What's On H “Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά” στη Θεσσαλονίκη!

18 Δεκεμβρίου 2018 |

0

H “Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά” στη Θεσσαλονίκη!

Αρχής γενομένης από την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και για μία Τετάρτη κάθε μήνα, μέχρι τον Απρίλιο του 2019, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης υποδέχεται τη «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη Ά, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Πρόκειται για μια συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, που επιμελείται τη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά», μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη η οποία, έπειτα από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και συστήνει στο κοινό παραγνωρισμένα ελληνικά φιλμ περασμένων δεκαετιών. Οι σκηνοθέτες Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές και Ελίνα Ψύκου, καθώς και η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, βρίσκονται πίσω από την επιλογή των ταινιών, τις οποίες θα προλογίζουν, σε κάθε προβολή, κινηματογραφιστές και συγγραφείς, ενώ όποτε υπάρχει η δυνατότητα, θα παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες των ταινιών στις προβολές.

Η πρεμιέρα της «Χαμένης Λεωφόρου» στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, φέρει τον τίτλο «Παράξενο Τότε» και περιλαμβάνει τις ταινίες: α) Οι βοσκοί του Νίκου Παπατάκη (1967), μια εμβληματική αλληγορία της ελληνικής κοινωνίας την εποχή της χούντας και β) Σχετικά με τον Βασίλη του Σταύρου Τσιώλη (1986), την υπαρξιακή διαδρομή ενός άνδρα που παραιτείται από όλους και όλα. Τις ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε φιλμ 35mm, θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σύλλας Τζουμέρκας.

Πληροφορίες:

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Εκπτωτικό εισιτήριο: 4 ευρώ

Ημερήσιο εισιτήριο: 8 ευρώ

Οι βοσκοί (Τετάρτη 19/12: 20.00)

(Γαλλία-Ελλάδα, 1966)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Παπατάκης

Με τους: Όλγα Καρλάτου, Γιώργο Διαλεγμένο, Έλλη Ξανθάκη

Διάρκεια: 96΄

Ένας φτωχός βοσκός, ο Θάνος, ερωτεύεται μια πανέμορφη αρχοντοπούλα, τη Δέσποινα, που είναι κόρη του Βλαχόπουλου, αφέντη της περιοχής. Ο πατέρας της, όπως είναι φυσικό, αρνείται κατηγορηματικά να δώσει την κόρη του σ’ έναν παρακατιανό και προσπαθεί να την παντρέψει με τον Γιάγκο, γιο ενός μεγαλοτσέλιγκα. Ανήμερα της Ανάσταση;, όταν όλο το χωριό είναι μαζεμένο στην εκκλησία, ο Θάνος και η Δέσποινα κλέβονται και μες στην απελπισία τους καταφεύγουν στα βουνά, καταδιωκόμενοι από ένα απόσπασμα χωροφυλακής αλλά και από τον Γιάγκο ο οποίος, βαθύτατα προσβεβλημένος, ζητάει εκδίκηση. Η ταινία, που ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 1967, θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Σχετικά με τον Βασίλη (Τετάρτη 19/12: 22.00)

(Ελλάδα, 1986)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σταύρος Τσιώλης

Με τους: Τάσο Δενέγρη, Κωνσταντίνο Τζούμα, Κατερίνα Τσιώλη

Διάρκεια: 75’ 

Η ιστορία ενός καθηγητή κοινωνιολογίας, ο οποίος εγκαταλείπει την καριέρα του, τη γυναίκα και την κόρη του και απομονώνεται στο παραθαλάσσιο εξοχικό του. Αποκομμένος από κάθε έννοια κοινωνικής επαφής, περιφέρεται στους χειμωνιάτικους δρόμους της Αθήνας, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του και αναζητώντας μια γυναίκα-φάντασμα. Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑