Festivals Μία θρυλική ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Γουέλς βρίσκει τον δρόμο της μετά από 40 χρόνια!

27 Αυγούστου 2018 |

0

Μία θρυλική ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Γουέλς βρίσκει τον δρόμο της μετά από 40 χρόνια!

Στις 10 Οκτωβρίου του 1985, ο θάνατος επισκέφτηκε το κατώφλι του κολοσσιαίου Όρσον Γουέλς, στερώντας του μια για πάντα τη δυνατότητα να ολοκληρώσει οποιοδήποτε από τα πολλά ημιτελή πρότζεκτ, που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, συνήθως για λόγους ελλιπούς χρηματοδότησης ή αγεφύρωτων διαφωνιών με τους παραγωγούς. Μία ταινία στην οποία ο Γουέλς είχε δοθεί ολόψυχα, και η οποία δεν κατόρθωσε να βρει ποτέ τον δρόμο προς τις σκοτεινές αίθουσες υπήρξε και το The Other Side of the Wind, το οποίο ο Γουέλς γύριζε επί έξι ολόκληρα συναπτά έτη, μεταξύ 1970 και 1976!

Το The Other Side of the Wind (θα) είχε τη μορφή ενός δηκτικού και ειρωνικού mockumentary, έχοντας ως κύριο σκηνικό δράσης ένα γκλαμουράτο πάρτι, με διοργανωτή τον αντισυμβατικό –και πλέον μακριά από τις εποχές της δόξας του- σκηνοθέτη Jack Hannaford. Η βασική ιδέα της πλοκής περιστρέφεται γύρω από τη μακροχρόνια ετοιμασία μίας ταινίας, που φέρει τον τίτλο The Other Side of the Wind, με την οποία ο κεντρικός πρωταγωνιστής ευελπιστεί ότι θα πετύχει το πολυπόθητο –και ελάχιστα αναμενόμενο από τον περίγυρό του- comeback στην αφρόκρεμα του Χόλιγουντ.

Η ιστορία ξετυλίγεται ως υποτιθέμενο αρχειακό υλικό από το συγκεκριμένο πάρτι, το οποίο κατέγραψαν οι καλεσμένοι, αλλά και διάφοροι παπαράτσι, με την παρεμβολή μικρών αποσπασμάτων από την ταινία που επρόκειτο να γυρίσει ο Hannaford, σε ένα γαϊτανάκι ατελείωτης ψευδαίσθησης και απατηλής αλήθειας (ψευδό-ντοκιμαντέρ για μία ανύπαρκτη περσόνα, με ψευδό-αρχειακό υλικό και μία ταινία-εντός-της-ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ ούτε στο εξ ορισμού ψευδές σύμπαν της ταινίας που παρακολουθούμε εμείς!)

Ο Γουέλς είχε γράψει το σενάριο της ταινίας από κοινού με την κροατικής καταγωγής ηθοποιό Όγια Κόνταρ, που υπήρξε η σύντροφός του στο τελευταίο κομμάτι της ζωής του, ενώ στην ταινία επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν, πέρα από την ίδια την Κόνταρ, οι -κατά βάση σκηνοθέτες- Τζον Χιούστον και Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, καθώς και ο Ντένις Χόπερ! Είναι μάλλον προφανές, όπως ίσως υποψιαστήκατε, πως η ταινία αφορά κατά βάθος τον ίδιο τον Γουέλς, αλλά η πηγή έμπνευσης για τις μικρό-λεπτομέρειες του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή υπήρξε –όπως είχε δηλώσει ο Γουέλς- ο στενός του φίλος Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ζήτημα της ταινίας είχε επανέλθει εκ νέου στο προσκήνιο το 2014, όταν μία ομάδα παραγωγών, με επικεφαλής τον παραγωγό της ταινίας στη δεκαετία του ’70 Φρανκ Μάρσαλ και τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, αποφάσισε να βρει ένα τρόπο να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, το πλούσιο υλικό που είχε στιβαχτεί σε μία αποθήκη στο Παρίσι, τα δικαιώματα του οποίου είχαν μόλις αποκτήσει. Η crowdfunding καμπάνια που είχαν ξεκινήσει τότε, όμως, στην πλατφόρμα Indiegogo είχε συγκεντρώσει 400.000 δολάρια, ποσό κατά πολύ μικρότερο από τα 2 εκατομμύρια που απαιτούνταν.

Αν αναρωτιέστε τι έχει αλλάξει στο μεταξύ, η απάντηση μπορεί να συνοψιστεί σε πολύ λίγες λέξεις: το Netflix αποφάσισε να εμπλακεί στο όλο πρότζεκτ. Τον Μάρτιο του 2017, λοιπόν όλο το πρωτότυπο υλικό πέρασε στα χέρια των ανθρώπων του Netflix και η ταινία εισήλθε στο στάδιο του post production. Τον Ιανουάριο του 2018, ένα πρώτο cut της ταινίας παρουσιάστηκε σε μια VIP προβολή, με λίγους κι εκλεκτούς καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ο -συμμετέχων στο αρχικό καστ- Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, καθώς και οι Πολ Τόμας Ἀντερσον και Κουέντιν Ταραντίνο. Δύο μήνες αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο Μισέλ Λεγκράν θα υπογράψει το μουσικό score της ταινίας, το οποίο φιλοτεχνούσε, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017. Το The Other Side of the Wind θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του σε 4 ημέρες από τώρα, στις 31 Αυγούστου, στο Φεστιβάλ της Βενετίας (που ξεκινά μεθαύριο), ενώ η προβολή του στο Netflix είναι προγραμματισμένη για τις 2 Νοεμβρίου 2018.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑