News Κάρπεντερ εναντίον Μπεσόν σημειώσατε (βαρύ) άσσο!

31 Ιουλίου 2016 |

0

Κάρπεντερ εναντίον Μπεσόν σημειώσατε (βαρύ) άσσο!

Η τρέλα του Λικ Μπεσόν είναι γνωστή προ καιρού στον κινηματογραφικό κόσμο. Ο Παριζιάνος είναι από εκείνους τους τύπους που έχουν χαράξει μια ξεχωριστή, αυστηρά προσωπική πορεία στο χώρο του σινεμά. Την άποψη αυτή φαίνεται βέβαια να μην ασπάζονται τα δικαστήρια της χώρας του.

kinopoisk.ru

Το μυαλό που γέννησε ουκ ολίγες πρωτοποριακές ιδέες όπως το Πέμπτο Στοιχείο, η Αρπαγή και το πιο πρόσφατο Lucy φαίνεται πως παραστράτησε και τώρα καλείται να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Συγκεκριμένα, η ταινία Lockout, που γυρίστηκε το 2012 σε σενάριο και αρχική ιδέα του Μπεσόν, κρίθηκε ότι είναι κάτι παραπάνω από εμπνευσμένη από το κλασικό Απόδραση από τη Νέα Υόρκη του Τζον Κάρπεντερ και έτσι ο Λικ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ στον Αμερικανό μάστορα του τρόμου!

luc2

Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση του Lockout εξαρχής μας θύμισε την λατρεμένη καλτιά του Κάρπεντερ, αφού και εδώ συναντάμε έναν κακοποιό που υποδύεται ο Γκάι Πιρς, ο οποίος αναλαμβάνει να σώσει την κόρη του προέδρου των ΗΠΑ. Η διαφοροποίηση στο προς διάσωση πρόσωπο (στο έργο του Κάρπεντερ ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος) δεν φάνηκε αρκετή για το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η ταινία αποτελεί αντιγραφή, αφήνοντας τον Μπεσόν έκπληκτο και απογοητευμένο.

luc3

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι αυτή η απόφαση εξεδόθη μετά από έφεση του ίδιου του Γάλλου, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε αποζημίωση ύψους 85.000 ευρώ αλλά αισθάνθηκε αδικημένος. Το κατά πόσο πρόκειται για ορθή και δίκαιη κρίση, δεν είναι δικό μας θέμα. Πάντως, αυτή η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, αφού είναι ουκ ολίγα τα παραδείγματα ταινιών που μας έφερναν στο νου κάτι που είχαμε ξαναδεί. Μένει να φανεί πώς θα κινηθούν στο μέλλον οι δημιουργοί και τα δικαστήρια ανά τον κόσμο.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑