Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: αφιέρωμα (“Elles” / 9-11 Απριλίου), σε 3 υπέροχες γυναικείες ερμηνείες!

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις πολύ ενδιαφέρουσες προβολές της, με το αφιέρωμα«Elles», που πραγματοποιείται από τις 9 μέχρι τις 11 Απριλίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη Α΄, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «αυτές» ή «εκείνες», περιλαμβάνει τρεις ταινίες στις οποίες δεσπόζουν ισάριθμες γυναικείες ερμηνείες που έμειναν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του σινεμά: της Κατρίν Ντενέβ, της Στεφάν Οντράν και της Ζιλιέτ Μπινός στις ταινίες Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό (1969), Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ (1987) και Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν (2013). Υπενθυμίζουμε, σε αυτό το σημείο, ότι η τιμή εισιτηρίου είναι στα 4 ευρώ, για τη γενική είσοδο, ενώ 3 ευρώ είναι η τιμή για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF. Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών:

Πρόγραμμα προβολών

 Κυριακή 9/4
18:30  Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό
21:00  Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ

Δευτέρα 10/4
18:30  Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν
21:00  Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό
Τρίτη 11/4
18:30  Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ
21:00  Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:

Η σειρήνα του Μισισιπή / La sirène du Mississipi (1969)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό

Με τους: Κατρίν Ντενέβ, Ζαν Πολ Μπελμοντό

Διάρκεια: 123΄

Ο Φρανσουά Τριφό αφιερώνει την όγδοη ταινία του στον Ζαν Ρενουάρ και βασίζεται στο pulp αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Άιρις (ψευδώνυμο του Κορνέλ Γούλριτς) Βαλς στο σκοτάδι. Θα δούμε όλους τους κώδικες των κινηματογραφικών ειδών να παρελαύνουν από μπροστά μας, σε μία μίξη φόρου τιμής και τεθλασμένης παρέκκλισης, σε ένα κρεσέντο εξαπάτησης και ψυχογραφικής ανατομίας. Ένα ατελείωτο παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, η λαγνεία της προδοσίας, η σαγήνη που ασκεί μία προδιαγεγραμμένη καταστροφή.

Η γιορτή της Μπαμπέτ / Babettes gæstebud (1987)

Σκηνοθεσία: Γκάμπριελ Αξέλ

Με τους: Στεφάν Οντράν

Διάρκεια:102΄

Ένα λουκούλλειο γεύμα ως ταπεινή ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας. Μία γυναίκα που αποχωρεί, που επιστρέφει στη χώρα της, και ετοιμάζει ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα στις δύο αδερφές που την πήραν υπό την προστασία τους, τη στιγμή που αιωρούνταν στο πουθενά. Μια ευφυής αλληγορία, μία πανέξυπνη παραβολή, μία καυστική σάτιρα ενάντια στον συντηρητισμό και την καταπίεση, ένας ύμνος στις αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής. Βασισμένη στο διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν, η ταινία του Γκάμπριελ Αξέλ τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1987 και έλαβε δικαιωματικά μία θέση στο δικό μας μεγάλο αφιέρωμα στις καλύτερες γαστρονομικές ταινίες όλων των εποχών.

Καμίλ Κλοντέλ 1915  / Camille Claudel 1915 (2013)

Σκηνοθεσία: Μπρούνο Ντιμόν

Με τους: Ζουλιέτ Μπινός, Ζαν-Λυκ Βανσάν

Διάρκεια: 95’

 Το 1915, η μεγάλη γλύπτρια Καμίγ Κλοντέλ, που αδίκως έμεινε γνωστή απλώς ως η μούσα του γλύπτη Ωγκύστ Ροντέν, διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο εγκλεισμού της σε ένα σανατόριο για ψυχικά ασθενείς. Ο αιωνίως προβοκάτορας Μπρούνο Ντιμόν υφαίνει ένα τραχύ και επώδυνο δράμα, τοποθετώντας την ηρωίδα του μέσα σε μια αληθινή ψυχιατρική κλινική, με πραγματικούς ασθενείς, και κινηματογραφώντας από απόσταση αναπνοής μία κάθοδο προς την κόλαση. Μία τσακισμένη γυναίκα που παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες, και καταλήγει οριστικά ηττημένη να βυθίζεται στην άβυσσο της τρέλας.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑