Before the Devil Knows You’re Dead

Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λιούμετ

Παίζουν: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ίθαν Χοκ, Άλμπερτ Φίνεϊ, Μαρίζα Τομέι

 

«Ο κόσμος είναι διαβολικός, Τσάρλι»

«Είθε να πας στον παράδεισο μισή ώρα πριν καταλάβει ο διάβολος ότι πέθανες». Η ρήση αυτή συνοδεύει συχνά το τσούγκρισμα των ποτηριών από τους Ιρλανδούς πότες. Κάτι θα ξέρουν για να το λένε. Πραγματικά, θα πρέπει να πιάσουμε τον διάβολο αφηρημένο για να τη σκαπουλάρουμε χωρίς να μας πάρει χαμπάρι. Θέλει μεγάλη τύχη λοιπόν, διότι ο διάβολος, σε αντίθεση με το θεό, δεν κατοικεί σε τόπους μακρινούς και αόριστους. Μένει δίπλα και μαζί μας, εδώ στη Γη. Αυτός τελικά είναι πανταχού παρών για να σκοτεινιάζει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ο μεγάλος μάστορας του αμερικάνικου σινεμά, Σίντνεϊ Λιούμετ, στην τελευταία του ταινία πριν αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο (τέσσερα χρόνια αργότερα), κρατά μονάχα την ουσία. Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι υπό το βάρος των συνθηκών και των καταστάσεων να πέσουν πολύ χαμηλά. Πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με οτιδήποτε θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν. Με μικρά, σταθερά και γεμάτα αυτοπεποίθηση βήματα μας οδηγεί στο ζουμί της ιστορίας του. Στον απόλυτο ηθικό ξεπεσμό των ηρώων του. Ο καθένας του κουβαλά ένα προσωπικό σταυρό σε μία διαδρομή που μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Ο διάβολος τους περιμένει όλους στη γωνία και θα βγει νικητής σε όλες τις μάχες.

Δύο αδέρφια ολότελα διαφορετικά μεταξύ τους αλλά μπλεγμένα στον ίδιο καταραμένο ιστό, έξοχα ερμηνευμένα από τους δύο πρωταγωνιστές. Κι αν από τον σεσημασμένα ταλαντούχο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν το περιμένει κανείς, ένα έξτραcredit πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί στον Ίθαν Χοκ. Τρεμάμενος, δειλός, ανασφαλής, πανικόβλητος, αμήχανος και αδέξιος στα πάντα του. Από τα λόγια ως το περπάτημα και τους σπασμούς στο πρόσωπο. Ο Χόφμαν από την άλλη, τσακισμένος ψυχικά, προσπαθώντας μια ζωή να υπερβάλει εαυτόν και να ξεφύγει από την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Θα συνεχίσει να ρισκάρει μέχρι να καταστραφεί, μέχρι να εξωθηθεί στα άκρα.

Στο τέλος, τα πράγματα είναι απλά και σχετικά ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει σωτηρία ούτε συγχώρεση. Δεν υπάρχει χώρος και ευκαιρίες ούτε για μετάνοιες ούτε για νέες αρχές. Ο Λιούμετ έχει κατανοήσει σε βάθος το τι συμβαίνει και το μοιράζεται μαζί μας χωρίς στολίδια και φιοριτούρες. Θα σκοτώσει την ψυχή των ηρώων του ξανά και ξανά, ώστε να μην χωρά καμία αμφιβολία. Ακόμη καιαν ζήσουν, θα είναι για πάντα νεκροί.

 
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑
  • CineDogs TV

  • Γιώργος Παπαδημητρίου

  • CineDogs Supporters

  • Cinedogs Opinions

    Βγήκαν, λοιπόν, στις αίθουσες, οι «Νεκροί» του Τζιμ Τζάρμους. Ευκαιρία να μάθουμε την άποψή σας! Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία μυθοπλασίας του πρίγκιπα του coolness;
  • FB Cinedogs

  • Latest