News Τα 13 προσωπεία της Κέιτ Μπλάνσετ στο “Manifesto”

7 Δεκεμβρίου 2016 |

0

Τα 13 προσωπεία της Κέιτ Μπλάνσετ στο “Manifesto”

Το 2015 υπήρξε μία τρομερά αποδοτική σεζόν για την απαστράπτουσα Κέιτ Μπλάνσετ, καθώς η 47χρονη Αυστραλή σταρ συμμετείχε σε πέντε κινηματογραφικά πρότζεκτ που έκαναν την εμφάνισή τους τη συγκεκριμένη χρονιά: α) το Knight of Cups του άοκνου μεταφυσικού του σινεμά Τέρενς Μάλικ, το οποίο δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τις ελληνικές αίθουσες, β) το Truth, όπου υποδύθηκε την αληθινή περσόνα της Mary Mapes, στο πλευρό του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, γ) το εξαιρετικό Carol, που της χάρισε μία ακόμη οσκαρική υποψηφιότητα (την έβδομη της λαμπρής της καριέρας), δ) το Cinderella του Κένεθ Μπράνα, στο οποίο ενσαρκώνει την κακιά μητριά της Σταχτοπούτας και φυσικά κλέβει την παράσταση και τέλος ε) το πειραματικό Manifesto του Γερμανού καλλιτέχνη Julian Rosefeldt.

manifesto-1

Το Manifesto φιλοξενήθηκε αρχικά στο Australian Centre for the Moving Image από τις 9 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 14 Μαρτίου 2016 ως installation, για να πάρει τη σκυτάλη το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Βερολίνου. Η Μπλάνσετ ενσαρκώνει στο Manifesto 13 διαφορετικούς χαρακτήρες -μεταξύ των οποίων αυτοί του δασκάλου, του εργάτη, του μαριονετίστα, της χήρα, του επιστήμονα, του  χορογράφου, του άστεγου- μέσα από τους οποίους αποκτούν υπόσταση 12 καλλιτεχνικά μανιφέστο που έχουν σημαδέψει τον κόσμο της Τέχνης -και όχι μόνο.

manifesto-2

Το αρχικό πρότζεκτ ξεκίνησε ως ένα συνοδευτικό κολάζ από εικόνες για περίπου 60 (!) μανιφέστο, από το Κομουνιστικό Μανιφέστο (1848) των Μαρξ και Έγκελς και το Μανιφέστο του Φουτουρισμού (1909) από τον Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι, μέχρι το Dogma ’95 του Λαρς Φον Τρίερ και το Golden Rules of Filmmaking (2004) του Τζιμ Τζάρμους. Ο Rosefeldt είχε εξαρχής κατά νου την Κέιτ Μπλάνσετ για το τελικό στάδιο του πρότζεκτ, έχοντας ξετρελαθεί από τη μεταμόρφωσή της σε Μπομπ Ντίλαν στο I’m not There (2007) του Τοντ Χέινς.

manifesto-3

Οι δυο τους συναντήθηκαν εν τέλει στο Βερολίνο πριν λίγα χρόνια, η Μπλάνσετ αποδέχτηκε την πρόκληση και τα γυρίσματα ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 στη γερμανική πρωτεύουσα, έχοντας διαρκέσει μόλις 12 μέρες! Ο Rosefeldt κατέληξε σε 12 μανιφέστο εν τέλει, μεταξύ των οποίων αυτά του Ντανταϊσμού, του Σιτουασιονισμού, καθώς και τα δύο κινηματογραφικής προέλευσης των Τζάρμους και Φον Τρίερ, στα οποία αναφερθήκαμε ήδη.

manifesto-4

Η επίσημη κινηματογραφική πρεμιέρα του Manifesto θα πραγματοποιηθεί στο επερχόμενο Φεστιβάλ του Σάντανς (πού αλλού;), τον προσεχή Ιανουάριο. Ευελπιστούμε να το δούμε κι από τα μέρη μας! Όσο για την Κέιτ Μπλάνσετ, τα προσεχή της σχέδια είναι πραγματικά αμέτρητα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν το Weightless του Τέρενς Μάλικ, το «γυναικείο» spin-off του Ocean’s Eleven, με τίτλο Ocean’s Eight, αλλά και το biopic για τη ζωή της θρυλικής κωμικού Λούσι Μπολ!




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑