Oscar 2014: Προβλέψεις και επιθυμίες

86η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ και οφείλω να ομολογήσω πως με εξαίρεση κάποιες παραφωνίες, στις οποίες μας συνηθίζει η περιβόητη Ακαδημία, οι περισσότερες υποψηφιότητες είναι πάρα πολύ δυνατές και άξιες. Ας πάρουμε, λοιπόν, τις εφτά πιο δημοφιλείς (αλλά όχι υποχρεωτικά σημαντικότερες) κατηγορίες, κι ας κάνουμε μια πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι. Και φυσικά ας δώσουμε και το δικό μας βραβείο, διότι μας αρέσει να μοιράζουμε επαίνους.

Καλύτερη ταινία

Εννιά υποψηφιότητες φέτος και για να λέμε την αλήθεια είναι όλες το λιγότερο αξιοπρεπέστατες κι ενδιαφέρουσες, με εξαίρεση μία που όχι μόνο είναι η χειρότερη από τις εννιά, αλλά και μια από τις χειρότερες και πιο υπερτιμημένες ταινίες της χρονιάς. Ο λόγος για την ταινία «Gravity», που προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για μια φούσκα επικών διαστάσεων. Καθώς όμως έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο ενίοτε προβλέψιμο και κακό γούστο της Ακαδημίας (6 Όσκαρ το ανύπαρκτο «The Hurt Locker» που το ‘χει ξεχάσει και η μάνα του; Για όνομα…), είμαι βέβαιος πως εκεί θα καταλήξει το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Αν περνούσε από το χέρι μου, όμως, θα έδινα το βραβείο στην ταινία «American Hustle», διότι τα ‘χει όλα: εξαιρετικές ερμηνείες, σπιρτόζα πλοκή, απίστευτες καταστάσεις, σασπένς, ερωτισμό, νοσταλγική ανάπλαση εποχής, εμπορικότητα, ικανοποίηση για τους πιο «ψαγμένους» και διακριτική κοινωνική και πολιτική κριτική. Βασικά έχει όλα όσα θα ήθελε να έχει η ταινία «The Wolf of Wall Street», αλλά έμεινε κάπου στα μισά.

Bets on: «Gravity»

Fingers crossed for: «American Hustle»

Σκηνοθεσία

Μια από τα ίδια με την παραπάνω κατηγορία. Για κάποιο λόγο που σίγουρα σχετίζεται με μια παγκόσμια συνωμοσία αποβλάκωσης, πολύ φοβάμαι πως το Όσκαρ θα πάει στον κατά τ’ άλλα εξαίρετο Αλφόνσο Κουαρόν για το ψηφιακό μπλιμπλίκι «Gravity». Από εκεί και πέρα μπορεί ο Μάρτιν Σκορσέζε για κάποιους να έκανε το τρίωρο έπος του αμερικάνικου ονείρου, αλλά για μένα τα έκανε μαντάρα, παθιάστηκε με το γυμνό, τα ναρκωτικά και την ντόλτσε βίτα και κάπου έχασε την μπάλα. Όσο για τον Στιβ ΜακΚουίν («12 Years a Slave») είναι ένας καταπληκτικός σκηνοθέτης, αλλά έπρεπε να πάρει το Όσκαρ για το συγκλονιστικό «Shame», για το οποίο ούτε καν προτάθηκε. Έτσι οι ευχές μου πάνε στον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, αν και όχι ολόψυχα. Δεν θεωρώ πως έχει το κοφτερό μάτι ούτε την τόλμη των δυο προαναφερθέντων, αλλά με το «American Hustle» τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Σκηνοθετικά το βρήκα αψεγάδιαστο. Ισορροπίες, ταχύτητα, ζωντάνια, επικές στιγμές που θύμιζαν τον καλό Σκορσέζε, πολυδιάστατοι χαρακτήρες και άψογος συγχρονισμός.

Bets on: Αλφόνσο Κουαρόν

Fingers crossed for: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

Σενάριο

16η φορές έχει βρεθεί δικαίως ο Γούντι Άλεν σε αυτήν τη θέση σπάζοντας κάθε ρεκόρ και πάλι δικαίως έχει κερδίσει τις 3. Κάτι μου λέει πως αυτή θα είναι η τέταρτη φορά, όχι γιατί το σενάριο της ταινίας «Blue Jasmine» είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει, αλλά διότι με αφορμή τον ντόρο που προκλήθηκε τελευταία από τη Μία Φάροου και τη θετή τους κόρη, τα μέλη της Ακαδημίας θα θελήσουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγαπημένο Γούντι. Από εκεί και πέρα πολύ δύσκολα θα βρει κανείς πιο έξυπνο, ευαίσθητο και πολυσύνθετο σενάριο από αυτό του Σπάικ Τζονζ.

Bets on: Γούντι Άλεν («Blue Jasmine»)

Fingers crossed for: Σπάικ Τζονζ («Her»)

Α΄ ανδρικός ρόλος

Ανήκω στο φαν κλαμπ του ανανεωμένου Μάθιου ΜακΚόναχι και θεωρώ πως ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι φοβερός σε ό,τι κάνει, αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είναι η τέταρτη υποψηφιότητα του 40χρονου Λεονάρντο Ντι Κάπριο και πρέπει να το πάρει. Μπορεί να έχω ενστάσεις για την ταινία του Σκορσέζε, αλλά ο Ντι Κάπριο κάνει παπάδες. Δεν παίζεται. Είναι ο Μέσι. Είναι ο Κόμπι Μπράιαντ. Είναι ο Φέντερερ.

Bets on: Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Fingers crossed for: Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Α΄ γυναικείος ρόλος

18η  υποψηφιότητα και τρεις νίκες. Είναι φοβερή, αλλά όχι άλλη Μέριλ Στριπ. Πλιζ. Νομίζω πως για να βγουν από τη δύσκολη θέση τα μέλη της ακαδημίας, θα παραβλέψουν το έτερο δέος (ο λόγος για την Κέιτ Μπλάνσετ) και θα ψηφίσουν την 70χρονη και αξιαγάπητη Τζούντι Ντεντς για την ερμηνεία της στην ταινία «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς. Από εκεί και πέρα για μένα πρέπει να το πάρει η 40χρονη Έιμι Άνταμς, όχι τόσο επειδή είναι έτσι κι αλλιώς συναρπαστική στην ταινία «American Hustle», αλλά διότι στην καριέρα της έχει παίξει τα πάντα. Πέμπτη φορά βρίσκεται εδώ, ε, ας το πάρει επιτέλους.

Bets on: Judi Dench

Fingers crossed for: Amy Adams

Β΄ ανδρικός ρόλος

Ο Τζόνα Χιλ μπορεί να μη γεμίζει το μάτι, αλλά πλάι στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στέκεται κάτι παραπάνω από επάξια σε έναν άκρως παρανοϊκό ρόλο. Βέβαια λίγοι έχουν τη γοητεία του Μάικλ Φασμπέντερ. Μπορεί να κάνει μερικές μανιέρες παραπάνω στο «12 Years a Slave», αλλά είναι καθηλωτικός και κλέβει την παράσταση.

Bets on: Τζόνα Χιλ

Fingers crossed for: Μάικλ Φασμπέντερ

Β΄ γυναικείος ρόλος:

Στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας τα μέλη της ακαδημίας θα θελήσουν να βραβεύσουν έναν/μία μαύρο/η και αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία. Μπορεί η άγνωστη Λουπίτα να είναι όντως εξαιρετική στο «12 Years a Slave», αλλά με καθαρό το κεφάλι νομίζω πως το βραβείο πρέπει να πάει στον πολύ πιο καλογραμμένο, απαιτητικό και σύνθετο ρόλο της Σάλι Χόκινς στην ταινία «Blue Jasmine» του Γούντι Άλεν.

Bets on: Λουπίτα Νιόνγκο

Fingers crossed for: Σάλι Χόκινς




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑