Reviews Do the Right Thing

9 Αυγούστου 2018 |

0

Do the Right Thing

Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι

Παίζουν: Σπάικ Λι, Τζον Τουρτούρο, Ρόζι Περέζ, Ντάνι Αϊέλο, Τζανκάρλο Εσπόζιτο

Διάρκεια: 124’

Μεταφρασμένος τίτλος: «Κάνε το σωστό»

«Λοιπόν κύριοι, έτσι που το βλέπω, αν αυτή η ζέστη εξακολουθήσει, θα λιώσει τους πόλους και όλο τον κόσμο.

Και τα μέρη του πλανήτη που δεν είναι ήδη καλυμμένα με νερό, θα γεμίσουν αίμα…»

Σε αυτή τη γειτονιά του Μπρούκλιν, ο Love Daddy είναι κάτι παραπάνω από ένας ραδιοφωνικός dj. Είναι ένας άτυπος προφήτης που αναγγέλλει τα μελλούμενα. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλεί σε συσπείρωση, κηρύττει την ψυχραιμία, κάνει μία ολόκληρη κοινότητα να λικνίζεται στον ρυθμό της αφόρητης ζέστης και του διεγερτικού καλοκαιριού.

Σε αυτή τη γειτονιά του Μπρούκλιν, ο καύσωνας τρελαίνει τον κόσμο. Πειράζει το μυαλό, ανεβάζει την αδρεναλίνη, υποδαυλίζει όλα τα μίση και τα βίαια ένστικτα που πρέπει να μείνουν θαμμένα και να μην εκδηλωθούν. Ο καύσωνας αυτός απλώς θα σπρώξει το καπάκι από ένα καζάνι που βράζει εδώ και καιρόΒράζει κάθε φορά που ακούγεται το Fight the Power των Public Enemy. Βράζει κάθε φορά που η αστυνομία σπεύδει να επιβάλλει την τάξη, σπέρνοντας την αταξία και καλλιεργώντας το μίσος. Βράζει κάθε φορά που ο Μούκι μπλέκει σε έναν ανούσιο και επαναλαμβανόμενο καυγά με το αφεντικό και τους υπαλλήλους στην ιταλοαμερικανική πιτσαρία όπου δουλεύει, τη μοναδική πλέον επιχείρηση λευκών στην καρδιά ενός αφροαμερικάνικού γκέτο. Αυτή η γειτονιά του Μπρούκλιν φλέγεται εκ των έσω και το ολοκαύτωμα πλησιάζει επικίνδυνα.

Do the Right Thing

Ο Σπάικ Λι (ο οποίος υποδύεται και τον Μούκι) σκηνοθετεί στα 32 του χρόνια μια ταινία που θα μπορούσε να κοσμεί κάποιο μουσείο με την ιστορία της Νέας Υόρκης. Όχι αυτά τα μουσεία με τις φροντισμένες προθήκες και τα καλοβαλμένα εκθέματα, όμως. Ένα μουσείο του δρόμου, της αληθινής ζωής, του urban beat που μαίνεται κάτω από τη βιτρίνα. Μακριά από διδακτισμούς και ευχολόγια κι απαλλαγμένος από μία στρατευμένη οπτική, κινηματογραφεί με την αποστασιοποίηση ενός μακρινού βλέμματος, αλλά και με τη λύσσα ενός οργισμένου παιδιού του γκέτο. Και μας χαρίζει μία ταινία που ζέχνει Νέα Υόρκη, που αποπνέει ιδρωμένη ένταση, που λιώνει στο ζούμι της, σε κάθε μικρή και ανεπαίσθητη στιγμή.

Όπως στο άραγμα των ηλικιωμένων στο πεζοδρόμιο, που κουτσομπολεύουν ό,τι περάσει από μπροστά τους. Στο σπάσιμο των πυροσβεστικών κρουνών από τα παιδιά, που αναζητούν λίγη δροσιά και λίγο παιχνίδι. Στα παγάκια που απλώνει ο Μούκι στο κορμί της κοπέλας του, καθώς οι δυο τους αναζητούν μία στάλα sexual healing.  Στο ghetto blaster του Radio Raheem που περιδιαβαίνει τους φτωχικούς δρόμους, όχι ως μέσο διασκέδασης, αλλά ως σύμβολο ταυτότητας. Στις στιχομυθίες που εκτοξεύονται σαν ρίμες που πυροβολούν. Στους καυγάδες που ξεκινούν από τα πιο επουσιώδη και ασήμαντα για να καταλήξουν στα πιο ουσιώδη και σημαντικά.

Το Do the Right Thing, παγιδευμένο στην δίνη ενός ασφυκτικού καύσωνα, τρεμοπαίζει στο βάθος του ορίζοντα και μετατρέπει μία αθέατη γειτονιά από τελευταία τρύπα του ζουρνά σε κέντρο του κόσμου. Ψηλαφεί το πώς και το γιατί του ρατσισμού και ταυτόχρονα, κραυγάζει για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα και ειρηνική συνύπαρξη. Δεν χαϊδεύει κανένα αυτί, ούτε καν τα αφροαμερικάνικα που πρέπει κι αυτά με τη σειρά τους να μάθουν να ακούν. Και πιστοποιεί πως, ορισμένες φορές, η απλότητα κρύβει εντός της απίστευτα περίπλοκες δυσκολίες. Διότι η αφελής προτροπή του να «κάνεις το σωστό» ακούγεται τρομακτικά δύσκολη υπόθεση όταν όλα γύρω σου δείχνουν να πηγαίνουν λάθος.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑