Σκηνοθεσία: Τζόελ και Ήθαν Κόεν
Παίζουν: Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνι, Άλντεν Ερενράιχ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τίλντα Σουίντον
Διάρκεια: 105′
Το Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50 ήταν μία βιομηχανία ονείρων, γελαστών προσώπων και λουστραρισμένων ελπίδων. Ήταν ένα ξόρκι για την κατήφεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του οικονομικού Κραχ που είχε προηγηθεί. Ήταν μία επιβεβαίωση λαμπρότητας, αισιοδοξίας και νίκης. Ήταν μία πανέμορφη, καλαίσθητη, διασκεδαστική και γουστόζικη βιτρίνα, η οποία, όπως κάθε βιτρίνα, απαιτεί ένα αθέατο, επίπονο και απαιτητικό στήσιμο. Κάποιοι άνθρωποι ήταν υπεύθυνοι για αυτό το στήσιμο, αποτελώντας σε ισότιμο, αν όχι και υπέρτερο, βαθμό την καρδιά και την ψυχή του Χόλιγουντ εκείνης της εποχής, μαζί με σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους και ηθοποιούς.
Ο Έντι Μάνιξ, το δεξί χέρι του προέδρου της MGM Λούις Μέγιερ, ήταν ένας από αυτούς. Ήταν ένας διορθωτής προβλημάτων, ένας καθαριστής των λεκέδων που έπρεπε πάση θυσία να μείνουν εκτός της κοινής θέας. Οι φοβεροί και τρομεροί αδερφοί Κοέν πατούν στην αληθινή περσόνα του Μάνιξ, κατασκευάζουν επί της ουσίας ένα πλαστό χαρακτήρα και μέσω αυτου, υφαίνουν ένα ρομαντικό κι αγαπησιάρικο φόρο τιμής στο φως και στο σκοτάδι μιας περιόδου πολυεπίπεδης κι σαγηνευτικής στα όλα της. Μιας περίοδου κατά την οποία το αμερικάνικο σινεμά δεν ήταν ούτε ακριβώς θέαμα ούτε ακριβώς τέχνη. Ήταν ένα ζήτημα πολύ πολύ σοβαρό, το οποίο όμως ποτέ δεν έχανε την παιγνιώδη χροιά του. Μία χοάνη χρυσόσκονης και βάλτου, επαγγελματισμού και συναισθήματος, χρηστικότητας και ρέμβης.
Το Hail, Caesar! δεν σκοτεινιάζει εμφατικά σε κανένα σημείο κι ίσως να αφήνεται και κάπως υπερβολικά στο σχεδόν αυτοφυές και εγγενές του χιούμορ. Το συστατικό που σίγουρα δεν του λείπει πάντως είναι η διαστρωματική του λεπτή και συγχρόνως πιπεράτη ειρωνεία, αυτό το τόσο γνώριμο και αγαπημένο μειδίαμα που φροντίζουν να αφήνουν οι Κοέν σε κάθε τους ταινία. Θα παρακολουθήσουμε ένα 24ωρο της καθημερινότητας του Έντι Μάνιξ, σε μορφή ομόκεντρων κύκλων, που αναπαριστούν παρόμοια αλλά ανισομεγέθη προβλήματα. Μία ολόκληρη μέρα γεμάτη από συγκάλυψη σκανδάλων, πρόληψη προβλημάτων, φτιαχτές ειδήσεις, συγκρούσεις και ατελείωτα γυρίσματα.
Εξυπακούεται πως σε αυτή την ξέφρενη διαδρομή, οι Κοέν δεν αφήνουν τίποτα ανέγγιχτο και όρθιο. Ο Μακαρθισμός και η λογοκρισία (που θίγονται ολίγον στα πεταχτά, είναι η αλήθεια), η υποτιθέμενη ριζοσπαστικοποίηση του Χόλιγουντ, η ξεκαρδιστικά πομπώδης θεματολογία και το ιλαρό ύφος πολλών κατά παραγγελία πανάκριβων παραγωγών της εποχής, οι εφήμεροι σταρ, όλο το ψαχνό μιας εποχής γκλαμουριάς και δυσωδίας περνά από τα ιδιοφυή χέρια των Κοέν και μας σερβίρεται σε συσκευασία δώρου. Διότι αυτό ακριβώς είναι η νέα ταινία των Κοέν. Ένα ανταποδοτικό δώρο για το σινεμά μιας αλλοτινής εποχής, αλλά και για το σινεμά γενικότερα, ως μηχανή παραγωγής πανέμορφων ψεμάτων, ως μία συλλογική ψευδαίσθηση που αποκτά χειροπιαστή υπόσταση.
Οι Κοέν ειρωνεύονται αυτή την εποχή και την αποθέωνουν την ίδια στιγμή. Τη χλευάζουν και τη σέβονται απεριόριστα. (Είναι πραγματικά εξαιρετικό το πώς τα πλάνα παρωδίας παλαιών ταινιών εναλλάσσονται με υπέροχα χορευτικά νούμερα που αποδίδουν τα του Καίσαρος των Καίσαρι σε παλιές ταινίες που διατηρούν ακόμη τη λάμψη τους.) Aποτυπώνουν το σκοτάδι μιας βιτρίνας, φτιάχνοντας μία ακόμη πιο φωτεινή βιτρίνα. Και προσδίδουν στην τέχνη που υπηρετούν, έστω και χαριτολογώντας, μία μεταφυσική καλοσύνη και μία ελέω θεού αποστολή. Κι αν μέσα σε όλα αυτά γίνονται ολίγον πιο τρυφηλοί και χαδιάρηδες, δεν μπορούμε παρά να τους αγαπήσουμε για πολλοστή φορά.