Happy Together

Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι

Παίζουν: Λέσλι Τσενγκ, Τόνι Λιουνγκ Τσίου Γουάι, Τσεν Τσανγκ, Γκρέγκορι Ντέιτον

Διάρκεια: 96′

Μεταφρασμένος τίτλος: “Ευτυχισμένοι μαζί”

Imagine me and you, I do

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. Σε μια εσοχή του χρόνου, σε ένα καταφύγιο που προστατεύει (;) από την αυτοκαταστροφή. Μία Γη της Επαγγελίας και ταυτόχρονα ένας τόπος εξορίας και φυγής. Δυο ερωτευμένοι άνδρες που ψηλαφούν το ανέφικτο και απλώνουν την καρδιά τους σε ένα κενό αέρος. Όταν παρατηρεί κανείς τη σκόνη του έρωτα να απλώνεται στον χώρο, δεν αντιλαμβάνεται ποτέ αν κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ο έρωτας δεν έχει αφετηρία ή προορισμό. Είναι, απλώς ένας κυκλώνας που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του.

Το 1997, λοιπόν, μία χρονιά σημαδιακή για τον Χονγκ Κονγκ, καθώς προσαρτάται με ειδικό καθεστώς αυτονομίας στην Κίνα, τερματίζοντας τη βρετανική κυριαρχία 156 ετών, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι παίρνει των ομματιών του, παίρνει και τον καλλιτεχνικό συνοδοιπόρο του, τον υπέροχο διευθυντή φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ, και φεύγει για την άλλη άκρη του κόσμου. Κουβαλώντας, παράλληλα, στις αποσκευές του και το Βραβείο Σκηνοθεσίας από το Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς.

I just think about you day and night

Ο τίτλος της ταινίας αφήνει ένα συνταρακτικό υπαινιγμό ελπίδας, που λαχταρά, αλλά δεν μπορεί να καταστεί πραγματικότητα. Μία υπόσχεση που αναιρείται ακατάπαυστα, για διατυπωθεί εκ νέου, με λυτρωτικό πάταγο. Ο έρωτας κατοικεί σε ένα δικό του σύμπαν, με διαστάσεις αγεωγράφητες και νόμους κίνησης που διαστέλλουν την αναμονή και συστέλλουν την ικανότητα να στρέψει κανείς το βλέμμα της καρδιάς του οπουδήποτε αλλού. Το Happy Together είναι ένα συνεχές ταξίδι μετακίνησης προς το απρόσμενο, το οποίο επιτείνεται και συσκοτίζεται από τη γεωγραφική αίσθηση του αγνώστου που προσφέρει η ξενιτιά και η ευθραυστότητα της κάθε επόμενης στιγμής. Ο χώρος στις ταινίες του Καρ Γουάι, κουβαλά μια ιερή αποστολή, είναι το ραβδί που μεταμορφώνει τη φόρμα σε περιεχόμενο.

It’s only right to think about the girl you love

Το Μπουένος Άιρες με τα βρώμικα καταγώγια, τα απειλητικά στενά, τις καθημαγμένες φτωχογειτονιές. Τη σχεδόν έμφυτη πνιγηρότητα που δένει απόλυτα με την υγρή φωτογραφία του Ντόιλ, που μοιάζει με πίνακας που λιώνει σε real time μπροστά στα μάτια μας. Σε μόνιμη αντιπαραβολή, το στενό και ανήλιαγο δωμάτιο, καβούκι των δύο ομοφυλόφιλων εραστών, σε ωχρές και κυανές αποχρώσεις. Προστατευτική φωλιά και κελί εγκλεισμού την ίδια στιγμή. Σε επίπεδο συμβολικό, η απόδραση και το εξαγνιστικό σύνορο των καταρρακτών, η φαντασιακή υπόσχεση του επί Γης παραδείσου. Εκεί όπου όλα τερματίζονται, μηδενίζονται και επανεκκινούν, εκεί όπου η ορμητική ροή βάζει σιγαστήρα στα πάντα. Σε μία οπτική θεμελιωμένη στην ασιατική παράδοση και κοσμοθεωρία, που έχει ρίζες πιο βαθιές και από τον ίδιο τον κόσμο ή τη σύλληψη του θεού, ο χρόνος του Καρ Γουάι δεν καταλήγει κάπου. Δεν έχει σημεία στίξης και ανεφοδιασμού για τη συνέχεια. Είναι, αντιθέτως, μία αέναη κίνηση, μία σπείρα που δεν ξέρουμε αν γυρνά στην πηγή της ή αν τείνει στο άπειρο.

And hold her tight, so happy together

Νιώθουμε σχεδόν στο δέρμα μας το πάθος που ταλανίζει την ψυχή και θρέφει τη σάρκα. Βιώνουμε τις δυσκολίες, μας βαραίνει η λάγνα κόπωση των σωμάτων, το υπέροχο άχθος του έρωτα, η μυσταγωγία των καθημερινών συνηθειών, βαφόμαστε με την τρεμάμενη παλέτα των χρωμάτων, που μοιάζουν με συρραφή έργων του Γκωγκέν και του Χόκνεϊ. Το ομώνυμο τραγούδι των Τurtles (1967), μας εντυπώνεται με εμμονή, ως διαρκής υπενθύμιση της κινητήριας δύναμης και του  ονείρου, με λειτουργία παραπλήσια με αυτή του California Dreamin’, στο Chunking Express (1994). Η voice off αφήγηση, τα μουσικά μοτίβο των τραγουδιών του Φρανκ Ζάππα και των τανγκό μελωδιών του Άστορ Πιατσόλα δίνουν τον ρυθμό σε κινήσεις και βλέμματα που χορεύουν στα 9/8. Σε αυτή την ευφυή ασύμμετρη αναλογία, που επιτρέπει τόσο το φρενήρες όσο και το μεθοδικά αργό. Όπως ακριβώς το φιλί δυο ερωτευμένων. Ιλιγγιώδες και ληθαργικό.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑