News Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σκηνοθετεί το “Αμερικάνικο ειδύλλιο” του Φίλιπ Ροθ!

26 Ιουνίου 2016 |

0

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σκηνοθετεί το “Αμερικάνικο ειδύλλιο” του Φίλιπ Ροθ!

Ήθελα να σκηνοθετήσω για χρόνια, περίμενα όμως να βρω μία ιστορία που έπρεπε οπωσδήποτε να πω.” Τάδε έφη ο αγαπημένος Σκοτσέζος ηθοποιός Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, σχολιάζοντας την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, η οποία, ομολογουμένως, θέτει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Διότι ο ΜακΓκρέγκορ έχει επωμιστεί τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Φίλιπ ΡοθΑμερικάνικο Ειδύλλιο (American Pastoral).

Philip Roth

Τα μυθιστορήματα του Φίλιπ Ροθ που έχουν ως τώρα βρει τον δρόμο για τη σκοτεινή αίθουσα είναι τα ακόλουθα: α) Το Σύνδρομο Πορτνόι (1969), σε σκηνοθεσία Έρνεστ Λίμαν, το 1972, β) Το ανθρώπινο στίγμα (2000), σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον, το 2003, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Νικόλ Κίντμαν, γ) Το ζώο που ξεψυχά (2001), σε σκηνοθεσία Ιζαμπέλ Κοϊξέ, το 2008, με κινηματογραφικό τίτλο Η ελεγεία ενός έρωτα και πρωταγωνιστές την Πενέλοπε Κρουθ και τον Μπεν Κίνγκσλεϊ και δ) Η Ταπείνωση (2009), σε σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον, το 2014, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Γκρέτα Γκέργουιγκ, ενώ στις 29 Ιουλίου θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η Αγανάκτηση (2008), σε σκηνοθεσία Τζέιμς Σέιμους και με πρωταγωνιστές τους Λόγκαν Λέρμαν και Σάρα Γκάντον.

American Pastoral 2

Όλες οι παραπάνω κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του Φίλιπ Ροθ είχαν ένα κοινό σημείο: αδυνατούσαν να γραπώσουν το μεγαλείο της χειρουργικά ανατομικής πένας του Ροθ, το βάθος μιας γραφής που πασπατεύει το μεδούλι του ανθρώπινου νου. Το –ειλικρινά συγκλονιστικό- Αμερικάνικο Ειδύλλιο εκδόθηκε το 1997 κι ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Πολύ συχνά γράφεται και λέγεται πως αποτελεί την καταγραφή της αποσάθρωσης του Αμερικάνικου Ονείρου. Η πραγματικότητα είναι πως είναι κάτι πολύ περισσότερο.

American Pastoral 2

Είναι η σκοτεινή πλευρά κάθε υποψίας ονείρου. Είναι η πεποίθηση πως αν δεν ξυπνήσουμε έγκαιρα, κάθε όνειρο θα μετατραπεί σε εφιάλτης. Είναι ένα ειδύλλιο που σφιχταγκαλιάζει την έμφυτη και εγγενή παράνοια πίσω από κάθε υπόνοια «φυσιολογικότητας». Είναι το χάος που κρύβεται πίσω από κάθε γωνιά και ξεσπά ανεξέλεγκτα σε ένα κλειστό σύστημα ευρυθμίας, όπου η δυστυχία θεωρείται ατύχημα. Είναι μία τραγωδία à la Américaine, προσηλωμένη στις έννοιες του αναίτιου λάθους και της αυτοάνοσης αστοχίας.

American Pastoral 3

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ κρατά επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Σουηδού» Seymour Levov (δεν έχει καμία καταγωγή από τη Σουηδία, πρόκειται απλώς για παρατσούκλι), ενώ στο πλευρό του πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Κόνελι (σύζυγος) και η Ντακότα Φάνινγκ (κόρη). Το τρέιλερ του American Pastoral είναι ατμοσφαιρικό και υπαινικτικό, με τα μόνα λόγια που ακούγονται να συνοψίζονται σε μία τρεμάμενη φράση (Where is she?) και την πανέμορφη διασκευή του Mad World των Tears for Fears από την Τζασμίν Τόμσον να δίνει τον πολλά υποσχόμενο σκοτεινό τόνο. The dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑