Tributes Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Σεργκέι Παρατζάνοφ (14-16/1/2018)

14 Ιανουαρίου 2018 |

0

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Σεργκέι Παρατζάνοφ (14-16/1/2018)

Με την ανεξίτηλη μαγεία των κινηματογραφικών εικόνων του Σεργκέι Παρατζάνοφ ξεκινά τη νέα χρονιά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον μεγάλο δημιουργό μέσα από το αφιέρωμα «Οράματα και θάματα στο έργο του Σεργκέι Παρατζάνοφ», που πραγματοποιείται από την Κυριακή 14 μέχρι την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι εξής εξαιρετικές ταινίες: Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων (1965), Σαγιάτ Νόβα – Το χρώμα του ροδιού (1969) και Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ (1985). Η τιμή εισιτηρίου είναι στα 4 ευρώ (γενική είσοδος) και στα 3 ευρώ για τους κατόχους CineΚάρταF.


Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 14/1

18:30 Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ

21:00 Σαγιάτ Νόβα – Το χρώμα του ροδιού

Δευτέρα 15/1

18:30 Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων

21:00 Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ

Τρίτη 16/1

18:30 Σαγιάτ Νόβα – Το χρώμα του ροδιού

21:00 Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων

 Οι ταινίες

Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων / Tini zabutykh predkiv

(Σοβιετική Ένωση, 1965)

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνοφ

Με τους: Ivan Mykolaichuk, Larisa Kadochnikova, Tatyana Bestayeva

Διάρκεια: 97′

Κάπου στα Καρπάθια, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ιβάν ερωτεύεται τη Μαρίτσκα, κόρη του δολοφόνου του πατέρα του. Όμως η βέβηλη αγάπη τους δεν μπορεί παρά να έχει μία και μόνο κατάληξη: τον θάνατο. Επωμιζόμενος την τραγωδία τους, ο Ιβάν περιπλανιέται και καταλήγει σε ένα άλλο ταίρι, την Παλάγνα, την οποία παντρεύεται, χωρίς όμως να ξεχάσει στιγμή την παλιά του αγάπη.

Σαγιάτ Νόβα – Το χρώμα του ροδιού / Sayat Nova

(Σοβιετική Ένωση, 1969)

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ

Με τους: Sofiko Chiaureli, Melkon Alekyan, Vilen Galstyan

Διάρκεια: 80’

Η ταινία έχει στο επίκεντρό της τη ζωή και στο έργο του Αρμένιου ποιητή του 18ου αιώνα Αρουθίν Σαγιαντίν, γνωστού με το όνομα Σάγιατ Νόβα, που σημαίνει «Βασιλιάς του άσματος». Ο Σαγιαντίν ως τραγουδοποιός ερωτικών ασμάτων περιπλανήθηκε στη χώρα του και έγινε τελικά ποιητής του βασιλιά Ηρακλή της Γεωργίας. Κι εμείς παρακολουθούμε όλη του τη διαδρομή, από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ώς την ανακάλυψη του έρωτα, την είσοδό του στο μοναστήρι και εντέλει τον θάνατό του.

Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ / Ambavi Suramis tsikhitsa

(Σοβιετική Ένωση, 1985)

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνοφ

Με τους: Veriko Anjaparidze, Tamari Tsitsishvili,Dudukhana Tserodze

Διάρκεια: 88′

Ένας παμπάλαιος γεωργιανός μύθος δίνει το στίγμα της ταινίας: οι κάτοικοι του πριγκιπάτου προετοιμάζονται να αμυνθούν απέναντι στους επίδοξους εισβολείς, αλλά αδυνατούν να οικοδομήσουν ένα ισχυρό κάστρο. Για να τα καταφέρουν, ένας νέος πρέπει να θυσιαστεί και να χτιστεί ζωντανός στα τείχη.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑