News 75th Golden Globe Awards

8 Ιανουαρίου 2018 |

0

75th Golden Globe Awards

Χρυσές Σφαίρες ή αλλιώς επίσημη έναρξη του κύριου μέρους μιας αγαπημένης κινηματογραφικής περιόδου: αυτής των βραβείων. Επίκαιρα αστειάκια από τον παρουσιαστή Σεθ Μέγιερς, «αγωνιστικά» μηνύματα από τους σταρ, υπερπολυτελή φορέματα και κάπου στο βάθος διαγωνιζόμενες ταινίες συνθέτουν το παζλ της φετινής τελετής του θεσμού, που έκλεισε τα 75 του χρόνια. Παρά την ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο που διανύει το Χόλιγουντ, με τον σεξισμό και την κουλτούρα του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης να έχουν έλθει στην επιφάνεια, θα έλεγε κανείς πως η stand up παράσταση του παρουσιαστή δεν υπήρξε ιδιαίτερα δηκτική. Φυσικά οι αναφορές σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα δεν έλειψαν, καθώς επίσης και τα σχόλια περί Ντόναλτ Τραμπ. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι πεθυμήσαμε τον απίθανο Βρετανό που ακούει στο όνομα Ρίκι Ζερβέ και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Η φετινή τελετή πάντως, ως μέρος ενός θεσμού που διοργανώνει περισσότερο πάρτι παρά απονομές βραβείων, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων (της απαιτούμενης χλιδής). Η Όπρα Γούινφρι τιμήθηκε για τη συνολική της προσφορά στη βιομηχανία του θεάματος και τα είπε ως συνήθως «σταράτα», μερικοί σταρ συνοδεύτηκαν από ακτιβίστριες διάφορων φορέων και ως συνήθως όλα υπήρξαν υπέρλαμπρα και επιφανειακά.

Στο δια ταύτα λοιπόν, αν υποτεθεί ότι το δια ταύτα όλων αυτών είναι ο κινηματογράφος και οι ταινίες που ξεχώρισαν στην εφετινή χρονιά, οι Χρυσές Σφαίρες, πιθανόν σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν το χαρακτηρισμό «προάγγελος των Όσκαρ» και να αποκτήσουν -ανεπιτυχώς- πραγματικό χαρακτήρα, προέβησαν σε μια σειρά εκπλήξεων. Από ο, τι φαίνεται έκριναν ότι το Get Out! δεν υπήρξε τόσο καλή Κωμωδία ή Μιούζικαλ, δίνοντας το σχετικό βραβείο στο Lady Bird της Γκρέτα Γκέρουιγκ. Επίσης, τίμησαν τον Μάρτιν ΜακΝτόνα και την ταινία του Three Billboards Outside Ebbing, Missouri με το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία του Δράματος, δίνοντας της μια νέα ώθηση στη μακρά κούρσα των βραβείων. Κατά τα άλλα, ο Γκιγίερμο Nτελ Τόρο βραβεύθηκε για τη σκηνοθεσία του Shape of the Water, επιβεβαιώνοντας ότι η γενιά Μεξικανών σκηνοθετών στην οποία ανήκει, μαζί με Ινιαρίτου και Κουαρόν, είναι από τα ισχυρότερα χαρτιά της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ως προς τις ερμηνείες, ο Γκάρι Όλντμαν (που ήταν υποψήφιος για πρώτη μόλις φορά!) απέσπασε το βραβείο καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου σε Δράμα για την ερμηνεία του ως Γουίνστον Τσόρτσιλ στο Darkest Hour του Τζο Ράιτ, θυμίζοντας σε όλους πως όσο σπουδαίος και να είναι ένας ηθοποιός πρέπει να παίξει σε κάποια βιογραφία για να δει ένα βραβείο στη συλλογή του. To βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου σε Δράμα απονεμήθηκε στη Φράνσες Μακ Ντόρμαντ -πρώτη βράβευση σε έξι υποψηφιότητες- για την ερμηνεία της στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, που ήταν ο συνολικός νικητής με τέσσερα βραβεία και συνάμα η μεγαλύτερη έκπληξη.

Στην άλλη μεγάλη κατηγορία της βραδιάς, τη λεγόμενη Κωμωδία ή Μιούζικαλ, κυριάρχησαν πιο προβλέψιμες επιλογές. Η Σίρσα Ρόναν δείχνει έτοιμη να σαρώσει όλα τα βραβεία για την ερμηνεία της στο Lady Bird και ξεκίνησε ήδη δυναμικά με τη Χρυσή Σφαίρα Α’ γυναικείου ρόλου. Ο Τζέιμς Φράνκο από την άλλη απέσπασε τη δεύτερη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του για το σπαρταριστό The Disaster Artist, επικρατώντας του Ντάνιελ Καλούγια και αφήνοντας το Get Out! χωρίς βραβείο.

Ως προς του Β’ ρόλους, αναμενόμενη ήταν η βράβευση της Άλισον Τζάνεϊ για το I, Tonya, ενώ όχι και τόσο αυτή του Σαμ Ρόκγουελ για την ταινία του ΜακΝτόνα. Στην κατηγορία καλύτερου animation το πανέμορφο Coco επικράτησε του Loving Vincent, αποδεικνύοντας ότι η Pixar είναι εν πολλοίς ανίκητη, ενώ καλύτερης ξενόγλωσση ταινία αναδείχτηκε το In The Fade του Φατίχ Ακίν, το οποίο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς.

Στα τηλεοπτικά, απόλυτος θρίαμβος για το Big Little Lies του Ντέιβιντ Ι. Κέλι, σε σκηνοθεσία Ζαν–Μαρκ Βαλέ, το οποίο απέσπασε τέσσερα βραβεία στην κατηγορία των μίνι σειρών (Καλύτερη μίνι σειρά, Α’ γυναικείου ρόλου για τη Νικόλ Κιντμαν, Β’ Γυναικείου ρόλου για τη Λόρα Ντερν και Β’ Ανδρικού ρόλου για τον Αλεξάντερ Σκαρσγκάρντ), αφήνοντας μόνο το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ για την ερμηνεία του στο Fargo. Στην κατηγορία της Δραματικής σειράς διακρίθηκε το The Handmaid’s Tale με δύο βραβεία (καλύτερη Δραματική σειρά και Α’ Γυναικείου ρόλου για την Elizabeth Moss) και στην κατηγορία Κωμικής σειράς το The Marvelous Mrs. Maisel (Βραβείο καλύτερης Κωμικής σειράς και Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Ρέιτσελ Μπρόσναχαν).

Αυτά λοιπόν για φέτος από τις χρυσές σφαίρες. Ακολουθεί ένα top-3 με highlights από την τελετή και η αναλυτική λίστα των βραβευθέντων.

1.Η Νάταλι Πόρτμαν παρουσιάζει τους «αποκλειστικά άνδρες» υποψήφιους για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, στην μάλλον πιο αιχμηρή στιγμή της βραδιάς

2.Η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ.

3.Ο γλυκύτατος Φατίχ Ακίν συνοδευόμενος από την απίθανα κομψή Νταϊάν Κρούγκερ, που ξεχώρισε στιλιστικά σε μια βραδιά που η συντριπτική πλειονότητα των σταρ φόρεσε μαύρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νοσηρά της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που ήρθαν προσφάτως στην επιφάνεια.

Χωρίς βραβείο έμειναν τα εξής: The Post (6 υποψηφιότητες), Dunkirk (3 υποψηφιότητες), Call Me by Your Name (3 υποψηφιότητες), Get Out! (2 υποψηφιότητες) και Phantom Thread (2 υποψηφιότητες).

Αναλυτικά τα βραβεία:

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΡΑΜΑ Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Lady Bird

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Coco

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ Gary Oldman, Darkest Hour

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ James Franco, The Disaster Artist

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Saoirse Ronan, Lady Bird

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ Allison Janney, I, Tonya

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Guillermo del Toro, The Shape of Water

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΚΟΡ The Shape of Water

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ In the Fade

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙ The Greatest Showman – ‘This Is Me’

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ The Handmaid’s Tale

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ The Marvelous Mrs. Maisel

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Aziz Ansari – Master of None

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Sterling K. Brown, This is Us

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ewan McGregor – Fargo

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Nicole Kidman – Big Little Lies

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Alexander Skarsgard – Big Little Lies

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Laura Dern – Big Little Lies

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ Big Little Lies

 




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑