Reviews THE VETERAN

30 Σεπτεμβρίου 2011 |

0

THE VETERAN

Σκηνοθεσία: Μάθιου Χόουπ

Παίζουν: Τόμπι Κέμπελ, Μπράιαν Κοξ, Τόνι Κουράν, Άντι Μπιέλσκι

Διάρκεια: 98’

Μεταφρασμένος τίτλος: «Ο βετεράνος»

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία στο «διάβασμα» των κινηματογραφικών ταινιών έγκειται στο ότι πολλές φορές αποτυπώνουν κοινωνικές τάσεις, ότι λειτουργούν δηλαδή ως δίοδος εξωτερίκευσης ενός συλλογικού υποσυνείδητου, συνήθως ήδη διαμορφωμένου αλλά όχι επαρκώς εξωτερικευμένου. Εξυπακούεται πως δεν αποτελούν ιστορικό καθρέφτη ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιστορικά κειμήλια, αλλά σίγουρα η θεματολογία που εμφανίζεται και επιλέγεται ανά περιόδους δεν είναι τυχαία και έχει πολλά να μας πει. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ταινία μας, η οποία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πως οι δυτικές κοινωνίες πασχίζουν σιγά σιγά να παραδεχτούν και να ξορκίσουν στα βιαστικά τις ανάλαφρες ενοχές που βιώνουν για τις πρόσφατες αιματηρές εμφυτεύσεις δημοκρατίας. Η έννοια του «βετεράνου» αποκτά σταδιακά νέο περιεχόμενο, στην Αμερική απαγκιστρώνεται από τις μνήμες του Βιετνάμ και βρίσκει νέους εκφραστές στα πρόσωπα των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα σύνδρομα είναι πλέον υπαρκτά, ενίοτε σιγοβράζουν και πρέπει να απεικονιστούν. Οι περισσότερες όμως από αυτές τις απεικονίσεις αποδεικνύονται απελπιστικά ημιτελείς, προβλέψιμες και εν τέλει ανώδυνες στο μάτι και στο μυαλό. Μάλλον επειδή εξαρχής προσκρούουν σε μία ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη ιδεολογική αφύπνιση. Για να το θέσουμε πιο απλά, αποδεχόμαστε το ρόλο του παγκόσμιου προστάτη, θεωρούμε δεδομένη την ανωτερότητα της κοινωνίας μας, εξοργιζόμαστε όμως όταν διαπιστώνουμε «έλλειμμα δημοκρατίας» ή «εξαπάτηση» στις κατά τα λοιπά, λογικές και αναμενόμενες ενέργειές μας. Η ψηφοφορία φερ’ ειπείν που εγκρίνει μία στρατιωτική επέμβαση δεν πρέπει με τίποτα να περιλαμβάνει περιπτώσεις χρηματισμού ή άλλου ανίερου επηρεασμού. Ομοίως, επιβάλλεται να είναι εμπλουτισμένη με κάποιο ατράνταχτο τεκμήριο όπως πχ μία πινακίδα που να αναγράφει «Εδώ τα καλά όπλα μαζικής καταστροφής, σε τιμές κόστους και ετοιμοπαράδοτα». Αν ισχύουν τα παραπάνω, είμαστε μία χαρά και let’s go for it.

Ο σκηνοθέτης Μάθιου Χόουπ θα ήθελε να διαφοροποιηθεί και επιχειρεί, στα χαρτιά τουλάχιστον, την καλοδεχούμενη σύνδεση μεταξύ φαινομενικά αταίριαστων γεγονότων με σκοπό να φωτίσει την αιτιώδη συνάφεια. Το πεδίο της μάχης ήταν, είναι και θα είναι το ένα και το αυτό. Ο εμφανής πόλεμος είναι φυσική προέκταση του μόνιμου πολέμου που διεξάγεται σε πολλαπλά πεδία. Δυστυχώς οι προθέσεις απέχουν έτη φωτός από το τελικό αποτέλεσμα. Μία πλοκή πλήρως μονοδιάστατη και μία σκιαγράφηση διαδρομών μονολιθική, δίχως καμία υπόνοια φαντασίας ή πρωτοτυπίας που προκαλούν τάχιστα πλήξη. Ο τόπος ανάγνωσης και εξέτασης παραμένει μία ατελείωτη πεδιάδα, δίχως αναταράξεις ή βυθίσματα, όσο και αν το υποτιθέμενο στυλιζάρισμα προσπαθεί να εκμαιεύσει το αντίθετο. Ο εκδικητής με το αγγελικό πρόσωπο είναι στεγνός και άδειος, είναι μάλλον επιτηδευμένα μονήρης και σκοτεινός, ενώ η παρατεταμένη του στράτευση είναι άνευρη, όπως ακριβώς και η απονομή δικαιοσύνης που αναλαμβάνει. Η κεντρική περσόνα του «βετεράνου» καταδεικνύει και το δεύτερο χαμένο σκηνοθετικό στοίχημα που χαρακτηρίζει την ταινία. Το μοτίβο δηλαδή του στρατιώτη που δεν μπορεί να επιβιώσει με καμία άλλη ιδιότητα πλην αυτής του μόνιμου μαχητή, της τραγικής φιγούρας που είναι μπλεγμένη σε ένα ατέρμονο φαύλο κύκλο. Ούτε κατά διάνοια λοιπόν, καθώς ο hipster σκληρός δολοφόνος μας μοιάζει να δρα σχεδόν κατόπιν λελογισμένου μηχανιστικού σχεδίου, άξιο μέλος και φορέας μίας φαιδρής urban εξύμνησης, σαν κακογραμμένος ήρωας της Marvel. Ο επίλογος επιστρέφει αναγκαστικά σε αυτά που ειπώθηκαν στην αρχή. Μία λαχταριστή συνωμοσία είναι ευπρόσδεκτη αλλά μία εξερεύνηση των σάπιων δομών πολύ κουραστική.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑
  • CineDogs TV

  • Γιώργος Παπαδημητρίου

  • CineDogs Supporters

  • Cinedogs Opinions

    Ποια είναι η αγαπημένη σας (παραδοσιακή) χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών;
  • FB Cinedogs

  • Latest