News Oscars 2018: Υποψηφιότητες, φαβορί, ηχηρές απουσίες

24 Ιανουαρίου 2018 |

0

Oscars 2018: Υποψηφιότητες, φαβορί, ηχηρές απουσίες

Ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων, λοιπόν, χτες, και τα στοίχημα ήδη δίνουν και πέρνουν για τους νικητές της λαμπερής βραδιάς της 4ης Μαρτίου, που θα παρουσιάσει για δεύτερη σερί χρονιά ο Τζίμι Κίμελ. Μιλώντας με νούμερα, το The Shape of Water του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο (έξοδος στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου), βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 13 υποψηφιότητες, ενώ το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri του Μάρτιν ΜακΝτόνα ακολουθεί με 9 και το Dunkirk του Κρίστοφερ Νόλαν έπεται με 8.

Οι τρεις αυτές ταινίες είναι υποψήφιες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, στην οποία συναντούμε και τις ακόλουθες υποψηφιότητες: το The Post του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το Call Me By Your Name (έξοδος στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Φεβρουαρίου) του Λούκα Γκουαντανίνο, το Darkest Hour του Τζο Ράιτ, το Get Out του Τζόρνταν Πιλ, το Phantom Thread του Πολ Τόμας Άντερσον (έξοδος στις ελληνικές αίθουσες την 1η Φεβρουαρίου) και το Lady Bird της Γκρέτα Γκέργουιγκ (έξοδος στις ελληνικές αίθουσες την 1η Μαρτίου).

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες στους ρόλους, και ξεκινώντας με ladies first διάθεση, στον Α’ Γυναικείο Ρόλο συναντούμε τη Σάλι Χόκινς (The Shape of Water), τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), τη Μάργκο Ρόμπι (I, Tonya, έξοδος στις ελληνικές αίθουσες αύριο, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου), τη Σίρσα Ρόναν (Lady Bird) και, φυσικά, τη Μέριλ Στριπ (The Post), που μετρά πλέον 21 οσκαρικές υποψηφιότητες, και χωρίς την οποία θα ακυρωνόταν η τελετή απονομής των βραβείων. Στον Β’ Γυναικείο Ρόλο, το αγαλματίδιο διεκδικούν η Μέρι Τζέι Μπλάιτζ (Mudbound, χωρίς ημερομηνία εξόδου στις ελληνικές αίθουσες), η Άλισον Τζάνι (I, Tonya), η Λέσλι Μάνβιλ (Phantom Thread), η Λόρι Μέτκαλφ (Lady Bird) και η Οκτάβια Σπένσερ (The Shape of Water).

Προχωρώντας στους κυρίους τώρα, οφείλουμε να τονίσουμε πως πρόκειται για την κατηγορία όπου παρατηρεί κανείς τη βαθιά επίδραση του σκανδάλου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που συνταράσσει το Χόλιγουντ. Πρωτίστως διότι, όπως φημολογείται εντονότατα, ο Τζέιμς Φράνκο δεν βρέθηκε στην τελική πεντάδα των υποψηφιών για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο, για την ερμηνεία του στο The Disaster Artist (έξοδος στις ελληνικές αίθουσες αύριο, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου), εξαιτίας του δημοσιεύματος των Los Angeles Times, στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο 5 γυναίκες (οι 4 εκ των οποίων φοιτούσαν στη σχολή υποκριτικής που έχει ιδρύσει ο Φράνκο) κατηγορούν τον Φράνκο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σημειωτέον ότι το δημοσίευμα των LA Times ήρθε στο φως τέσσερις μόλις ημέρες μετά τη Χρυσή Σφαίρα που απονεμήθηκε στον Φράνκο και μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη της ψηφορορίας που αναδεικνύει τους οσκαρικούς υποψήφιους. Στον αντίποδα, μεταξύ των υποψηφίων για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο συγκαταλέγεται και ο βετεράνος Κρίστοφερ Πλάμερ, για την ερμηνεία του στο All the Money in the World, του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος αντικατέστησε κυριολεκτικά την τεελυταία στιγμή τον -ευρισκόμενο στο μάτι του κυκλώνα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων- Κέβιν Σπέισι.

Στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου δεσπόζει το όνομα του Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Phantom Thread), ο οποίος φλερτάρει με το 4ο Όσκαρ του (αν κερδίσει, πιάνει στην κορυφή των οσκαρικών τροπαιούχων την Κάθριν Χέπμπορν), έχοντας ήδη ανακοινώσει ήδη την οριστική του αποχώρηση από τον κινηματογράφο. Παρόλα αυτά, το μεγάλο φαβορί δεν είναι άλλος από τον Γκάρι Όλντμαν (Darkest Hour), με τον νεαρό Γάλλο Τιμοτέ Σαλαμέ (Call Me By Your Name) να τον ακολουθεί στα προγνωστικά. Την τελική πεντάδα συμπληρώνουν οι Ντάνιελ Καλούγια (Get Out) και Ντένζελ Ουάσινγκτον για την ερμηνεία του στο Roman J. Israel, Esq. (χωρίς ημερομηνία εξόδου στις ελληνικές αίθουσες), ενώ αίσθηση προκαλεί η απουσία του Τομ Χανκς (The Post).

Όσον αφορά τον Β’ Ανδρικό Ρόλο, και πέρα από την παρουσία του Κρίστοφερ Πλάμερ, το μεγάλο φαβορί στην οσκαρική κούρσα είναι ο Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), ενώ υποψήφιος στην ίδια κατηγορία είναι και ο συμπρωταγωνιστής του στη συγκεκριμένη ταινία Γούντι Χάρελσον, με την τελική πεντάδα να πλαισιώνεται από τα ονόματα των Γουίλεμ Νταφόου (The Florida Project, το αντίπαλο δέος του Σαμ Ρόκγουελ) και Ρίτσαρντ Τζένκινς (The Shape of Water). Στον τομέα των snubs, έχουμε κι εδώ ένα ισχυρό entry, καθώς εντύπωση προκαλεί η απουσία του Άρμι Χάμερ (Call Me By Your Name).

Από εκεί και έπειτα, στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ηχηρότατη απουσία αποτελεί το όνομα του Μάρτιν ΜακΝτόνα (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταινία συγκέντρωσε 9 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Οι υποψήφιοι για το συγκεκριμένο αγαλματίδιο είναι οι Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (The Shape of Water), Κρίστοφερ Νόλαν (Dunkirk), Πολ Τόμας Άντερσον (Phantom Thread), καθώς και οι Τζόρνταν Πιλ (Get Out) και Γκρέτα Γκέργουιγκ (Lady Bird), που δεν έχουν, επί της ουσίας, καμία ελπίδα νίκης.

Επόμενος σταθμός μας η κατηγορία των ταινιών που τολμούν να ομιλούν άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής, με τους τελική πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας να αποτελείται από τα φιλμ The Square (Ρούμπεν Έστλουντ, Σουηδία), Loveless (Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ρωσία), The Insult (Λίβανος, χωρίς ημερομηνία εξόδου στις ελληνικές αίθουσες), On Body and Soul (Ιλντικό Ενιέντι, Ουγγαρία) και A Fantastic Woman (Σεμπαστιάν Λέλιο, Χιλή). Οι πιο ηχηρές απουσίες από τη συγκεκριμένη κατηγορία συνοψίζονται στην ταινία που θριάμβευσε στις Χρυσές Σφαίρες, στην αντίστοιχη κατηγορία, το On the Edge (Φατίχ Ακίν, Γερμανία), καθώς και στο ισραηλινό Foxtrot (ημερομηνία εξόδου στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου).

Ακολουθεί μία πλήρης λίστα με όλες τις υποψηφιότητες στις εναπομείνασες οσκαρικές κατηγορίες:

Διασκευασμένο Σενάριο

Call me by your Name

The Disaster Artist

Logan

Molly’s Game

Mudbound

Πρωτότυπο Σενάριο

The Big Sick

Get Out

Lady Bird

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Μουσική

Dunkirk

The Shape of Water

Phantom Thread

Star Wars: The Last Jedi

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Τραγούδι

“This Is Me” – The Greatest Showman

“Mighty River” – Mudbound

“Mystery of Love” – Call Me By Your Name

“Stand up for something” – Marshall

“Remember Me” – Coco

Κοστούμια

Beauty and the Beast

Darkest Hour

Phantom Thread

The Shape of Water

Victoria & Abdul

Μεϊκάπ-Κομμώσεις

Darkest Hour

Victoria & Abdul Wonder

Ήχος

Baby Driver

Blade Runner 2049

Dunkirk

The Shape of Water

Star Wars: The Last Jedi

Μιξάζ

Baby Driver

Blade Runner 2049

Dunkirk

The Shape of Water

Star Wars: The Last Jedi

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Beauty and the Beast

Blade Runner 2049

Darkest Hour

Dunkirk

The Shape of Water

Οπτικά Εφέ

Blade Runner 2049

Guardians of the Galaxy 2

Kong: Skull Island

Star Wars: The Last Jedi

War for the Planet of the Apes

Μοντάζ

Baby Driver

Dunkirk

I, Tonya

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Φωτογραφία

Blade Runner 2049

Darkest Hour

Dunkirk

Mudbound

The Shape of Water

Μεγάλου Μήκους Animation

The Boss Baby

The Breadwinner

Coco

Ferdinand

Loving Vincent

Ταινία Μικρού Μήκους

DeKalb

Elementary

The Eleven O’Clock

My Nephew Emmett

The Silent Child

Watu Wote: All of Us

Animation Μικρού Μήκους

Dear Basketball

Garden Party

Lou

Negative Space

Revolting Rhymes

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Abacus: Small Enough to Jail

Faces/Places

Icarus

Last Men in Aleppo

Strong Island

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Edith and Eddie

Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Heroin(e)

Knife Skills

Traffic Stop




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑