Series Ο Δρόμος του Heisenberg

14 Ιουλίου 2012 |

0

Ο Δρόμος του Heisenberg

Δημιουργός: Βινς Γκίλιγκαν

Πρωταγωνιστούν: Μπράιαν Κράνστον, Άαρον Πολ, Άννα Γκαν, Αρ Τζέι Μάιτ, Ντιν Νόρις, Μπέτσι Μπραντ

Διάρκεια Επεισοδίου: 45 λεπτά

Στην οθόνη το νεκρό τοπίο της ερήμου στο Νέο Μεξικό. Βράχοι κάτω από τον βλοσυρό ήλιο, το γαλάζιο του ουρανού, η εκκωφαντική ησυχία του καυτού δρόμου που υποφέρει και ανυπομονεί για τη δροσιά της νύχτας. Και ξαφνικά στο πλάνο, ένα άδειο παντελόνι αιωρείται σε αργή κίνηση. Το παντελόνι προσγειώνεται στο χωματόδρομο και ένα τροχόσπιτο σε τρελή πορεία περνάει από πάνω του. Η κάμερα τρέχει μαζί του και, κρεμασμένη από τις πόρτες, κρυφοκοιτάζει μέσα. Στη θέση του οδηγού ένας περίεργος τύπος, που φοράει μόνο το εσώρουχό του και μια μάσκα οξυγόνου. Δίπλα του, συνοδηγός, άλλος ένας άνδρας με μάσκα οξυγόνου, αναίσθητος στο κάθισμα. Πίσω, κάτι που μοιάζει με εργαστήριο, δοκιμαστικοί σωλήνες σπάνε σε κάθε απότομη στροφή, υγρά χυμένα στο πάτωμα και δύο σώματα ανδρών που συγκρούονται στα τοιχώματα του οχήματος σαν μαριονέτες. Ο άνδρας με τη μάσκα δείχνει να χάνει τον έλεγχο. Σύντομα, βγαίνει από το δρόμο. Ανοίγει την πόρτα και πετάγεται έξω με την ανάσα κομμένη, βγάζει τη μάσκα και στο πρόσωπό του αποτυπώνεται όλος ο φόβος του κόσμου. Καλωσορίσατε στην παράνοια του Breaking Bad.

Ο Γουόλτερ Γουάιτ είναι ένας μεσήλικας οικογενειάρχης, κάποτε μεγάλο μυαλό της χημείας που «εξέπεσε» και πλέον βγάζει τα προς το ζην διδάσκοντας σε ένα γυμνάσιο της Αλμπουκέρκης και δουλεύοντας παράλληλα ως ταμίας σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Ο έφηβος γιος του πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και ως εκ τούτου έχει κινητικά προβλήματα, ενώ η σύζυγός του δεν είναι και ο πλέον χαρωπός άνθρωπος του πλανήτη. Α ναι, η ζωή δεν έχει φερθεί και με τον καλύτερο τρόπο στο Γουόλτερ. Όμως όλα αυτά θα πάρουν τη μορφή γλυκιάς ανάμνησης, όταν διαγνωστεί με μη εγχειρήσιμη μορφή καρκίνου των πνευμόνων. Ο Γουόλτερ έχει πια ένα χρόνο ζωής, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλά, πάρα πολλά νεύρα. And he breaks bad.

Η λύση που βρίσκει, είναι απλή. ΟΚ, ίσως όχι και τόσο. Αποφασίζει να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στο χρόνο που του απομένει ώστε να εξασφαλίσει την οικογένειά του, και ο τρόπος για να το πετύχει είναι να μπει σε μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση : το εμπόριο ναρκωτικών και πιο συγκεκριμένα της κρύσταλ μεθ. Με τη βοήθεια ενός παλιού μαθητή του και νυν μικροεμπόρου και τις απεριόριστες γνώσεις του στη χημεία, εισάγει στην αγορά το προϊόν του. Ένα προϊόν πιο καθαρό, πιο αγνό και πιο γαλάζιο από οτιδήποτε κυκλοφορεί, που σαρώνει την αγορά. Ο Γουόλτερ δεν είναι πια ο Γουόλτερ. Είναι ο άνθρωπος που σαν σε όνειρο είδε την κηδεία του και δεν του άρεσε καθόλου ο επικήδειος. Είναι αυτός που αποφάσισε να υπογράψει το τέλος με τα ίδια του τα χέρια. Είναι ο Χάιζενμπεργκ. Ο παραγωγός Βινς Γκίλιγκαν, ο άνθρωπος πίσω από το X – Files, έχασε τον ύπνο του για έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθώντας να «πουλήσει» το Breaking Bad σε κάποιο μεγάλο δίκτυο. Κατάφερε τελικά να κλείσει μια συνάντηση με τους υπεύθυνους του FX. Εκείνοι είδαν το πιλοτικό επεισόδιο, έμειναν με το στόμα ανοιχτό, φίλησαν τα χέρια του Γκίλιγκαν για το αριστούργημα που έπλασε και μετά ήρθαν στα σύγκαλά τους. Ποιος θα έβλεπε αυτή τη σειρά; Στην Αμερική των λαοφιλέστατων ριάλιτι (του Project Runway, του X – Factor και του American Idol) και των ευχάριστων, “γρήγορων” κωμωδιών (The Big Bang Theory, How I Met Your Mother), το FX απλά δεν έδινε την παραμικρή ελπίδα επιβίωσης στο Breaking Bad. Ο Γκίλιγκαν όμως δεν τα παράτησε. Και το AMC, δίκτυο που είχε και το Mad Men, έσπευσε να τον στηρίξει. Το Breaking Bad πέταξε στον αέρα της Αμερικής και ο Μπράιαν Κράνστον, που μέχρι στιγμής ήταν γνωστός ως «εκείνος ο τύπος που έπαιζε το λοχία που επιμένει να σωθεί ο Ράιαν» στην ταινία με τη διάσωση του Ματ Ντέιμον, ενσαρκώνει τον Γουόλτερ Γουάιτ και κερδίζει 3 σερί Έμμυ καλύτερου Ηθοποιού σε Δραματική Σειρά.

Τα ισχυρότερα χαρτιά του Breaking Bad δεν είναι άλλα από την εξαιρετική κινηματογράφηση, το στιβαρό σενάριο και τις εκπληκτικές ερμηνείες, προεξάρχοντος του κ. Κράνστον που δίνει ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ. Το σημείο κλειδί που διαφοροποιεί τη σειρά από τόσα και τόσα χολιγουντιανά σκευάσματα είναι το γεγονός ότι η μετάλλαξη του Γουόλτερ από το φιλήσυχο ανθρωπάκι της διπλανής πόρτας σε μια εγκληματική μεγαλοφυΐα δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωριμάζει σταδιακά και εξελίσσεται αβίαστα, όσο ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι καλύτερα να είσαι ο κυνηγός παρά το θήραμα. Ο Γουόλτερ μπλέκει σε καταστάσεις πολύ πάνω από τις δυνατότητες και τις εμπειρίες του και περνάνε ολόκληρες σεζόν πριν αρχίσει να ανταπεξέρχεται χωρίς οι σφυγμοί του να χτυπάνε κόκκινο και τα μάτια του να παγώνουν από το φόβο. Χωρίς, δηλαδή, να αντιδρά όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.

Οι μυημένοι που διαβάζουν αυτό το κείμενο, πιθανότατα θα χαμογελούν αυτάρεσκα καθώς περιμένουν την πρεμιέρα της 5ης και τελευταίας σεζόν αυτήν την Κυριακή. Όσο για τους μη μυημένους, έχω να πω μόνο ένα, με όλη τη μετριοπάθεια που με χαρακτηρίζει: Το Breaking Bad είναι η καλύτερη σειρά που υπάρχει εκεί έξω, το δώρο του Μεφιστοφελή στην παγκόσμια τηλεόραση. Δε θέλω να φτάσω σε υπέρτατα σημεία γραφικότητας αποθεώνοντάς το, αλλά από την άλλη, και γιατί να μην το κάνω; Η σειρά είναι ένας λάκκος με φίδια όπου κάθε τηλεθεατής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να βουτήξει άμεσα, μόνο όμως αν το κάνει με πλήρη συνείδηση του εγχειρήματος. Αν περιμένεις κάτι να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, είσαι πολύ έξω από τα νερά σου. Το Breaking Bad δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζεστό αφρόλουτρο στην καρδιά του χειμώνα. Είναι η αναμονή στη δυνατή βροχή, τα μουσκεμένα ρούχα και η συνεχής απογοήτευση. Το χαμένο μονοπάτι που δεν έχει γυρισμό, η ηθική πτώση χωρίς την παραμικρή ελπίδα εξιλέωσης και η κάθοδος στα πιο σκοτεινά ένστικτα, σε ένα μέρος όπου η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο είναι ένα αστείο που κοστίζει ακριβά και ο πάτος, όσο πλησιάζει, φαντάζει ολοένα και πιο γοητευτικός. Εν κατακλείδι, επιβιβαστείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο Γουόλτερ Γουάιτ ξαναγράφει με γαλάζια σκόνη την ιστορία της τηλεόρασης. Ακολουθήστε τον.

Το τρέιλερ της πρώτης σεζόν του Breaking Bad:




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑