Tributes Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Ρόι Άντερσον (10-12 Δεκεμβρίου)

10 Δεκεμβρίου 2017 |

0

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Ρόι Άντερσον (10-12 Δεκεμβρίου)

Ένας κόσμος ιδιόρρυθμος, ιδιοσυγκρασιακός, γεμάτος σουρεαλιστικές εικόνες και ήρωες χαμένους στις υπαρξιακές τους αναζητήσεις, ο θαυμαστός κόσμος του πολυβραβευμένου σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον, ξετυλίγεται στο νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από την Κυριακή 10 έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι της, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο ιδιόρρυθμος κόσμος του Ρόι Άντερσον» θα προβληθούν οι τρεις τελευταίες ταινίες του Σουηδού σκηνοθέτη: Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο (2000), Εσείς οι ζωντανοί (2007) και Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του (2014). Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4 ευρώ (γενική είσοδος) και 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

 Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 10/12

18:30 Εσείς οι ζωντανοί
21:00 Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο

Δευτέρα 11/12
18:30 Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

21:00 Εσείς οι ζωντανοί

Τρίτη 12/12

18:30 Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο

21:00 Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

Τραγούδια από το δεύτερο όροφο

Songs from the Second Floor / Sånger från andra våningen

Σκηνοθεσία: Ρόι Άντερσον

Με τους: Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt C. W. Carlsson

Διάρκεια: 98’

Ένα βράδυ εκτυλίσσεται μια σειρά από παράξενα γεγονότα, χωρίς να υπάρχει, εκ πρώτης όψεως, κάποιο λογικό νήμα που να τα συνδέει. Ένας ταμίας απολύεται ως υπεράριθμος· ένας μετανάστης πέφτει θύμα βίαιης επίθεσης· ένας επαγγελματίας μάγος βγαίνει στη σκηνή και τα θαλασσώνει. Ένας άνθρωπος ξεχωρίζει σ’ αυτήν την πινακοθήκη χαρακτήρων – είναι ο Καρλ και το πρόσωπό του είναι μουτζουρωμένο με στάχτη. Μόλις έβαλε φωτιά στο μαγαζί επίπλων του για να εισπράξει την αποζημίωση από την ασφάλεια. Η θλίψη στο τσακισμένο του πρόσωπο καθρεφτίζει με τρόπο κρυστάλλινο την απόγνωση που κυριαρχεί στο σύμπαν του Άντερσον.

Εσείς οι ζωντανοί

You, the Living / Du levande

Σκηνοθεσία: Ρόι Άντερσον

Με τους: Elisabeth Helander, Jörgen Nohall, Jan Wikbladh

Διάρκεια: 94′

Μια ταινία για το μεγαλείο και την ποταπότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για το κωμικοτραγικό της ανθρώπινης ζωής που είναι καταδιασμένη να παίρνει τον εαυτό της πιο σοβαρά απ’ όσο της αρμόζει και της αναλογεί, για το angst που φωλιάζει εγγενώς μέσα μας. Ο Άντερσον στέκει τρυφερά και παρηγορητικά απέναντι στο ατελές και ακρωτηριασμένο πλάσμα που λέγεται άνθρωπος και βρίσκει όλη την ομορφιά που κρύβεται πίσω από την αμηχανία και την ασχήμια.

Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence / En Duva Satt pa en Gren och Funderade pa Tillvaron

Σκηνοθεσία: Ρόι Άντερσον

Με τους: Holger Andersson, Nils Westblom, Charlotta Larsson

Διάρκεια:100′

Σαν σύγχρονη βερσιόν του διδύμου Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται γκατζετάκια, μας προσκαλούν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Σε μια διαδρομή που αποκαλύπτει την ομορφιά και την ευτέλεια των απλών στιγμών, την τραγωδία που καιροφυλακτεί σε κάθε γωνιά, με την κωμωδία να παραμονεύει στο επόμενο στενό. Είναι εξ ορισμού αδύνατον να καμουφλάρεις την ανθρώπινη αδυναμία, αλλά είναι πέρα για πέρα καλοδεχούμενο να την σφιχταγκαλιάσεις.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑