Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στην Ιζαμπέλ Υπέρ (19-21 Μαρτίου)

To 19o φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μας αποχαιρέτησε και η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δριμύτερη, και πιο συγκεκριμένα, από την Κυριακή 19 έως την Τρίτη 21 Μαρτίου πραγματοποιεί αφιέρωμα στη βαρόνη του γαλλικού σινεμά Ιζαμπέλ Υπέρ. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται απόγευμα (18.30) και βράδυ (21.00), στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1, στον χώρο του Λιμανιού.

Οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν στο συγκεκριμένο αφιέρωμα είναι οι εξής: Η τελετή του Κλοντ Σαμπρόλ (1995), το Σπίτι με θέα της Ούρσουλα Μέγιερ (2008) και η ταινία Στη χώρα των άλλων του Χονγκ Σανγκ-σου (2012). Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμά τους:

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 19/3

18:30 Η τελετή

21:00 Σπίτι με θέα

Δευτέρα 20/3

18:30 Στη χώρα των άλλων

21:00 Η τελετή

Τρίτη 21/3

18:30 Σπίτι με θέα

21:00 Στη χώρα των άλλων

 

Αναλυτικά οι ταινίες:

Η τελετή (La cérémonie, 1995)

Σκηνοθεσία: Κλοντ Σαμπρόλ

Με τους: Ιζαμπέλ Υπέρ, Σαντρίν Μπονέρ, Ζακλίν Μπισέ

Διάρκεια: 112’

Το νούμερο τρία από το βαρύ πυροβολικό της nouvell vague, ο ανατόμος και οξυδερκής Κλοντ Σαμπρόλ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το εκπληκτικό μυθιστόρημα A Judgement in Stone της Ρουθ Ρέντελ. Παράλληλα, η ταινία αντλεί χαλαρή έμπνευση από τις αληθινές περσόνες των Κριστίν και Λέα Παπέν, οι οποίες είχαν δολοφονήσει άγρια τη γυναίκα και την κόρη του εργοδότη τους (εργάζονταν ως υπηρέτριες σε μία πολυτελή οικία), σε μία ιστορία που είχε αποτελέσει την πρώτη ύλη και το θεατρικό έργο «Οι δούλες», του Ζαν Ζενέ. Τίποτα δεν είναι πιο σοκαριστικό από την απαθή έκρηξη. Και η Ιζαμπέλ μας παραδίδει ένα ακόμη tour de force.

Σπίτι με θέα (Home, 2008)

Σκηνοθεσία: Ούρσουλα Μέγιερ

Παίζουν: Ιζαμπέλ Υπέρ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Αντελαϊντ Λερού

Διάρκεια: 98΄

Μια πενταμελής οικογένεια ζει σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά, σε απόσταση αναπνοής από έναν αυτοκινητόδρομο που μοιάζει με εγκαταλελειμμένο πρότζεκτ. Ωσότου, μία μέρα και χωρίς καμία προειδοποίηση, ο αυτοκινητόδρομος τεθεί σε λειτουργία… Εξαιρετική παραβολή για τα κοινωνικά ήθη, την εισβολή του θαυμαστού καινούργιου κόσμου, τον υπέρ-προστατευτισμό, τη δυσκολία της επικοινωνίας και της συμβίωσης, της ανάγκης για φυγή, αλλά και για αναδίπλωση στα όσα πολύτιμα λατρεύουμε. Στο πλευρό της Ιζαμπέλ, ο εξαιρετικό Βέλγος ηθοποιός Ολιβιέ Γκουρμέ.

Στη χώρα των άλλων (In Another Country, 2012)

Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-σου

Παίζουν: Ιζαμπέλ Υπέρ, Τζουν Σανγκ-Γιου, Γου-Μι Γιουνγκ.

Διάρκεια: 89΄

Μια νεαρή φοιτήτρια κινηματογράφου καταφεύγει με τη μητέρα της σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Νότιας Κορέας, σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από τους δανειστές του, οι οποίοι ζητούν επίμονα να αξοφληθούν. Η νεαρή κοπέλα θα προσπαθήσει να διοχετεύσει τη βαρεμάρα της στη συγγραφή τριών σεναριών για ισάριθμες ταινίες μικρού μήκους. Πρωταγωνίστρια και τις τρεις φορές θα είναι μία γοητευτική Γαλλίδα τουρίστρια, η οποία εισβάλλει κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο στη ζωή της τοπικής κοινωνίας. Η Ιζαμπέλ Υπέρ, σε ένα τρίπτυχο ανεπαίσθητων παραλλαγών και αδιόρατων λεπτομερειών.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑