News Ο Ντενί Βιλνεβ σε συζητήσεις για το reboot του “Dune”, του Ντέιβιντ Λιντς!

22 Δεκεμβρίου 2016 |

0

Ο Ντενί Βιλνεβ σε συζητήσεις για το reboot του “Dune”, του Ντέιβιντ Λιντς!

O Καναδός σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ (Incendies, Prisoners, Enemy, Sicario) είναι on fire και τείνει να καθιερωθεί ο σύγχρονος βαρόνος του sci-fi, με ειδίκευση, μάλιστα, στα τολμηρά remakes! Ενώ λοιπόν ακόμη παίζεται στις ελληνικές αίθουσες το Arrival και μόλις πριν τρεις μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Blade Runner 2049 (στις αίθουσες στις 6 Οκτωβρίου 2017), ένα ρεπορτάζ του Variety αναφέρει μία τρομερή είδηση: ο Βιλνέβ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να αναλάβει τη σκηνοθεσία του reboot του θρυλικού Dune, του Ντέιβιντ Λιντς!

"Sicario" Photocall - The 68th Annual Cannes Film Festival

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, να αναφέρουμε ότι ο Λιντς είχε μεταφέρει το 1984 στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα (1965) επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ, με πρωταγωνιστή τον Κάιλ ΜακΛάχλαν (Μπλε βελούδο). Το Dune αποδείχτηκε μνημειώδες φιάσκο τόσο εισπρακτικά όσο και άποψη κριτικής αποδοχή, ενώ μετά την παταγώδη αποτυχία του, ο Λιντς κράτησε αποστάσεις από το όλο πρότζεκτ, δηλώνοντας πως δεν είχε κανένα καλλιτεχνικό έλεγχο επί της ταινίας, στριμωγμένος από τις πιέσεις του παραγωγού Ντίνο Ντε Λαουρέντις. Αξίζει να σημειωθεί ο Ντε Λαουρέντις είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου το 1976 και είχε αρχικά απευθυνθεί στον Ρίντλεϊ Σκοτ για τη θέση του σκηνοθέτη, ενώ το σενάριο που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Χέρμπερτ είχε καταλήξει να αναλογεί σε ταινία διάρκειας σχεδόν 3,5 ωρών!

dune-3

Ο Σκοτ αποσύρθηκε εν τέλει από το πρότζεκτ και σκηνοθέτησε το sci-fi magnum opus του Blade Runner (1982), το σίκουελ του οποίου θα σκηνοθετήσει ο Βιλνέβ! Εν τέλει, ο Ντε Λαουρέντις στράφηκε στον Λιντς, κατόπιν προτροπής της κόρης του Ραφαέλα, η οποία είχε εντυπωσιαστεί με το The Elephant Man (1980). Το πρώτo rough cut της ταινίας είχε διάρκεια 4 ώρες, ενώ η επιδίωξη του Λιντς ήταν να μειώσει το final cut κατά μία ώρα, στο τελικό στάδιο του μοντάζ.

Οι πιέσεις όμως από τον Ντε Λαουρέντις για περιορισμό της διάρκειας της ταινίας σε λίγο περισσότερο από 2 ώρες οδήγησαν σε κόψιμο υλικού, αντικατάσταση μακροσκελών σκηνών με πιο σύντομες και εισαγωγή μίας επεξηγηματικής voice over αφήγησης. Το Dune βγήκε στις αίθουσες στις 14 Δεκεμβρίου 1984 και η συνέχεια είναι όπως σας την περιγράψαμε λίγο πιο πάνω. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά…




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑