, θα μπορούσαν να είναι στις υποψηφιότητες ο μεγάλος (σε ηλικία και αξία) Christopher Plummer του Muhammad Ali’s Greatest Fight και ο αναγεννημένος την τελευταία πενταετία Rob Lowe, που παραδίδει άλλη μια φοβερή ερμηνεία ως JFK στο Killing Kennedy.

Πρόβλεψη: Billy Bob, δε σε πάω μία αλλά είσαι μεγάλη περιπτωσάρα.

Wishful Thinking: Thornton, αλλά κι αν τελικά το πάρει ο Ruffalo και πάλι φίλοι, το αξίζει το ίδιο.

Α’ Γυναικείου Ρόλου (Mini Series/Movie)

spoils-babylon-600

Υποψηφιότητες:

Jessica Lange (American Horror Story: Coven)

Helena Bonham Carter (Burton and Taylor)

Kristen Wiig (The Spoils of Babylon)

Sarah Paulson (American Horror Story: Coven)

Minnie Driver (Return to Zero)

Cicely Tyson (The Trip to Bountiful)

Αντιθέτως και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις κυρίες που βρίσκουμε εδώ (δεν τους αξίζει κάτι τέτοιο, άλλωστε), στο Α’ Γυναικείου δεν συναντάμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Σχετικά ανοιχτά τα πράγματα, φαβορί η Jessica Lange που έχει πιάσει λιμάνι στο American Horror Story και κάθε χρόνο ανεβάζει απόδοση μαζί με τη σειρά. Δίπλα της η Cicely Tyson με μια υπέροχη ερμηνεία στο Trip to Bountiful, που συμπληρώνει 10 υποψηφιότητες για Emmy ενώ έχει ήδη 3 βραβεία. Από κοντά και η συμπρωταγωνίστρια της Lange, Sarah Paulson, με τη Minnie Driver  και την Kristen Wiig να είναι στο κόλπο, αν και outsider. Πολύ μεγάλη έκπληξη θα ήταν η Helena Bonham Carter, την οποία εξάλλου δεν πάω καθόλου και πολύ της είναι και η υποψηφιότητα.

The Snub: Zoe Saldana. Μπορεί το Rosemary’s Baby να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα του κόσμου, αλλά είναι φοβερή γκόμενα και δεν μου έρχεται καμιά άλλη στο μυαλό. Ίσως η Rebecca Ferguson, αλλά μπα…

Πρόβλεψη: Cicely Tyson, θα έχει πλάκα να κάνει 7-8 υποψηφιότητες ακόμα η Lange μέχρι να τελειώσει το AHS και να μην της το δώσουν ποτέ. Plus, η γιαγιά είναι φοβερή.

Wishful Thinking: Kristen Wiig. Μπορεί το Spoils of Babylon να είναι τόσο ακραίο που δεν είναι για πολύ κόσμο, όμως η ομορφούλα και πάρα, πάρα πολύ αστεία κοπέλα που γνώρισα στα σκετσάκια του SNL παραδίδει μια τόσο υπερβολική ερμηνεία, παρωδώντας όποια σαπουνόπερα πριν το ’90 μπορεί να σκεφτεί ο νους, που είναι απολαυστική. Το αξίζει, θα το χαρώ, δύσκολο, μακάρι.

Β’ Ανδρικού Ρόλου (Mini Series/Movie)

25JPTABLE2-articleLarge

Υποψηφιότητες:

Colin Hanks (Fargo)

Jim Parsons (The Normal Heart)

Alfred Molina (The Normal Heart)

Martin Freeman (Sherlock: His Last Vow)

Joe Mantello (The Normal Heart)

Matt Bomer (The Normal Heart)

Το Normal Heart κυριαρχεί με 4 από τους 6 υποψήφιους και ουσιαστικά ο μόνος που μένει στην απέξω είναι ο Taylor Kitsch.  Ο Tim Riggins πίνει την όγδοη μπίρα δίπλα σε μια φωτιά, ένα αγροτικό και μια cheerleader απογοητευμένος, αναπολώντας τα ωραία χρόνια που έδερνε όποιον πλησίαζε τον Jason Street (μέχρι που ένας του ξέφυγε…) και όλοι του έδιναν σημασία. Πρώτο φαβορί παίζεται ο Matt Bomer, που και ωραίος είναι και νέος και με πιασάρικο ρόλο, ενώ η καριέρα του είναι σε τρομερή άνοδο. Αντίπαλο δέος ο Martin Freeman, που θα είναι ανεκτίμητο να χάσει και στις δύο ανδρικές κατηγορίες, αν και διόλου απίθανο. Αυτός που στηρίζω εγώ (αν και δύσκολα) είναι ο Jim Parsons, που αξίζει το Emmy εδώ περισσότερο από ότι ως Sheldon Cooper. Σε μια ταινία με τρομακτικό καστ, ο Parsons κλέβει κάθε σκηνή στην οποία βρίσκεται επί της οθόνης, προσφέροντας μια χαμηλών τόνων κι όμως εκκωφαντική ερμηνεία ανάμεσα σε έναν κυκεώνα κραυγών και εντάσεων.

The Snub: Ο Tom Hughes του Dancing on the Edge. Αν δεν ήταν τόσο Βρετανός και δεν έπαιζε σε μια τόσο βρετανική σειρά, θα έπρεπε να ήταν εδώ. Και ο Taylor Kitsch, εντάξει, είναι ΟΛΟΙ υποψήφιοι εκτός από αυτόν, κρίμα.

Πρόβλεψη: Matt Bomer.

Wishful Thinking: Jim Parsons, δεν ήξερα ότι το είχες μέσα σου.

Β’ Γυναικείου Ρόλου (Mini Series/Movie)

fargo_s1_gallery_allisontolman_1200_article_story_large

Υποψηφιότητες:

Frances Conroy (American Horror Story: Coven)

Angela Bassett (American Horror Story: Coven)

Ellen Burstyn (Flowers in the Attic)

Kathy Bates (American Horror Story: Coven)

Allison Tolman (Fargo)

Julia Roberts (The Normal Heart)

Το AHS απαντά στις γυναικείες ερμηνείες με 3 υποψηφιότητες. Αν και όλες άξιες, δύσκολα θα έχουν κάποια τύχη, όπως και η Julia Roberts του Normal Heart που σε πολλά μέσα φέρεται να είναι ψηλά αλλά δεν την πιστεύω. Πρώτο φαβορί η φανταστική Allison Tolman του Fargo, αρκεί να ξεπεράσουμε το σκάνδαλο ότι βρίσκεται εδώ και όχι στο Α’ Γυναικείου. Η Tolman πλάθει τον μοναδικό χαρακτήρα της σειράς που δε μοιάζει στο ελάχιστο με καρικατούρα (με θετική ή αρνητική χροιά) και διέπεται από μετριοπάθεια και όχι υπερβολή. Μοναδικό φόβητρο η Ellen Burstyn, η οποία πέρα από το γεγονός ότι είναι εξαιρετική στο Flowers in the Attic, είναι η Ellen Burstyn και είναι, διάβολε, φοβερή. Σε ό, τι κι αν κάνει.

The Snub: Jacquline Bisset, κρίμα που κανείς Αμερικανός δεν είδε το Dancing on the Edge.

Πρόβλεψη: Allison Tolman.

Wishful Thinking: Ellen Burstyn.

Σεναρίου (Mini Series/Movie)

vlcsnap-2014-08-24-17h09m13s122

Υποψηφιότητες:

Ryan Murphy/Brad Falchuk (American Horror Story, για το επεισόδιο “Bitchcraft”)

Noah Hawley (Fargo, για το επεισόδιο “The Crocodile’s Dilemma”)

Neil Cross (Luther)

Steven Moffat (Sherlock: His Last Vow)

Larry Kramer (The Normal Heart)

David Simon/Eric Overmyer (Treme, για το επεισόδιο “…To Miss New Orleans”)

Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τίποτα (ούτε ταινία, ούτε σειρά) που να με κάνει να αγαπήσω τόσο πολύ έναν τόπο που δεν έχω ποτέ επισκεφθεί. Το Treme είναι ένα αριστούργημα, ένα show τόσο καλό που το HBO το κράτησε για 4 χρόνια παρά τα πολύ χαμηλά ratings, γιατί οι υπεύθυνοι του θεώρησαν ότι ανεβάζει το κύρος του καναλιού. Το Treme είναι μια ιστορία για τη Νέα Ορλεάνη, που περιλαμβάνει 20 ιστορίες για τη Νέα Ορλεάνη και τελικά έχει πρωταγωνίστρια την ίδια τη Νέα Ορλεάνη. Από τα σκοτεινά jazz bar στα διαλυμένα σπίτια, από τα barbecue στους κήπους στους μουσικούς των δρόμων και από το Mardi Gras σε μια ακόμα Second Line, το Treme είναι η ελεγεία για έναν τόπο που αρνήθηκε να γονατίσει. Ο τίτλος του συγκεκριμένου επεισοδίου, τελευταίου της σειράς, αποτελεί συνέχεια του τίτλου του πρώτου επεισοδίου, 4 χρόνια πριν (“Do You Know What It Means…“), απευθείας αναφορά στο τραγούδι της Billie Holiday (παρέα με τον κύριο Louis Armstrong). Δεν ξέρω αν το προσέξατε, δεν ασχολούμαι με καμιά άλλη υποψηφιότητα σε ένδειξη σεβασμού. Won’t Bow, Don’t Know How.

Πρόβλεψη: Steven Moffat, Sherlock…

Wishful Thinking: Treme, χρωματιστό, jazz και πανέμορφο.

Σκηνοθεσίας (Mini Series/Movie)

muhammad-alis-greatest-fight-1024

Υποψηφιότητες:

Alfonso Gomez-Rejon (American Horror Story, για το επεισόδιο “Bitchcraft”)

Adam Bernstein (Fargo, για το επεισόδιο “The Crocodile’s Dilemma”)

Colin Bucksey (Fargo, για το επεισόδιο “Buridan’s Ass”)

Stephen Frears (Muhammad Ali’s Greatest Fight)

Nick Hurran (Sherlock: His Last Vow)

Ryan Murphy (The Normal Heart)

Σε win – win situation ο Ryan Murphy, υποψήφιος για το Normal Heart και αντίπαλος με τον Gomez – Rejon για το show που ο ίδιος δημιούργησε. Οι δυο τους είναι τα φαβορί σε μια κατηγορία που φαβορί δεν υπάρχουν, με τον πάντα αγαπημένο Stephen Frears από κοντά (και με αρκετές ελπίδες). Η διπλή υποψηφιότητα του Fargo ανεβάζει κάπως τις πιθανότητες για να φύγει το show του FX με το αγαλματάκι, αλλά θα πάω με το outsider και θα στηρίξω Stephen. Ali, Boma Ye.

Πρόβλεψη: Stephen Frears.

Wishful Thinkin: Stephen Frears.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑