Do it Yourself

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλιφώνης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μυρτώ Αλικάκη, Χρήστος Λούλης

Διάρκεια: 97′

Ο Δημήτρης Τσιλιφώνης γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του σε ηλικία 16 χρονών, σε 16mm. Έκτοτε έχει δουλέψει στον χώρο της διαφήμισης, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 μικρού μήκους ταινίες, έχει γυρίσει κάποιες μικρού μήκους ο ίδιος, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας στο Παρίσι, την Πράγα, το Λονδίνο και το Λος Αντζελες. Τούτη η ταινία είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί. Το Do it Yourself έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περασμένο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκε στο επίσημο τμήμα, εκτός συναγωνισμού, και τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής από τα Βραβεία Νεότητας.

Λίγα λεπτά πριν πεθάνει, ο Άλκης Βιδάλης, ένας 40something μικροαπατεώνας, μας διηγείται σε ένα vlog πως ένας επιφανής επιχειρηματίας της Αθήνας, ο Δανιήλ Μπεζεριάνος, ενοχοποιήθηκε για εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ. Πίσω από τη σκευωρία, μας λέει ο Άλκης, βρίσκεται ο Γεωργιανός μαφιόζος, Ιωσήφ Φόρκου, τον οποίο σκότωσε ο ίδιος! Η κάμερα κλείνει. Ο Άλκης δεν βρίσκεται σπίτι του, αλλά φυλακισμένος σε ένα πλατό. Ο «συνεργός» του, ο Πέτρος, παίρνει το βίντεο και βγαίνει απ’ το δωμάτιο.

Ο Άλκης ξεπλένει το ψεύτικο αίμα από το πρόσωπό του. Σε περίπτωση που είχατε οποιαδήποτε αμφιβολία, δεν υπάρχει καμία πληγή πάνω στο σώμα του Άλκη. Στόχος είναι να ανεβεί το συγκεκριμένο βίντεο – ομολογία «ενοχής» στο YouTube άμεσως, ώστε να αθωωθεί ο Μπεζεριάνος. Ο Άλκης, όμως, κινδυνεύει. Έχει μόνο λίγα λεπτά μέχρι να γυρίσει ο Πέτρος στο χώρο όπου γυρίστηκε το βίντεο, και να τον σκοτώσει. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνει ο Άλκης είναι να αποδράσει άμεσα από το στούντιο ταινιών πορνό όπου είναι παγιδευμένος. Θα τα καταφέρει;

Ταινία είδους από 27χρονο Έλληνα δημιουργό, που παίζει τις νέες τεχνολογίες στα δάχτυλά του κι έχει ως στόχο να προσελκύσει το μεγάλο κοινό! Κι όμως, γίνεται! Το αποδεικνύει ο Δημήτρης Τσιλιφώνης με τούτο το εντυπωσιακό ντεμπούτο του. Μια ταινία που, όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες χολιγουντιανές, όπως λέει η κλισέ έκφραση, αλλά ίσα ίσα, οι αντίστοιχες χολιγουντιανές έχουν να ζηλέψουν πολλά από αυτήν! Ο Τσιλιφώνης δεν είναι κανά τυχαίο νερντάκι παιδάκι –οι χαρακτηρισμοί «νερντ» και «παιδάκι», θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του από όσους θελήσουν να μειώσουν το έργο του, μιλώντας πρωτίστως για αμερικανιά!

Κι όμως, πέρα από τόνους αμερικάνικης τηλεόρασης που έχει καταναλώσει (κάτι που έχει παραδεχτεί κι ο ίδιος στις αρκετές συνεντεύξεις που έχει δώσει), με εμφανείς και δηλωμένες επιρροές από σίριαλ όπως οι Sopranos και το Breaking Bad, ο Τσιλιφώνης ξέρει τόσο την αλφαβήτα όσο και το συντακτικό του σινεμά. Και το βασικότερο: γύρισε μια ταινία έτσι όπως ήθελε ο ίδιος, όχι μια ταινία όπως θα ήθελαν ενδεχομένως οι παραγωγοί ή το απρόσωπο, απροσδιόριστο και εν πολλοίς ανεξέλεγκτο «μεγάλο κοινό». Μια ταινία που επειδή έγινε με αγάπη και με γνώση των κωδικών του είδους, μπορεί να κάνει γκελ και στο κοινό

Ένα b-movie θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ταινία, λοιπόν, όπου ουσιαστικά παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός μικροκακοποιού όχι μόνο να γλιτώσει την προγραμματισμένη δολοφονία του, αλλά να καταφέρει να βγάλει και το κατιτίς του στο φινάλε! Η αφήγηση off παραπέμπει σε φιλμ νουάρ, ο ήρωάς μας είναι ουσιαστικά αντιήρωας –κι όχι πολύ αγαπητός από το κοινό– μας το δηλώνει και ο ίδιος εξάλλου, οι ανατροπές είναι συνεχείς, η αφήγηση δεν είναι γραμμική αλλά βλέπουμε κάποια γεγονότα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο σκηνοθέτης «παίζει» με τον θεατή, δηλώνοντας στην αρχή με μεσότιτλους πως η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Κι όμως, «διαλύει» με ευκολία την «αλήθεια» αυτή, χρησιμοποιώντας πχ πλάνα από τις πραγματικές φυλακές Θηβών, οι οποίες, όμως, είναι μόνον γυναικών.

Η μουσική του Χριστοδούλου είναι πολύ καλή (το Κρύα χέρια του συγκροτήματος «λ» χρησιμοποιείται ευφυώς), το μοντάζ είναι λειτουργικότατο και οι νέες τεχνολογίες αναφέρονται καο χρησιμοποιούνται πολύ έξυπνα. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές σε βιντεογκέιμς, στο dark web, στο 4chan, στο Dead Man’s Swing (για το οποίο μάλιστα ο Άλκης προτρέπει τους θεατές να το «γκουγκλάρουν»), στο reddit, γενικά σε όλα όσα μπορούν να αφορούν και να απασχολούν τη νεολαία σήμερα, χωρίς όμως η ταινία να είναι εχθρική προς τους θεατές άνω των 40. Μια χαρά ταινία, με προβλήματα μόνο στον φωτισμό της (κάποια σημεία παραείναι σκοτεινά) και στον ήχο της (σε κάποια σημεία δεν καταλαβαίνεις τι λένε οι ηθοποιοί). Είθε να συναντήσει το κοινό της και είθε αυτό το κοινό να είναι μεγάλο! Κι εμείς, με τη σειρά μας, περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη ταινία του Τσιλιφώνη!

  • Αναδημοσίευση από MovieLtd




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑