Reviews Groundhog Day

2 Φεβρουαρίου 2021 |

0

Groundhog Day

Σκηνοθεσία: Χάρολντ Ράμις

Παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Άντι ΜακΝτάουελ

Διάρκεια: 102′

Τα παραδοσιακά έθιμα, ως γνωστόν, δεν βγάζουν πάντοτε ιδιαίτερο νόημα. Κάποιες φορές μάλιστα, δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Όπως αυτό το θεοπάλαβο και απολαυστικό έθιμο που έλκει την καταγωγή του από Γερμανούς μετανάστες στις ΗΠΑ, βαστά από το 1886 και λαμβάνει χώρα τη 2η ημέρα του Φλεβάρη, στην πόλη Πανξατόνι (Punxsutawney) της Πενσιλβάνια. Κάθε χρόνο λοιπόν, στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν στη μικρή αυτή πόλη για να παρακολουθήσουν τον ετήσιο μετεωρολογικό χρησμό. Ένα μικρό ζωάκι που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των σκίουρων και φέρει την ονομασία μαρμότα προβλέπει αν ο χειμώνας θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμη ή αν η άνοιξη θα καταφθάσει νωρίς.

Groundhog Day 4

Πιο συγκεκριμένα, η περιπτωσιολογία περιλαμβάνει τις εξής δύο εκδοχές: α) Αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά της και αποτύχει να δει τη σκιά της εξαιτίας του νεφελώδους καιρού, ο χειμώνας σύντομα θα τερματισθεί και β) Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και μπει αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για το ποσοστό επιτυχίας του συμπαθούς ζωακίου, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, οι επιτυχημένες προβλέψεις της μαρμότας δεν ξεπερνούν το 40%. Εντάξει, θα μπορούσε να είναι και χειρότερα…

Groundhog Day 3

Σε αυτό λοιπόν το μοναδικό στο είδος του έθιμο, εγκλωβίζεται και ο Μπιλ Μάρεϊ, στην απολαυστική ταινία του Χάρολντ Ράμις, ο οποίος αξιοποιεί στο έπακρο μία φανταστική κωμική σεναριακή ιδέα και μετατρέπει μία «ταινία για όλη την οικογένεια» σε μία πανέξυπνη κινηματογραφική δίνη για τον χρόνο, τον έρωτα, την ενηλικίωση και τους συμβιβασμούς. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πλέόν βασικά: εν αρχή ην ο χρόνος. Ο χρόνος που είναι κάτι πολύ βαθύτερο από μία μονάδα μέτρησης, από μια μέθοδο αρχειοθέτησης της ιστορικής εξέλιξης ή ακόμη κι από μία τέταρτη διάσταση, όπως υποστήριζε ο Αϊνστάιν. Ο χρόνος ως έννοια κατ’ εξοχήν βιωματική, άρα και αντιληπτή από τον άνθρωπο, αλλά κι εξ ορισμού ακατανόητη και ασύλληπτη για το ανθρώπινο μυαλό. Ο χρόνος κινείται σε πλαίσια που ξεπερνούν την τριπλέτα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, ως μία ροή που περιλαμβάνει τα πάντα, από την απροσδιόριστη απαρχή τους ως το άγνωστο τέλος τους. Ως μία χοάνη στην οποία συνυπάρχουν το πριν, το τώρα και το μετά σε ένα σύμπαν χωρίς διαστάσεις και κατευθύνσεις.

Groundhog Day

Ο χρόνος από την εποχή της καθιέρωσης του χριστιανισμού και έπειτα έλαβε μονοκόμματα γραμμική πορεία. Υπάρχει μόνο ως υπενθύμιση της προ-χρόνου παραδείσιας εποχής της Εδέμ και ως οδός για την έλευση της μετά-χρόνου αιώνιας βασιλείας του Θεού, σε ένα ασφυκτικά περιορισμένο πλαίσιο. Αντιθέτως, στην προχριστιανική αρχαιότητα, καθώς και στις θρησκείες της Άπω Ανατολής, ο χρόνος μοιάζει περισσότερο κυκλικός. Μία υπενθύμιση της ατέρμονης διαδοχής των εποχών και της αιώνιας αντικατάστασης της παλαιάς γενιάς με την καινούργια. Η βαθιά πεποίθηση πως κάθε χρονικό σημείο δεν είναι ακριβώς σημείο σε μία πορεία προς τα εμπρός, αλλά μια διασταύρωση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Η αντίληψη πως καθετί που ζούμε είναι μία επανάληψη, η οποία όμως είναι βουτηγμένη στη διαφορετικότητα. Ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα, αλλά δεν είναι ποτέ ο ίδιος ακριβώς ήλιος.

Groundhog Day 2

Περίπου αυτά τα χαρακτηριστικά έχει κι ο εγκλωβισμός του Μπιλ Μάρεϊ στη 2α Φεβρουαρίου και το έθιμο της μαρμότας. Ζει και ξαναζεί την ίδια μέρα, η οποία όμως ποτέ δεν θα είναι ακριβώς η ίδια. Αφότου αυτοκτονήσει μπόλικες φορές και καταραστεί τον εαυτό του ακόμη περισσότερες για το μαρτύριο στο οποίο βρέθηκε μπλεγμένος, θα κατανοήσει πως ο βασικότερος αντίπαλός του δεν είναι ο χρόνος, αλλά ο ίδιος του ο εαυτός. Θα εξελιχθεί, θα μπολιάσει τον κυνισμό του με ευαισθησία, θα βρει νέους και ολοένα πιο ουσιαστικούς τρόπους για να κατακτά την καρδιά της Άντι ΜακΝτάουελ. Πανέξυπνα  gags, καταπληκτικοί διάλογοι, μία βαθιά αίσθηση του παραλόγου, ένα ντελιριακό tour de force από τον Μπιλ, ένας ρομαντισμός που δεν θα γίνει ποτέ γλυκανάλατος γιατί είναι αυθεντικά γλυκός. Και ίσως η μόνη φορά που το μότο «μια μέρα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή» βρίσκει τόσο πειστική εφαρμογή.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑