Ο Κρίστοφερ Νόλαν συντρίβει αληθινό ναζιστικό αεροπλάνο στα γυρίσματα του “Dunkirk”;

H Επιχείρηση Dynamo, η οποία έμεινε γνωστή (σε ένα πιο ηρωικό τόνο) και ως Το θαύμα της Δουνκέρκης, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 Μαΐου και 4 Ιουνίου 1940 και είχε ως (εν τέλει επιτυχημένο) στόχο τη διάσωση περίπου 350.000 στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων (Άγγλων, Γάλλων και Βέλγων), που είχαν περικυκλωθεί από τα ναζιστικά στρατεύματα στα παράλια της μικρής αυτής κωμόπολης του γαλλικού βορρά.

Το Dunkirk του Κρίστοφερ Νόλαν, του οποίου η επίσημη πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουλίου 2017, έχει στον θεματικό της πυρήνα τη συγκεκριμένη κολοσσιαία στρατιωτική επιχείρηση και διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ, με προεξάρχοντα τον Τομ Χάρντι. Στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν ο Κένεθ Μπράνα, ο (προσφάτως βραβευμένος με Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Bridge of Spies του Στίβεν Σπίλμπεργκ) Μαρκ Ράιλανς και ο Κίλιαν Μέρφι.

Dunkirk 2

Παράλληλα, ο Νόλαν θα έχει στο πλευρό του δύο ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε και στο τελευταίο του πόνημα, το μεγαλεπήβολο Interstellar. Tον Γερμανό συνθέτη Χανς Τσίμερ, που θα αναλάβει εκ νέου το μουσικό score και τον εξαίρετο Ολλάνδο-Σουηδό διευθυντή φωτογραφίας Χόιτε φαν Χόιτεμα. Τα γυρίσματα έχουν, προφανώς, ήδη ξεκινήσει και πέρα από τη Δουνκέρκη, θα πραγματοποιηθούν στην Ολλανδία, την Αγγλία και το Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Μάλιστα, για τις παραλιακές σκηνές μάχης χρειάστηκαν περισσότεροι από 300 κομπάρσοι, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και αμέτρητα χάρτινα ομοιώματα, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αληθοφάνεια χωρίς τη χρήση ειδικών εφέ.

Dunkirk 3

Ο Νόλαν, όπως έχουμε εδώ και καιρό αντιληφθεί, δεν φείδεται μήτε χρημάτων μήτε σκηνικών και μέσων, όταν έχει κατά νου εντυπωσιακές σκηνές. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με φήμες που έχουν διαρρεύσει, η Warner Brothers (που έχει αναλάβει την παραγωγή της ταινίας) παρήγγειλε προσφάτως ένα αληθινό vintage αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα της ναζιστικής αεροπορίας Luftwaffe, έναντι του ευτελούς ποσού των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο αεροσκάφος θα ενσωματωθούν IMAX κάμερες (ο Νόλαν θα γυρίσει το Dunkirk τόσο με IMAX κάμερες όσο και σε φιλμ 65mm), με τον Νόλαν να σκοπεύει να συμπεριλάβει στις σκηνές της ταινίας και την κατάρριψή του!

Dunkirk 4

Αν τυχόν εντυπωσιαστήκατε, θα το καταλάβουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να σας θυμίσουμε ότι έχουν συμβεί πολύ πιο τρελά πράγματα στην ιστορία του σινεμά. Με κορυφαία μούρλα όλων των εποχών να ανακηρύσσεται εκτός συναγωνισμού η κινηματογράφηση, άνευ οποιοδήποτε ειδικού εφέ, του ανεβάσματος ενός ατμόπλοιου 320 τόνων σε ένα λασπώδη λόφο στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

fitzcarraldo

Δράστης ο αυθεντικά θεοπάλαβος, αλλά και εξίσου αυθεντικά ιδιοφυής, σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ, στην ταινία Fitzcarraldo (1982). Στη διάρκεια των γυρισμάτων, καταστράφηκαν 3 πανομοιότυπα ατμόπλοια που είχαν αγοραστεί για τις ανάγκες της ταινίας και τραυματίστηκαν σοβαρά ισάριθμοι άνθρωποι στη σκηνή όπου το ατμόπλοιο τσακίζεται στα βράχια. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της φυλής των ιθαγενών κομπάρσων είχε προσφερθεί ολόψυχα να σκοτώσει τον (ακόμη πιο θεοπάλαβο) πρωταγωνιστή Κλάους Κίνσκι για λογαριασμό του Χέρτσογκ. Ο Χέρτσογκ αρνήθηκε ευγενικά, απαντώντας ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιες σκηνές που πρέπει να γυρίσουμε»…




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑