Στις 18 Ιουνίου 1971, η εφημερίδα Washington Post ξεκίνησε να δημοσιεύει μία σειρά άρθρων, τα οποία είχαν ως βάση τη μελέτη του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, που έχει μείνει γνωστή με το όνομα Pentagon Papers. Τα Pentagon Papers αποτελούσαν μία διεξοδικότατη καταγραφή της αμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής εμπλοκής στο Βιετνάμ, την περίοδο 1945-1967, και περιείχαν ποικίλες αποκαλύψεις που δεν είχαν ποτέ δει το φως της δημοσιότητας, όπως αθέμιτες ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης και κινήσεις προπαγάνδας από πλευράς της αμερικανικής ηγεσίας.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Ντάνιελ Έλσμπεργκ (φώτο 1), που εργάστηκε για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, διέρρευσε στον αμερικάνικο τύπο εκτεταμένα αποσπάσματα αυτής, νιώθοντας πως είναι καθήκον του να ενημερώσει την αμερικάνικη κοινή γνώμη για διάφορες σκοτεινές και επιλήψιμες ενέργειες της εκλεγμένης κυβέρνησης. Η πρώτη εφημερίδα, πάντως, που δημοσίευσε αποσπάσματα από τα Pentagon Papers ήταν οι New York Times, οι οποίοι, όμως, υποχρεώθηκαν να βάλουν φρένο στη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, κατόπιν δικαστικής εντολής. Παρόμοια δικαστική εντολή επεδίωξε να εκδοθεί η κυβέρνηση Νίξον και εναντίον της Washington Post, χωρίς όμως το (το Πρωτοδικείο της Νέας Υόρκης αυτής τη φορά, και όχι το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, όπως στην περίπτωση των Times) δικαστήριο να συναινέσει σε αυτό το αίτημα.
Ακολούθησαν εφέσεις τόσο των New York Times κατά του αμερικάνικου κράτους (ζητώντας την άρση της απαγόρευσης δημοσίευσης των Pentagon Papers) όσο και της αμερικάνικης κυβέρνησης εναντίον της απόφασης να επιτραπεί στη Washington Post να τα δημοσιεύει. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκδίκασε τις δύο ομοειδείς υποθέσεις μαζί και, με έξι ψήφους έναντι τριών, έκρινε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν είχε κατορθώσει να παρουσιάσει το εύρος των αποδείξεων (καθώς αυτή επωμιζόταν το αποδεικτικό βάρος) που απαιτούταν για να στοιχειοθετηθούν τα αιτήματα απαγόρευσης δημοσίευσης της μελέτης.
Γιατί, όμως, μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Μα γιατί, όπως αναφέρουν μεγάλα ειδησεογραφικά portals των ΗΠΑ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία που θα έχει στο επίκεντρό της τα παραπάνω γεγονότα, προορίζοντας, μάλιστα, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Τομ Χάνκς και Μέριλ Στριπ! Ο Τομ Χανκς αναμένεται να υποδυθεί τη θρυλική περσόνα του αρχισυντάκτη της Post Μπεν Μπράντλι (φώτο 3), ο οποίος θεωρήθηκε –και μάλλον όχι άδικα- τοτέμ της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, τόσο λόγω της δημοσίευσης των Pentagon Papers όσο και λόγω της στάσης του στο σκάνδαλο Watergate, που είχαν αποκαλύψει οι δημοσιογράφοι της Post Μπομπ Γούντγουρντ και Καρλ Μπέρνστιν. Η δε Στριπ, όπως όλα δείχνουν, θα εσναρκώσει την τότε εκδότρια της εφημερίδας Κέι Γκρέιαμ, η οποία κράτησε τα ουσιαστικά ηνία της Post μέχρι το 1991. Αξιοσημείωτο (και ολίγον αστείο) είναι το ότι μεταξύ των παραγωγών της ταινίας βρίσκεται και η Έιμι Πασκάλ, η οποία ήταν αντιπρόεδρος της Sony Pictures Entertainment, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το χακάρισμα των μέιλ της εταιρίας…